Het gereformeerde geheugen
Boek

Het gereformeerde geheugen protestantse herinneringsculturen in Nederland, 1850-2000 (2009)/ onder red. van George Harinck, Herman Paul en Bart Wallet

Essays over de vraag hoe protestantse Nederlanders zich hun verleden herinneren, waarbij tevens een reflectie plaatsvindt op deze verscheidenheid aan geschiedbeelden.

Recensie

Deze lijvige historische bundeling essays is gegroepeerd rond het thema 'het gereformeerde geheugen' met als kernvraag: hoe herinneren gereformeerd protestanten zich hun verleden tussen circa 1850 en 1960? Het team van scribenten, aangestuurd door de eminente kenner van het gereformeerd protestantisme prof. dr. G. Harinck, biedt een caleidoscoop aan veelzijdige herinneringen en soms tegengestelde opvattingen: van gereformeerden kan alles gezegd worden, behalve dat zij saai waren! Het boek bevat als samenhangend en gestructureerd collectief geheugen een herinneringsgemeenschap, waaruit een identiteit naar voren komt die zich nadrukkelijk onderscheidt van de natiestaat. Op uiterst leesbare wijze brengen de auteurs langs de lijn: vaders, zelfbeelden, vijandbeelden, geschiedbeelden, ordening, leiders, breuklijnen en sjibbolets de gereformeerde wereld in kaart, gevolgd door een toekomstperspectief. Met afbeeldingen in zwart-wit, noten, literatuur, kerkelijke stambomen en persoonsregister. Jammer genoeg ontbreekt het letterkundige aspect in deze zeer waardevolle bundel.

Specificaties

Nederlands | 9789035133501

Titel Het gereformeerde geheugen : protestantse herinneringsculturen in Nederland, 1850-2000
Secundaire auteur George Harinck ; Herman Paul ; Bart Wallet
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bert Bakker, 2009
Overige gegevens 647 p - ill - 24 cm
Annotatie Met reg
ISBN 9789035133501
PPN 318227398
Rubriekscode 261
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gereformeerd protestantisme; Beeldvorming; Geschiedenis; Opstellen

Anderen bekeken ook

Vrijheid
Boek

Vrijheid (2014)/ Hilary Mantel, vertaald [uit het Engels] door Ine Willems

Aan de vooravond van de Franse Revolutie groeien de revolutionairen Desmoulins, Danton en Robespierre op in een wereld waar structurele hongersnoden in contrast staan met de spilzucht van de koninklijke familie.

Hilary Mantel
De man die alles zag
Boek

De man die alles zag ([2019])/ Deborah Levy, uit het Engels vertaald door door Anneke Bok en Koen Boelens

Geschiedenisstudent Saul Adler wordt op weg naar zijn vriendin op het door de Beatles beroemd geworden zebrapad op Abbey Road door een auto aangereden. Jaren later komen in het ziekenhuis de gebeurtenissen van de tussenliggende jaren bovendrijven.

Deborah Levy