De ontvoering van God
Boek

De ontvoering van God een cultuurhistorische visie op de romaanse en gotische kerkarchitectuur (cop. 2009)/ Raoul Bauer, foto's: Piet Debois

Aanwezigheid

Recensie

In dit boek schetst emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis Raoul Bauer een beeld van de middeleeuwse religieuze architectuur. Centraal staat de betekenis van de kerkarchitectuur met betrekking tot de visies op God in de twaalfde eeuw, bij het ontstaan van de gotiek. In een eerste hoodstuk bespreekt Bauer enkele kerkgebouwen, zoals de basiliek van Maria Magdalena in Vézelay, de cisterciënzerkerken in Fontenay en Pontigny, en de Onze-Lieve-Vrouwekathedralen in Laon en Amiens. Vervolgens gaat de auteur dieper in op de veranderde tijdgeest in de twaalfde-eeuwse renaissance, met onder meer aandacht voor de gregoriaanse hervorming, de heremieten en de cisterciënzers, de ontwikkeling van een theologie van de arbeid, en het ontstaan van de meetbare tijd. In het laatste hoofdstuk bespreekt Bauer de verlijfelijking van het goddelijke. De evoluties die de auteur schetst, worden steeds op een geloofwaardige manier gekoppeld aan architecturale visualitaties. Dat levert een boeiende studie op, waarin de tijdgeest van de vroege renaissance tastbaar wordt gemaakt. Verlucht met kleurenfoto's. Met een bibliografie.

Specificaties

Nederlands | 9789058266569

Titel De ontvoering van God : een cultuurhistorische visie op de romaanse en gotische kerkarchitectuur
Auteur Raoul Bauer
Secundaire auteur Piet Debois
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Davidsfonds/Leuven, cop. 2009
Overige gegevens 144 p - foto's - 24 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789058266569
PPN 323236987
Rubriekscode 715.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gotiek; Religieuze bouwkunst; Frankrijk; Cultuurgeschiedenis ; Sainte-Madeleine-basiliek (Vezelay) ; Notre Dame (Amiens) ; Notre Dame (Laon) ; Fontenay (abdij) ; Pontigny (abdij)