Geografische geschiedenis van de rivier de IJssel, de steden en de stromen in de IJsselvallei.
Geschiedenis van Nederland Waterland aan de hand van historische bronnen, met nadruk op de strijd met het water door de eeuwen heen. Met foto's en illustraties.
"Reuzenarbeid brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861-1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten en kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee. Ook Rotterdam kreeg een Nieuwe Waterweg. In Nederland lag 's wereld grootste sluis en Europa's grootste spoorbrug. Er werd 'reuzenarbeid' verricht. De Nederlandse aannemerij werd een volwassen bedrijfstak. Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Historicus en geograaf Willem van der Ham, heeft deze bijzondere collectie foto's uit de vergetelheid gehaald. Reuzenarbeid toont al deze grote werken door heel Nederland in woord en beeld. In speciale thema's gaat Van der Ham in op de stand van de techniek, werktuigen en het bouwproces, maar ook de arbeidsomstandigheden, de hoge heren en het werkvolk, nationale trots en ontrafelt hij de geheimen van het omringende landschap."---uitgeverOverzicht in woord en beeld van de grote waterbouwkundige en infrastructurele werken die eind negentiende, begin twintigste eeuw in Nederland tot stand kwamen.
Beschrijving in woord en beeld van twaalf bekende en beroemde Nederlandse kanalen.
Thematisch geordende foto's rond rivieren in Nederland en de wijze waarop het landschap eromheen aan het veranderen is.
Geschiedenis van de Nederlandse strijd tegen het opkomende rivierwater.
Informatie in woord en beeld over vijftien jaar uitvoering van het project Ruimte voor de Rivier, voor waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit.
"In het kader van deze studie is onderzoek gedaan naar het Romeinse splitsingspunt van Rijn en Waal, de Drususdam en het castellum Carvium (Herwen). Belangrijke vragen betreffen de ouderdom van de tak van de Nederrijn, hoe de verspoelde resten van het castellum Carvium zich verhouden tot de Romeinse Waal en Rijn en hoe de dam door zijn constructie heeft gefunctioneerd in het leiden van een groter deel van het rivierwater naar de zijtak van de Nederrijn. Er wordt ook een overzicht gegeven van de vele Romeinse vondsten die tussen 1925 en 1963 zijn opgebaggerd. Dit gebeurde bij de zandwinning waardoor de waterplas De Bijland bij Herwen is ontstaan. In dit proefschrift worden ook de castella (Romeinse forten) behandeld, als verbindingspunten tussen de Romeinse netwerken van vervoer over water en over land, direct gelegen aan de rivier. Met een nieuwe methode is een herinterpretatie van de overgeleverde Romeinse plaatsnamen langs de Nederrijnse Limes gemaakt (in Elst, Herwen, Nijmegen en Kleef/Till). Dit levert betere identificaties van de vier Romeinse plaatsen op dan de oude (Wijk bij Duurstede, Kesteren, Arnhem en Rindern). Op basis hiervan is een hypothetische reconstructie gemaakt voor de Romeinse routes in de klassieke bronnen en waar hoofdwegen te vinden zijn. Dit resulteerde in een nieuwe overzichtskaart van de Romeinse versterkingen langs de Nederrijnse Limes."---Uitgever
Informatie in woord en beeld over grote waterbouwkundige projecten die op basis van nieuwe inzichten in het waterbeheer ontworpen zijn en in de periode 1995-2050 in Nederland ter bescherming tegen overstromingen uitgevoerd en gepland zijn.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.