De klimaatoptimist
Boek

De klimaatoptimist veilig en welvarend achter de dijken (2024)/ Arnout Jaspers, redactie: Ilona van Hilst ; illustraties: Antonio Santos

Kritisch betoog over het Nederlandse klimaatbeleid, waarin de wetenschapsjournalist ingaat op de oorzaken van het probleem en uiteenzet in welk opzicht het Nederlandse overheidbeleid faalt in de aanpak van deze problematiek.

Aanwezigheid

  • In bestelling

Recensie

Protesten tegen plaatsing van windmolens, overbelaste elektriciteitsnetten, biomassa die toch niet zo klimaatvriendelijk is. Kortom, de energietransitie wil nog niet vlotten. Voor Arnout Jaspers is dat geen verrassing, want eigenlijk willen we iets dat helemaal niet kan. Duurzame energiebronnen als wind en zon zijn zo wispelturig en inefficiënt dat ze onze moderne samenleving nooit volledig draaiende kunnen houden. Met een grondige cijfermatige onderbouwing weet hij de lezer te overtuigen en dat geldt ook voor zijn alternatief, namelijk kernenergie. Nucleaire brandstof is er nog genoeg, het afvalprobleem bestaat eigenlijk niet en de gevaren worden sterk overdreven. Daarom zijn veel landen ze weer gaan bouwen en Jaspers hoopt dat ook Nederland dit gaat doen. Helemaal gerust is hij daar niet op en hij houdt de politici hiervoor verantwoordelijk. Ook geeft hij hen de schuld van onrealistische klimaatdoelstellingen, ondoordacht subsidiebeleid en opportunistisch alarmisme. De toon waarop hij dit doet verraadt enige frustratie en hoe terecht die ook mag zijn, het kan lezers afstoten.

Specificaties

Nederlands | 9789493340107 | 221 pagina's

Titel De klimaatoptimist : veilig en welvarend achter de dijken
Auteur Arnout Jaspers
Secundaire auteur Ilona van Hilst ; Antonio Santos
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Blauwburgwal, 2024
Overige gegevens 221 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789493340107
PPN 443054754
Rubriekscode 644.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Energiecrises ; Milieubeleid; Kritiek ; Kernenergie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Energiecrises