Hattem, 1787. Een vrouw uit een militair geslacht krijgt een liefdesaffaire met een zoon uit een bestuurdersfamilie. Ze vluchten naar Duitsland, maar ze krijgt spijt als ze hem beter leert kennen.
Biografie van de laatste stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1748-1806). Met illustraties en foto's.
Onderzoek naar de plattelandscultuur eind zeventiende-begin achttiende eeuw aan de hand van de correspondentie van een boer in Herwijnen.
Biografie van de adellijke erfgename van het Gelderse goed Middachten (1643-1721), met speciale aandacht voor haar huwelijk met de erfgenaam van het goed Amerongen en het gezinsleven op het landgoed tijdens de roerige oorlogsjaren tussen 1672 en 1713.
Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen in 1767 haar opwachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jesabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten haar tegenhouden nabij Goejanverwellesluis roept Wilhelmina de hulp van haar broer, koning van Pruisen, in. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina?s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het Oranjegezin naar Engeland. Later draagt Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk. Gedetailleerd beschrijft historicus Maarten-Jan Dongelmans het leven van deze opmerkelijke vrouwBiografie van de prinses van Oranje-Nassau (1751-1820).
"Tal van kunstenaars hebben grote en kleine steden en ook dorpen, belangrijke en minder belangrijke plekken van Nederland door de eeuwen heen in olieverf of aquarel vastgelegd.De vroegste stadsgezichten dateren uit de zestiende eeuw, maar ook vandaag zijn er in tal van steden nog kunstenaars actief die zich toeleggen op het stadsgezicht in de schilderkunst. Deze schilderijen geven ons door de eeuwen heen een gevarieerd beeld van de steden van toen en nu, en zo geven zij een beeld van bouwen, breken en behouden.In dit boek is een keuze gemaakt van stadsgezichten uit ruim vijf eeuwen schilderkunst. Niet alleen de grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht, steden die in de achttiende eeuw toen het stadsgezicht als genre op zijn hoogtepunt was, het ruimst vertegenwoordigd zijn, komen aan bod. Ook worden de provinciesteden en dorpen in beeld gebracht, van Groningen tot Maastricht, van Haarlem tot Enschede en Middelburg."---uitgever
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.