Klasgenoten van Anne Frank
Boek

Klasgenoten van Anne Frank (2009)/ [Theo Coster, tekst Martien Bos]

Herinneringen aan Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog van oud-klasgenoten van het Joods Lyceum in Amsterdam in 1941-1942.

Recensie

Omdat auteur, klasgenoot van Anne Frank op het Joods Lyceum in Amsterdam, die in de jaren vijftig een nieuw bestaan opbouwde in Israël en er op scholen vertelt over zijn oorlogservaringen, dat op zijn 80e te zwaar gaat vinden, stelt zijn vrouw voor zijn verhaal vast te leggen op film. Ze besluiten dat uit te breiden met ervaringen van de nog levende andere klasgenoten van Anne en de auteur legt contact met vijf van hen: Hannah, Nanette, Jacqueline, Albert en Lenie. Deels wonend in Nederland, deels in het buitenland, ontmoetten ze elkaar in Amsterdam, waar ze praten over hun jeugd, oorlogservaringen, Anne, goed en fout, hun verdere leven. De film en dit boek van de nu Israëlische spelontwerper (1929) waren de basis van de KRO televisie-uitzending De Reünie op 27 december 2009. Voor ieder begrijpelijk met veel goede achtergrondinformatie, maakt het boek vooral goed duidelijk dat toevallige omstandigheden vaak bepaalden wie wel of niet de oorlog overleefde. Daarom ook zeer geschikt voor discussie in de geschiedenisles van het hoger voortgezet onderwijs.

Specificaties

Nederlands | 9789048803217

Titel Klasgenoten van Anne Frank
Auteur Theo Coster
Secundaire auteur Martien Bos
Type materiaal Boek
Uitgave AmsterdamCarrera, 2009
Overige gegevens 223 p - 20 cm
Annotatie Uitg. een initiatief van Theora Design - Met lit. opg
ISBN 9789048803217
PPN 32057878X
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Frank, Anne
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Zolang er nog tranen zijn
Boek

Zolang er nog tranen zijn (2015)/ Hannelore Grünberg-Klein, met een nawoord van Arnon Grunberg

Een van oorsprong Duitse, geemigreerde joodse vrouw (1927-2015) beschrijft haar ervaringen tijdens de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Hannelore Grünberg-Klein
Jodenjacht
Boek

Jodenjacht de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (cop. 2011)/ Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie (red.)

Historische studie over de betrokkenheid van de Nederlandse politie bij de vervolging van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Het victoriaanse huis
Boek

Het victoriaanse huis (cop. 2013)/ John Boyne, [vert. uit het Engels: Mechteld Jansen]

Eliza gaat werken als gouvernante op het 19e-eeuwse Engelse platteland. Maar in het landhuis treft ze alleen de twee kinderen aan. Vanaf ca. 17 jaar.

John Boyne
Heilbrons hel
Boek

Heilbrons hel ([2014])/ Jannetje Koelewijn

Een topman van een internationaal voedingsmiddelenconcern wordt verdacht van betrokkenheid bij handel met voorkennis, en een officier van justitie wil hem koste wat het kost daarvoor laten hangen.

Jannetje Koelewijn