'Groeten en liefs aan allen'
Boek

'Groeten en liefs aan allen' het verhaal van de familie van Anne Frank (2010)/ Mirjam Pressler, met medew. van Gerti Elias ; vert. [uit het Duits] door Pim Lukkenaer

Recensie

In het huis van een Zwitsere neef van Anne Frank werden onlangs op zolder brieven en documenten van de familie gevonden. Aan de hand van deze vondst (èn oude gegevens) werd de familiegeschiedenis van Anne Frank opgetekend. Mirjam Pressler, vertaalster en kinderboekenschrijfster, schetst op een verhalende manier het leven van de (over)grootouders van Anne Frank. Over de familieleden werd al veel gepubliceerd, zo kwam het leven van de vader van Anne Frank onder andere al aan bod in 'Het verborgen leven van Otto Frank' door Carol Ann Lee (2002)* en 'Liefs, Otto' van Cara Wilson (1995). De vele brieffragmenten die Pressler aanhaalt, ontroeren. Zoals die van de jonge Otto die vanaf het front in de Eerste Wereldoorlog naar huis schrijft. Erg aangrijpend zijn de hoofdstukken over de periode na de Tweede Wereldoorlog waarin de familie in Bazel wacht op nieuws van Otto en zijn gezin, van wie ze sinds de onderduik niets meer vernomen hebben. De toon van het boek is vol respect en de schrijfstijl zeer toegankelijk (soms bijna kinderlijk). Het boek is ruim geïllustreerd met scherp afgedrukte familiefoto's in zwart-wit en brieven. Met register en stamboom.

Specificaties

Nederlands | 9789035135277

Titel 'Groeten en liefs aan allen' : het verhaal van de familie van Anne Frank
Auteur Mirjam Pressler
Secundaire auteur Gerti Elias ; Pim Lukkenaer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2010
Overige gegevens 430 p., [8] p. pl - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: 'Grüße und Küsse an alle' : die Geschichte der Familie von Anne Frank. - Cop. 2009
ISBN 9789035135277
PPN 32075541X
Rubriekscode 927.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Frank

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Ons kamp
Boek

Ons kamp een min of meer Joodse geschiedenis (cop. 2012)/ Marja Vuijsje

Marja Vuijsje
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder
Tilli's verhaal
Boek

Tilli's verhaal mijn gedachten zijn vrij (2016)/ Tilli Schulze & Lorna Collier, vertaling [uit het Engels]: Jan van den Berg en Piet Dal

Ervaringen van een kind, geboren in 1934, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeide in een dorpje in het oosten van Duitsland.

Tilli Schulze
Mazzel tov
Boek

Mazzel tov mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie ([2017])/ Margot Vanderstraeten

Een werkstudente geeft jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israel en de Verenigde Staten.

Margot Vanderstraeten