"Met 21 unieke inkijkjes in de laatste nog intacte Koetshuizen in Nederland. Sensitief en kunstzinnig gefotografeerd. Door het licht dat er spaarzaam naar binnenvalt, het donkere hout en een enkel spinnenweb, zijn het gebouwen die een zeker mysterie uitstratlen. De meeste zijn in privébezit, niet geopend voor het publiek. Ooit klonk er het ritmische geluid van paardenhoeven in het gangpad, sjouwden er stalknechten met emmers water, en werd er aan rijtuigen gepoetst tot ze blonken in het ochtendlicht. Wie in vorige eeuwen een rijtuig bezat, had een hele 'equipage' van paarden, tuigen en personeel. En dat had een onderkomen nodig: een koetshuis. Na vier jaar onderzoek is dit het eerste boek gewijd aan het meest multifunctionele bijgebouw op de Nederlanse buitenplaats. Dit standaardwerk neemt je mee door de tijd, van de dagen dat paarden van de adel nog een veilig heenkomen zochten binnen de gracht en versterkte muren van een voorburcht tot de negentiende eeuw, waarin het koetshuis zich ontplooide tot luxe onderdeel van het parklandschap van buitenplaatsen. Altijd stonden er paarden op stal, totdat de automobiel zijn intrede deed en de laatste koetshuizen tevens als garage gingen dienen. Beroemde architecten zoals Berlage en Eberson tekenden ontwerpen voor dit erfgoed dat nu veelal een monumentenstatus heeft, maar door herbestemming zijn unieke kenmerken dreigt te verliezen. Een fascinerend boek voor liefhebbers van buitenplaatsen, paarden en autohistorie."--achterflapOverzicht van de 21 laatste en nog intacte koetshuizen in Nederland, met aandacht voor hun historische rol en ontwikkeling. Met foto's, illustraties en plattegronden.
Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhaal. Lees ook over de functie en ligging van een kasteel, de geschiedenis, de bewoners, de kerkers en spoken van kastelen in Nederland en Belgie. Met getekende kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Aan de hand van brieven en documenten uit de 18e eeuw wordt een beeld gegeven van het leven van Charlotte Sophie von Aldenburg (1715-1800) en het leven in adellijke kringen in Nederland en Duitsland.
Overzicht van de kunstenaars en hun werk uit de kunstenaarskolonies in Oosterbeek (1840-1890) en Renkum-Heelsum (1902-1935).
Interviews met mensen met wandelende beroepen, waarin zij vertellen over hun werkzaamheden en hun kijk op het Nederlandse landschap geven. Met kleurenfoto's.
Cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen in Nederland.
Verkenning van de geschiedenis van het Nederlandse landschap aan de hand van historische landkaarten.
De welvarende familie Driessen weet hun huis, volgepakt met kunst, niet te behouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ballonstrip in kleur.
Cultuurhistorische gids over de Zuid-Veluwse beken, gelegen in het gebied tussen Renkum en Arnhem, met drie wandeltochten.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.