"Met 21 unieke inkijkjes in de laatste nog intacte Koetshuizen in Nederland. Sensitief en kunstzinnig gefotografeerd. Door het licht dat er spaarzaam naar binnenvalt, het donkere hout en een enkel spinnenweb, zijn het gebouwen die een zeker mysterie uitstratlen. De meeste zijn in privébezit, niet geopend voor het publiek. Ooit klonk er het ritmische geluid van paardenhoeven in het gangpad, sjouwden er stalknechten met emmers water, en werd er aan rijtuigen gepoetst tot ze blonken in het ochtendlicht. Wie in vorige eeuwen een rijtuig bezat, had een hele 'equipage' van paarden, tuigen en personeel. En dat had een onderkomen nodig: een koetshuis. Na vier jaar onderzoek is dit het eerste boek gewijd aan het meest multifunctionele bijgebouw op de Nederlanse buitenplaats. Dit standaardwerk neemt je mee door de tijd, van de dagen dat paarden van de adel nog een veilig heenkomen zochten binnen de gracht en versterkte muren van een voorburcht tot de negentiende eeuw, waarin het koetshuis zich ontplooide tot luxe onderdeel van het parklandschap van buitenplaatsen. Altijd stonden er paarden op stal, totdat de automobiel zijn intrede deed en de laatste koetshuizen tevens als garage gingen dienen. Beroemde architecten zoals Berlage en Eberson tekenden ontwerpen voor dit erfgoed dat nu veelal een monumentenstatus heeft, maar door herbestemming zijn unieke kenmerken dreigt te verliezen. Een fascinerend boek voor liefhebbers van buitenplaatsen, paarden en autohistorie."--achterflapOverzicht van de 21 laatste en nog intacte koetshuizen in Nederland, met aandacht voor hun historische rol en ontwikkeling. Met foto's, illustraties en plattegronden.
Geschiedenis van het munitiedepot dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden bij Hoog Soeren, het ruimen ervan na afloop van de oorlog en het hedendaagse archeologische onderzoek.
De geschiedenis van de Bottelstraat in de Nijmeegse Benedenstad begon in 1410, met een vernoeming naar schepen Budde. De straat kreeg tal van functies: er stond een verborgen klooster tussen stadsboerderijtjes met vee op kleine binnenterreinen en huisjes in smalle gasjes bewoond door mensen met inmiddels uitgestorven beroepen, maar ook een graansilo en de opslag en winkel van Framy Meubelen. En nu, zes eeuwen na schepen Budde, is er het nieuwbouwplan Het Magazijn. Deze fascinerende geschiedenis gaat vergezeld van interviews met de mensen die Het Magazijn uiteindelijk hebben gemaakt tot een plek waar historie en toekomst samenkomen. Van ambtenaar tot projectontwikkelaar, van architect tot meubelhandelaar, van bouwopzichter en makelaar tot toekomstige bewoner. Prachtige foto’s van Bram Vis maken het verhaal compleet
In: De Gelderlander [editie Arnhem]; 24 maart 2011, p. 29 + 31
In: Jaarboek Numaga; jrg. 57 (2010), p. 34-47
In : Geïllustreerd Zondagsblad van de Arnhemsche Courant : 25 maart 1923, nr. 12 (achterkant)
In: Kringblad : Historische Kring Bemmel; jrg. 19 (2009), nr. 2, p. 22-30
in: Bouw : 60 (2005) no. 1, 20-23
In : Oud Oosterbeek en de kleine werkelijkheid, deel 2 : p. 10-11
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.