De leegte achter ons laten
Boek

De leegte achter ons laten een geschiedenis van de vrouwen van Srebrenica (2008)/ Selma Leydesdorff

Interviews met vrouwen (en enkele mannen) over hun leven voor, tijdens en na de genocide in Srebrenica.

Aanwezigheid

Recensie

De schrijfster is historica en gespecialiseerd in de betekenis van oral history voor de geschiedschrijving. Vanaf 2004 interviewde ze ruim vijftig vrouwen en een paar mannen die de genocide in Srebrenica overleefden. Startpunt van de interviews is het gewone leven van voor de oorlog. Daardoor komen de geïnterviewden dichterbij en wordt de verwarring en verlamming voelbaar die ontstaat als je buren/vrienden opeens veranderen in vijanden die in staat blijken tot genocide. Verwarring die wordt vergroot door falende beschermers (Dutchbat en UN) en het toedekken daarvan achteraf. Nog steeds is niet duidelijk waardoor de bescherming faalde, waarom er geen steun vanuit de lucht kwam. Met documenten ondersteund wordt aangetoond dat overlevenden van de genocide niet echt zijn gehoord en zowel door Bosnië als Nederland lastig worden gevonden. Veel overlevenden leven nog steeds in armoede. Sommige nog in vluchtelingenkampen; sommigen keerden terug naar huis, naar een nu Servisch - en dus vijandig - Srebrenica. Overlevenden laten zien dat Nederland opnieuw faalt ten opzichte van hen. Dit indrukwekkend document blijft je nog lang na lezing bij.

Specificaties

Nederlands | 9789035132573

Titel De leegte achter ons laten : een geschiedenis van de vrouwen van Srebrenica
Auteur S. Leydesdorff
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2008
Overige gegevens 414 p - ill., krt - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789035132573
PPN 307993604
Rubriekscode Bosnië en Herzegovina 948.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogsslachtoffers; Srebrenica
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Bosnië en Herzegovina, Srebrenica

Anderen bekeken ook

De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het suikervogeltje
Boek

Het suikervogeltje hoe de VOC weesmeisjes als toekomstige bruiden naar Zuid-Afrika liet uitvliegen : historische roman (februari 2017)/ Pauline Vijverberg

Wanneer de zusjes Ariaan en Willemijn in het 17e-eeuwse Rotterdam in een weeshuis terechtkomen, lijkt een nieuw leven als boerin in Kaap de Goede Hoop uitkomst te bieden.

Pauline Vijverberg