Voortaan heet je Lieneke
Boek

Voortaan heet je Lieneke een vader schrijft brieven aan zijn ondergedoken dochtertje (2009)/ Tami Shem-Tov, vert. [uit het Hebreeuws] Wimke Janssens-van Buuren ; [foto en ill. Lieneke van der Hoeden]

De waargebeurde geschiedenis van een joods meisje uit Utrecht dat vanaf 1942 is ondergedoken en van haar vader af en toe een geïllustreerde brief krijgt om haar gerust te stellen.Het joodse meisje Lieneke is 8 jaar als zij in de Tweede Wereldoorlog onderduikt. Van haar vader ontvangt ze brieven met tekeningen en grapjes. Met familiefoto's. Vanaf ca. 13 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Nadat Nederland in 1940 is bezet door de Duitsers, volgen toenemende anti-joodse maatregelen, die de Utrechtse veearts Jaap van der Hoeden en zijn vrouw al snel duidelijk maken wat de nazi's met de joden van plan zijn. Daarom laat hij in 1942 zijn vier kinderen onderduiken. Als de jongste, Jacqueline (1933), op twee adressen niet veilig blijkt, komt ze in 1943 als Lieneke in huis bij huisarts Kohly in Den Ham, die zegt dat ze zijn nichtje is. Vader Jaap stuurt Lieneke af en toe een geïllustreerde brief om contact te houden en haar gerust te stellen. De Israëlische (1959) auteur baseerde dit met de Yad Vashem Prize bekroonde boek op gesprekken met de naar Israël geëmigreerde Lieneke. Het bijzondere boek vertelt heel invoelend en voor ieder begrijpelijk, ook voor jongeren, wat zij meemaakte en plaatst dit goed in het kader van bezetting en jodenvervolging. Dat maakt het boek geschikt voor geschiedenisles in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Eenvoudig, soms wat ouderwets, taalgebruik. Volle bladspiegel met tekst in een klein lettertype, voorzien van zwart-witfoto's en met kleurentekeningen geïllustreerde brieven en brieven van Jaap. Zwart-witte omslagfoto van Lieneke omstreeks 1942. Vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789058315182

Titel Voortaan heet je Lieneke : een vader schrijft brieven aan zijn ondergedoken dochtertje
Auteur Tami Shem-Tov
Secundaire auteur Wimke Janssens-van Buuren
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Sirene, 2009
Overige gegevens 265 p., [15] p. pl - ill - 21 cm
Annotatie Vert. van: Ve'eech kor'iem lach achsjav. - Zmora-Bitan : Kineret, cop. 2007
ISBN 9789058315182
PPN 318079046
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joodse kinderen; Nederland; Wereldoorlog II ; Onderduikers; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Joodse kinderen; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Joodse kinderen

Anderen bekeken ook

Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
De jongen die zijn vader zocht
Boek

De jongen die zijn vader zocht ([2014])/ John Boyne, vertaling [uit het Engels]: Ton Heuvelmans

De vader van Alfie gaat vechten in de Eerste Wereldoorlog. Alfie krijgt eerst nog brieven, maar dan hoort hij niets meer. Wat is er met zijn vader gebeurd? Vanaf ca. 11 jaar.

John Boyne
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa