De meisjes van Kabul
Boek

De meisjes van Kabul (cop. 2010)/ Awista Ayub, vert. [uit het Engels] door Bob Snoijink

Persoonlijk verhaal van een Amerikaanse vrouw van Afghaanse afkomst, die na de val van de taliban meehielp aan de emancipatie van Afghaanse meisjes door hun te leren voetballen.

Recensie

In 1979 vluchtte de auteur als kind met haar familie vanuit Afghanistan naar Amerika. Daar groeide zij op tot een sportieve vrouw, die ervan droomde om ooit iets belangrijks te doen voor haar geboorteland. Kort na de val van de taliban ziet ze haar kans en richt ze een organisatie op die Afghaanse meisjes uit hun isolement haalt door hen te leren voetballen. Meisjes in Afghanistan mochten in die tijd nog maar nauwelijks de deur uit. In het begin moesten er dan ook nogal wat hindernissen worden overwonnen. Niettemin is het initiatief een succes. Nog altijd is voetbal onder Afghaanse meisjes populair en wat startte met acht jonge vrouwen, is inmiddels uitgegroeid tot een competitie van vijftien meisjesvoetbalteams. Een bijzonder krachtig en positief verhaal, waarin de auteur op overtuigende wijze laat zien hoe jonge vrouwen oorlog en onderdrukking te boven komen door samen te werken en op hun eigen kracht te vertrouwen. Een prettig leesbaar boek voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in de andere kant van Afghanistan.

Specificaties

Nederlands | 9789089901187

Titel De meisjes van Kabul
Auteur Awista Ayub
Secundaire auteur Bob Snoijink
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Arena, cop. 2010
Overige gegevens 223 p - 24 cm
Annotatie Vert. van: However tall the mountain. - Hyperion, cop. 2009
ISBN 9789089901187
PPN 32032396X
Rubriekscode Afghanistan 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Meisjes; Afghanistan
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Meisjes

Anderen bekeken ook

Mijn lange weg naar huis
Boek

Mijn lange weg naar huis ik was vijf toen ik verdwaald raakte. Na vijfentwintig jaar vond ik mijn weg terug naar huis ([2015])/ Saroo Brierley, vertaling [uit het Engels]: Kees van Weele

Autobiografisch verslag van een Indiase man over de speurtocht naar zijn familie.

Saroo Brierley
Dochters van de kust
Boek

Dochters van de kust roman ([2016])/ Lynn Austin, vertaald [uit het Engels] door Roelof Posthuma

Als een Nederlandse immigrante in het dorp Holland in Michigan terugblikt op haar aankomst in de VS vijftig jaar geleden, komen allerlei gevoelens en herinneringen bij haar boven.

Lynn Austin