Het edele ambacht
Boek

Het edele ambacht de lelijkheid aangeklaagd (cop. 2008)/ Cornelis le Mair

Kritische beschouwingen over de moderne kunst.

Aanwezigheid

Recensie

Wat een verademing is het om in de brede stroom kunstboeken een stem te horen die zich met opgave van reden krachtig tegen het metierloze experiment keert. De bekende schilder Cornelis le Mair (o1944, Eindhoven) selecteerde een aantal van zijn eerder in kleine bladen verschenen essays, soms aangevuld met het laatste nieuws. Samen vormen ze een gerichte aanval tegen de lelijkheid van veel moderne kunst en tegelijk een ode aan de waarden van het traditionele schildervak, dat zijns inziens sinds het impressionisme schromelijk ondergewaardeerd wordt. Niet al z'n argumenten snijden hout (zo heeft hij bijv. geen inzicht in de uniciteit van de rijpe Van Gogh), maar de meeste lokken wel een reactie uit. De discussie die hij hiermee opent, is in staat met terugwerkende kracht perspectieven te verschuiven. Het verzorgd uitgegeven boek staat vol met kleurenafbeeldingen o.a. van Le Mairs eigen werk, die zijn zowel objectieve als subjectieve, maar altijd authentieke relaas versterken. Van een register is bewust afgezien. Het is hoe dan ook een belangrijke publicatie.

Specificaties

Nederlands | 9789062655939

Titel Het edele ambacht : de lelijkheid aangeklaagd
Auteur Cornelis le Mair
Type materiaal Boek
Uitgave Haarlem : In de Knipscheer, cop. 2008
Overige gegevens 223 p - ill - 27 cm
ISBN 9789062655939
PPN 305834126
Rubriekscode 730.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schilderkunst; Kritiek; Opstellen
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Schilderkunst

Anderen bekeken ook

De ontdekking van het dagelijkse leven van Bosch tot Bruegel
Boek

De ontdekking van het dagelijkse leven van Bosch tot Bruegel (2015)/ Peter van der Coelen, Friso Lammertse, met bijdragen van Matthias Ubl, Alexandra Gaba-van Dongen, Lucinda Timmermans

Nooit eerder is een tentoonstelling met topwerken uit de periode vanaf de late Middeleeuwen tot circa 1570 rondom dit thema gemaakt. De tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Zo'n veertig zestiende-eeuwse schilderijen en eenzelfde aantal prenten worden uit belangwekkende particuliere en museale collecties naar Rotterdam gehaald voor deze tentoonstelling over zestiende-eeuwse genreschilderkunst, een nieuw thema in die periode. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten. Anders dan een traditionele catalogus geeft deze uitgave dan ook een breed overzicht van de voornaamste kunstenaars en ontwikkelingen dat voorziet in deze lacune. Daarnaast worden in een zestal thematische intermezzo's enkele alledaagse gebruiksvoorwerpen uitgelicht die op de schilderijen zijn afgebeeld.00Exhibition: Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, The Netherlands (10.10.2015 - 17.01.2016)Catalogus bij een tentoonstelling van schilderijen, gravures en tekeningen uit de 15e en 16e eeuw, met essays over de verschillende kunstenaars.

Peter van der Coelen
Dichterbij
Boek

Dichterbij kunst in details ([2015])/ Wieteke van Zeil, fotoredactie Lisa Klaverstijn

Beschrijving van en uitleg over opmerkelijke details in schilderijen.

Wieteke van Zeil
Denk als een kunstenaar
Boek

Denk als een kunstenaar iedereen kan creatief en inspirerend zijn ([2016])/ Will Gompertz, uit het Engels vertaald door Jacques Meerman

Tips om een creatiever en productiever leven te leiden door te denken als een kunstenaar.

Will Gompertz
Goed kijken begint met negeren
Boek

Goed kijken begint met negeren de kunst van opmerkzaamheid ([2018])/ Wieteke van Zeil

Columns in woord en beeld waarin de kunsthistorica zich focust op een detail uit een schilderij of beeldhouwwerk uit de westerse kunst en zo de kunstbeschouwer leert naar beeldende kunst te kijken.

Wieteke van Zeil
Door de ogen van Sis van Rossem
Boek

Door de ogen van Sis van Rossem de beste columns (oktober 2019)

Ruim dertig eerder op het online familieplatform Maarten! gepubliceerde columns over vooral (kunst)historische onderwerpen, maar ook actuele frustraties over het dagelijks leven.

Sis van Rossem