De weg terug
Boek

De weg terug (2009)/ Erich Maria Remarque, [herz. vert. uit het Duits J. Koster]

Na de hel van de Eerste Wereldoorlog moeten de teruggekeerde soldaten trachten zich weer aan te passen aan het dagelijks leven van de gewone burger

Recensie

Erich Maria Remarque (1898-1970) werd met zijn romandebuut 'Van het westelijk front geen nieuws' uit 1928 wereldberoemd. Het boek ging over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog (Remarque was zelf soldaat). Deze minder bekende roman is min of meer het vervolg, al gaat het niet om dezelfde personages. Het boek is al in 1931 uitgegeven, maar stemt nog steeds tot nadenken. Jonge mensen worden voor Keizer, Volk en Vaderland opgeleid om in een oorlog de tegenstander te doden. Wanneer uiteindelijk de vrede komt en men weer terugkeert naar het 'gewone' leven, waarover men op het slagveld droomde, blijkt dat leven toch anders te worden ervaren na wat men tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Remarque beschrijft op meesterlijke wijze dat niets meer is wat het was. Een problematiek die nog steends actueel is. De vertaling is herzien en de spelling aangepast. Paperback; normale druk, ruime marges.

Specificaties

Nederlands | 9789086410279

Titel De weg terug
Auteur Erich Maria Remarque
Secundaire auteur J. Koster
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Auteursdomein, 2009
Overige gegevens 289 p - 21 cm
Annotatie Vervolg op: Van het westlijk front geen nieuws - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Becht, 1931 - Vert. van: Der Weg zurück. - Berlin : Propyläen-Verlag, 1931
ISBN 9789086410279
PPN 318221837
Genre oorlogsroman - sociale roman
Thematrefwoord Soldatenleven
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Frontkameraden
Boek

Frontkameraden (2013)/ Sven Hassel, redactie Stephan van Meulebrouck

In 1944 herstelt een groep soldaten van een gestraftenregiment van hun wonden in een ziekenhuis in Hamburg; bombardementen teisteren de stad.

Sven Hassel
Gevaarlijk verlangen
Boek

Gevaarlijk verlangen ([2015])/ Gerda van Wageningen

Het leven van een jonge vrouw, verandermanager bij een hotelketen, vertoont veel overeenkomsten met dat van haar overgrootmoeder in de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Gerda van Wageningen
De nacht in Lissabon
Boek

De nacht in Lissabon roman ([2017])/ Erich Maria Remarque, vertaald [uit het Duits] door Fréderique van Schouwen ; met een nawoord van Christoph Buchwald

Een uit nazi-Duitsland gevluchte man vertelt over zijn vlucht uit Duitsland en de dramatische liefde die hij voelt voor de vrouw die hem vergezelt.

Erich Maria Remarque
Shuggie Bain [Nederlands]
Boek

Shuggie Bain [Nederlands] ([2021])/ Douglas Stuart, vertaald [uit het Engels] door Inger Limburg en Lucie van Rooijen

In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholistische moeder te zorgen, terwijl hij zelf met zijn identiteit worstelt.

Douglas Stuart
De vergelding
Boek

De vergelding een dorp in tijden van oorlog (cop. 2013)/ Jan Brokken

Wie legde op 10 oktober 1944 in Rhoon, onder de rook van Rotterdam, een onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd?

Jan Brokken