Alles ging aan flarden
Boek

Alles ging aan flarden het oorlogsdagboek (cop. 2009)/ van Klaartje de Zwarte-Walvisch, met een inl. van Ad van Liempt ; bezorgd door Ariane Zwiers

Dagboek van een joodse vrouw, geschreven in kamp Vught tussen 22 maart en 4 juli 1943.

Aanwezigheid

Recensie

Tijdens voorbereidingen voor het NPS-programma 'De Oorlog' werd dit dagboek gevonden in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De makers van het programma besloten het uit te geven. Het is grotendeels geschreven in Vught en beschrijft de arrestatie en deportatie van de schrijfster, een joodse vrouw van 32 jaar. Er zijn veel dagboeken overgeleverd uit de oorlog, ook van joden, maar uit de kampen Vught en Westerbork relatief weinig. Dit dagboek legt op indringende wijze het Vughtse kampleven in al zijn afschuwelijkheid vast. De gevangen joden werden gesard en gepest door hun vervolgers, alvorens via Westerbork naar 'Polen' te worden gestuurd. Maar voorál laat dit dagboek zien dat vele vervolgde joden, onwetend van wat hen te wachten stond, er in gevangenschap 'het beste' van probeerden te maken. Onderduik was voor hen een stap te ver en er was altijd hoop dat hun gevangenschap eens zou eindigen en dat zij uit 'Polen' zouden terugkeren. De dagboekschrijfster Klaartje de Zwarte werd op 16 juli 1943 vergast in het vernietigingskamp Sobibor. Met enkele afbeeldingen in zwart-wit, een inleiding en verantwoording en een verklarende woordenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789460032189

Titel Alles ging aan flarden : het oorlogsdagboek
Auteur Klaartje de Zwarte-Walvisch
Secundaire auteur Ad van Liempt ; Ariane Zwiers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Balans, cop. 2009
Overige gegevens 207 p - ill - 22 cm
ISBN 9789460032189
PPN 320549895
Rubriekscode 935.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Dagboeken
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

De jongen op het houten kistje
Boek

De jongen op het houten kistje ([2014])/ Leon Leyson, met medewerking van Marilyn J. Harran en Elisabeth B. Leyson ; vertaling [uit het Engels]: Willem Verhulst ; kaart Drew Wills

Levensverhaal van een Amerikaanse joodse man van Poolse afkomst, die de Shoah als kind overleefde door de hulp van Oskar Schindler.

Leon Leyson
Mijn vader was een NSB'er
Boek

Mijn vader was een NSB'er (november 2014)/ Elmer den Braber, met voorwoord van Maarten van Rossem ; redactie: Tamara Geraeds

Een vrouw vertelt na jaren van schaamte en zwijgen haar kinderen en kleinkinderen over haar vader, die in de oorlog NSB'er werd.

Elmer den Braber
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
De kinderbarak
Boek

De kinderbarak roman ([2015])/ Valentine Goby, vertaald uit het Frans door Floor Borsboom

Een zwangere verzetsstrijdster wordt in april 1944 opgepakt en naar Ravensbrück gevoerd waar haar zoontje wordt geboren.

Valentine Goby
Alleen maar helden
Boek

Alleen maar helden (2015)/ Charles Lewinsky, vertaald [uit het Duits] door Elly Schippers

Een Amerikaanse filmwetenschapper doet onderzoek naar de rol van een nazi-filmster in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Charles Lewinsky