Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk
Boek

Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk (cop. 2011)/ Spinoza, hertaald en bezorgd door Jan Knol

Vertaling met commentaar van een van de vroegste geschriften van de Nederlandse wijsgeer (1632-1677), tegelijk een inleiding in zijn denken.

Aanwezigheid

Recensie

De wijsgeer Benedictus de Spinoza (1632-1677) is vooral bekend door zijn 'Ethica' (1677). De 'Korte verhandeling' is een van zijn vroegste geschriften, geschreven omstreeks 1660, in het Latijn dat later door zijn vrienden in het Nederlands vertaald werd. Het wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de 'Ethica', aangezien het al de meeste elementen van Spinoza's systeem bevat. De predikant Jan Knol, die al eerder boeken over Spinoza's denken schreef, levert hier een moderne Nederlandse 'hertaling' van de 'Korte verhandeling' met toegevoegde verhelderende opmerkingen van Knol zelf. De hoofdtekst is op de rechterpagina afgedrukt, Knols opmerkingen op de linkerpagina. Het blijft een moeilijke, maar boeiende filosofische inleiding in Spinoza's denken. Een boek over Gods bestaan als samenvallend met de natuur, en de mens als modus van God, als causaal gedetermineerd natuurwezen, onderhevig aan allerlei affecten, maar ook in staat om door toenemend inzicht tot geluk te komen: de liefde tot God die ook liefde tot de natuur is. Mooi gebonden met leeslint, helaas zonder index. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789028423954

Titel Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk
Auteur Benedictus de Spinoza
Secundaire auteur Jan Knol
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Wereldbibliotheek, cop. 2011
Overige gegevens 231 p - 21 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789028423954
PPN 330153161
Rubriekscode 155.3
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink