Antoine (12) en zijn moeder vluchten tijdens de Eerste Wereldoorlog uit West-Vlaanderen naar Nederland. Ze komen terecht in een vluchtelingenkamp in Nunspeet. In dat kamp probeert Antoine het dagelijkse leven zo goed mogelijk op te pakken. Vanaf ca. 10 jaar.
Verhalen over het leven van een rijksveldwachter en zijn familie en naasten in Nunspeet in de periode van 1915-1963.
Het leven van een boerengeslacht in de buurt van Winterswijk in de jaren 1914-1923.
Biografie van de Nederlandse Margaretha Zelle (1876-1917) die als Mata Hari, danseres en spionne, bekend is.
Bewerkte afstudeerscriptie over geïnterneerde Belgische militairen in een van de Nederlandse opvangkampen.
Geschiedenis van de Belgische vluchtelingen in het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de hand van door henzelf uitgegeven krantjes. Met dvd.
"Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de "Grote Oorlog' was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De dagelijks leven veranderde in een razendsnel tempo. Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot "staat van beleg', van oorlogsvluchtelingen tot geinterneerde militairen van oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken. Voetbal was voor 1914 nog een exclusieve sport die alleen elitaire landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht. Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelde het voetbal zich tot een volkssport. Tijdens die vier oorlogsjaren ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go Ahead (1917) en Ajax (1918). Vier clubs met een eigen karakter en een eigen verhaal.Over de Nederlandse landskampioenen voetbal tijdens de Eerste Wereldoorlog (Sparta, Willem II, Go-Ahead en Ajax) en een onder druk van de oorlog veranderende samenleving.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.