Handboek Nederlandse kerkgeschiedenis
Boek

Handboek Nederlandse kerkgeschiedenis (2010)/ Herman J. Selderhuis (red.), [met medew. van] Paul H.A.M. Abels ... [et al.]

Aanwezigheid

Recensie

In 2005 en 2006 verschenen er twee handboeken over de godsdienstgeschiedenis van Nederland. Eerst kwam van Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg de 'Nederlandse religiegeschiedenis' (400 pagina's)* op de markt. Een jaar later verscheen onder eindredactie van de kerkhistoricus Selderhuis het 'Handboek Nederlandse kerkgeschiedenis'. Anders dan het eerste beperkte het laatste zich tot de geschiedenis van het christendom en daarbinnen zelfs tot de kerk, die hij 'de dominerende factor voor de christelijke religie' noemde. Tien kerkhistorici, zowel van rooms-katholieke als van protestantse oorsprong, hebben bijdragen geleverd. Het boek is fraai uitgegeven. Het bevat naast de tekst illustraties en ingekaderde bronteksten. Elke paragraaf wordt met een literatuurlijst afgesloten. Registers verhogen de toegankelijkheid. Het ene hoofdstuk is stilistisch sterker dan het andere. Soms wordt de confessionele voorkeur zichtbaar. Wel werden de ontwikkelingen, conflicten en personen zo objectief mogelijk weergegeven. Dit leidde soms zelfs tot een uiterst gedetailleerde opsomming, zonder dat altijd duidelijk werd wat meer en wat minder belangrijk was, wat wel en wat niet doorgewerkt heeft. Dit neemt niet weg dat het boek een schat aan informatie bevat. Herziene en geactualiseerde editie.

Specificaties

Nederlands | 9789043517096

Titel Handboek Nederlandse kerkgeschiedenis
Secundaire auteur Herman J. Selderhuis ; Paul H.A.M. Abels
Type materiaal Boek
Editie 2e, herz. dr;
Uitgave Kampen : Kok, 2010
Overige gegevens XXII, 986 p - ill - 25 cm
Annotatie 1e dr.: 2006 - Met lit. opg., reg
ISBN 9789043517096
PPN 318229625
Rubriekscode 233.81
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Kerkgeschiedenis
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Kerkgeschiedenis

Anderen bekeken ook

Blauwzuur
Boek

Blauwzuur ([2017])/ Arnaldur Indriðason, vertaald [uit het IJslands] door Adriaan Faber

Arnaldur" Indriðason
Het einde van de zomer
Boek

Het einde van de zomer ([2017])/ Anders de la Motte, uit het Zweeds vertaald door Marika Otte

"Tijdens een zwoele zomernacht in 1983 verdwijnt de vijfjarige Billy uit de tuin van zijn ouderlijk huis op het Zuid-Zweedse platteland. Het hele dorp loopt uit om hem te zoeken, maar tevergeefs. Er wordt alleen een eenzame schoen aangetroffen in de maisvelden. Twintig jaar later geeft Veronica, de oudere zus van Billy, groepstherapie in Stockholm. Plotseling sluit een vreemde jongeman zich aan bij de groep. Hij begint te vertellen over zijn onverklaarbare herinneringen aan de verdwijning van een jongetje. Veronica wordt geconfronteerd met de onopgeloste vragen uit haar verleden. Wat gebeurde er echt, die ene nacht? Zal er nu eindelijk echt een einde komen aan die zomer?"Een jonge vrouw gaat 20 jaar na de dood van haar toen vijfjarige broertje op zoektocht naar haar verleden om antwoorden te krijgen over zijn dood en de zelfmoord van haar moeder.

Anders de la Motte
Het schaduwspel
Boek

Het schaduwspel ([2018])/ Simone van der Vlugt

De echtgenote van Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van Batavia, beschrijft haar zeereis naar Batavia en het leven daar, waar ze geconfronteerd wordt met hitte en slavernij en een wrede kant van haar toegewijde echtgenoot.

Simone van der Vlugt
Schilderslief
Boek

Schilderslief ([2019])/ Simone van der Vlugt

Geertje Dircx, die jarenlang ongehuwd samenwoonde met Rembrandt van Rijn, vertelt vanuit het spinhuis in Gouda, haar leven.

Simone van der Vlugt