Postkoloniaal Nederland
Boek

Postkoloniaal Nederland vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen (2010)/ Gert Oostindie

Geschiedenis van de verwerking van het koloniale verleden in Nederland en van de immigratie en integratie van Indische Nederlanders, Surinamers en Antillianen in Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

De dekolonisatie van de Nederlandse overzeese gebiedsdelen leidde na de Tweede Wereldoorlog tot de immigratie in Nederland van grote groepen Indische Nederlanders, waaronder Molukkers, Surinamers en Antillianen. In dit boek gaat Oostindie - hoogleraar geschiedenis - in op de integratie van deze migranten in de Nederlandse samenleving. Hij schetst daarin een beeld van de intellectuele processen rond (nationale) identiteit en gemeenschap. Zo bespreekt hij de groepsvorming en organisaties, politieke participatie, de verschillen in ontvangst van de immigratiegroepen, de verwerking van de slavernij en de verschillen in identiteit van de Indische Nederlanders, Molukkers, Surinamers en Antillianen. Ook vergelijkt hij de Nederlandse situatie met die in andere dekoloniserende mogendheden als Frankrijk, Engeland en Portugal. Een uitvoerig notenapparaat, literatuurlijst en een register van personen, organisaties en gedenkplekken besluiten deze wetenschappelijke studie, die veel vaktaal bevat en niet gemakkelijk leest. Het boek is geïllustreerd met een enkele tabel en zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789035134973

Titel Postkoloniaal Nederland : vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen
Auteur Gert Oostindie
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2010
Overige gegevens 332 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789035134973
PPN 320755223
Rubriekscode 328.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kolonialisme; Beeldvorming ; Immigranten; Integratie; Nederland; 1951-2000 ; Immigranten; Integratie; Nederland; 2001-2010

Relaties/Serie

Postkoloniale geschiedenis in Nederland

Postkoloniale geschiedenis in Nederland (2008-...)

vol. 3
Uitgeleend
Nederlands