Portret van een oermoeder
Boek

Portret van een oermoeder beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010)/ Reggie Baay

Levensgeschiedenissen in woord en beeld van Indische (en Chinese) vrouwen die in Nederlands-Indië met Nederlandse mannen samenwoonden en zo stammoeder werden van Indische Nederlanders.

Aanwezigheid

Recensie

Met de publicatie van zijn boek 'De njai' (2008)* doorbrak Reggie Baay (1955) een taboe dat lang in de Indische gemeenschap heeft bestaan. Immers, over de njai (inlandse concubine) werd niet gesproken. Ondanks dat ze als de niet-Europese oermoeder van de Indische Nederlander wordt beschouwd. In de literatuur komt ze veelvuldig voor. In zijn nieuwe boek brengt hij als het ware de njai tot leven. Hij portretteert een aantal njai's op een respectvolle wijze en voorziet de geschiedenissen van de individuen van talrijke oude foto's. Hierdoor is deze uitgave - in groot formaat - een uniek document geworden over een zo lang genegeerde groep van inlandse en Chinese vrouwen die in de koloniale periode van zo groot belang is geweest. De uitgave bevat ook beschrijvingen over de fotografie in Nederlands-Indië, het concubinaat in het algemeen en over het leven van de njai's in kazernes en op de plantages in Deli. Deze uitgave is een aanwinst voor hen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Specificaties

Nederlands | 9789025367244

Titel Portret van een oermoeder : beelden van de njai in Nederlands-Indië
Auteur Reggie Baay
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2010
Overige gegevens 227 p - facs., foto's, portr - 28 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789025367244
PPN 322869773
Rubriekscode Indonesië 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Fotografie; Nederlands Oost-Indië; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nederlands Oost-Indië

Anderen bekeken ook

De njai
Boek

De njai het concubinaat in Nederlands-Indië (2009)/ Reggie Baay

Geschiedenis van de njais, de voormoeders die in de koloniale tijd in Nederlands-Indië in concubinaat leefden met Nederlandse mannen en zo de voorouders werden van veel Indische Nederlanders.

Reggie Baay
Het lied van de goden
Boek

Het lied van de goden roman ([2021])/ Reggie Baay

Een in Oost-Indië tot slaaf gemaakte vrouw en een Amsterdamse wijnhandelaar vertellen beurtelings over hun leven in het eerste deel van de 18e eeuw.

Reggie Baay
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Het kind met de Japanse ogen
Boek

Het kind met de Japanse ogen ([2018])/ Reggie Baay

In Nederlands-Indië tekent een jongeman voor het koloniale leger, waarna hij in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg moet werken en na zijn bevrijding wordt ingezet in de onafhankelijkheidsstrijd en vervolgens in Nederland aangekomen, wacht hem en zijn familie een strijd tegen de herinnering.

Reggie Baay