Het Rietveld Schröderhuis
Boek

Het Rietveld Schröderhuis de voorgeschiedenis, het huis als woning, het huis als monument (cop. 2009)/ Ida van Zijl, Bertus Mulder

Aanwezigheid

Recensie

Het Rietveld Schröderhuis wordt sinds 1970 beheerd door het Centraal Museum in Utrecht en is (zeker na de plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco) uitgegroeid tot een icoon van twintigste eeuwse architectuur. Conservator van het museum Ida van Zijl en restauratiearchitect van het eerste uur Bertus Mulder schetsen in dit boek een zeer volledig portret van het huis. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de voorgeschiedenis: wie waren Gerrit Rietveld en Truus Schröder en wat waren hun drijfveren? Het tweede deel beschrijft het ontwerpproces, de bouw en het gebruik van het huis. Het derde deel gaat over het huis als monument: het werd teruggebracht naar de originele staat van oplevering in 1924. De verschillende delen zijn voorzien van paragrafen over o.a. de meubelkunst rond 1900, De Stijl en het Nieuwe bouwen, waarmee Rietveld en het huis nadrukkelijk in een context worden geplaatst. Met veel zwart-wit- en kleurenfoto's, zowel oude als nieuwe, en een bibliografie. Mooi uitgegeven, zeer volledig, goed geschreven, erg leesbaar voor een groot publiek. Met register.

Specificaties

Nederlands | 9789053453773

Titel Het Rietveld Schröderhuis : de voorgeschiedenis, het huis als woning, het huis als monument
Auteur Ida van Zijl
Secundaire auteur Bertus Mulder
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Matrijs, cop. 2009
Overige gegevens 120 p - ill - 29 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789053453773
PPN 318155370
Rubriekscode 718.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rietveld Schröder huis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Monumenten

Anderen bekeken ook

I love you, Rietveld
Boek

I love you, Rietveld (2018)/ Jessica van Geel

Het levensverhaal van de geliefden Gerrit Rietveld en Truus Schröder, die in het begin van de twintigste eeuw nieuwe ideeën vormgeven die een revolutie veroorzaken in de wereld van de vormgeving.

Jessica van Geel