Verkenning van de geschiedenis van het Nederlandse landschap aan de hand van historische landkaarten.
Bespreking van oude kaarten en de geschiedenis van de cartografie in de Lage Landen aan de hand van voorbeelden uit de collecties van cartografen, uitgevers en instituten.
"Kaarten: we kunnen ernaar blijven kijken. Vaak zijn het visuele kunstwerken en altijd weerspiegelen ze de tijdgeest. Kaarten vertellen verhalen en geven een beeld hoe gebieden zijn veranderd. Het Grote Kaartenboek toont een selectie van de mooiste en meest iconische kaarten uit de collectie van het Nationaal Archief. Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Naast prachtig visueel kaartmateriaal diept dit boek ook de verhalen op achter de kaarten. Rondom de thema's Water, Grond, Rechtspraak, Militair, Navigatie en Overzee passeren verschillende soorten kaarten en vele bekende en onbekende kaartmakers de revue. Gastauteurs laten hun licht schijnen op elk van deze thema's. Het Grote Kaartenboek geeft ook een overzicht van alle kaartenarchieven in de collectie en is daarmee een nuttig handvat voor wie onderzoek wil doen of gebruik wil maken van deze rijke collectie."- Achterkant boek
Biografie van de Nederlandse onderwijzer (1880-1980), bekend om zijn inspanningen voor het aardrijkskunde-onderwijs op lagere scholen.
"In het kader van deze studie is onderzoek gedaan naar het Romeinse splitsingspunt van Rijn en Waal, de Drususdam en het castellum Carvium (Herwen). Belangrijke vragen betreffen de ouderdom van de tak van de Nederrijn, hoe de verspoelde resten van het castellum Carvium zich verhouden tot de Romeinse Waal en Rijn en hoe de dam door zijn constructie heeft gefunctioneerd in het leiden van een groter deel van het rivierwater naar de zijtak van de Nederrijn. Er wordt ook een overzicht gegeven van de vele Romeinse vondsten die tussen 1925 en 1963 zijn opgebaggerd. Dit gebeurde bij de zandwinning waardoor de waterplas De Bijland bij Herwen is ontstaan. In dit proefschrift worden ook de castella (Romeinse forten) behandeld, als verbindingspunten tussen de Romeinse netwerken van vervoer over water en over land, direct gelegen aan de rivier. Met een nieuwe methode is een herinterpretatie van de overgeleverde Romeinse plaatsnamen langs de Nederrijnse Limes gemaakt (in Elst, Herwen, Nijmegen en Kleef/Till). Dit levert betere identificaties van de vier Romeinse plaatsen op dan de oude (Wijk bij Duurstede, Kesteren, Arnhem en Rindern). Op basis hiervan is een hypothetische reconstructie gemaakt voor de Romeinse routes in de klassieke bronnen en waar hoofdwegen te vinden zijn. Dit resulteerde in een nieuwe overzichtskaart van de Romeinse versterkingen langs de Nederrijnse Limes."---Uitgever
De Republiek der Verenigde Nederlanden in kaart en beeld.
Verslag van een speurtocht naar ongerepte woeste gronden in Nederland aan de hand van historisch kaartmateriaal.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.