Geschiedenis van Nederland Waterland aan de hand van historische bronnen, met nadruk op de strijd met het water door de eeuwen heen. Met foto's en illustraties.
SAMENVATTING: "'Rivierenland' is het even bijzondere als meeslepende verhaal van ons waterland. Overal in Nederland stroomt water. Eeuwenlang waren de rivieren hier de baas. Het water had vrij spel, totdat de mensen begonnen in te grijpen. Ongeveer duizend jaar geleden werden de eerste dijken aangelegd. Steden verrezen langs de oevers en op de vruchtbare klei ontwikkelden zich veeteelt en landbouw. Maar van tijd tot tijd ging het mis: ons land kent ook een lange reeks van watersnoodrampen en de bescherming tegen het water blijft urgent. Elke dag opnieuw zijn daar duizenden mensen mee bezig. In een schitterend geillustreerde en vormgegeven geschiedenis vertellen Sunny Jansen en Martin van Lokven een verhaal van strijd, van overwinningen en nederlagen, van angst en van een geleidelijk gegroeid begrip voor de immense betekenis van het water voor ons leven en onze welvaart. Van dijkgraaf tot binnenschipper, van baggeraar tot politicus, van ingenieur tot recreant: allemaal komen ze aan bod in Rivierenland. Het resultaat is een uniek en veelzijdig portret van een land dat volhardend en creatief leeft met zijn rivieren. 'Rivierenland' brengt de vele facetten van het even mooie als gevaarlijke Hollandse waterlandschap ook weergaloos in beeld. Fotograaf Martin van Lokven reisde speciaal voor dit boek gedurende alle seizoenen langs alle rivieren van Nederland."Bloemlezing van verhalen rond de rivieren in Nederland, met aandacht voor o.a. de geschiedenis, watersnoden, dijken en watervervuiling.
Journalistieke analyse van het functioneren en de cultuur van een waterschapJournalistieke analyse van het functioneren en de cultuur van een waterschap.
"Waterbeheersing speelt sinds de middeleeuwen een grote rol in de Nederlandse geschiedenis. Er lijkt een succesvolle en typisch Nederlandse aanpak te bestaan, die de nadruk legt op goede samenwerking en een evenwichtige afweging van belangen. Maar is dat waar? Klopt deze beeldvorming? Dit boek biedt een veel realistischer beeld. Het toont veel samenwerking en streven naar consensus, maar ook vaak belangenstrijd en moeizame conflicten. Milja van Tielhof biedt een nieuw perspectief op het Nederlandse waterbeheer door het in zijn historische context te plaatsen en de bestuurscultuur centraal te stellen. Zij kijkt vooral naar vormen van participatie en manieren waarop belanghebbenden invloed konden uitoefenen. Wie gaven het waterbeheer vorm? Welke regels golden daarbij? En wat was de invloed van bredere historische ontwikkelingen? De geschiedenis van waterstaat en waterschappen wordt verbonden aan grote thema’s in de Nederlandse geschiedschrijving, zoals de vroege verstedelijking, de welvaart van de Gouden Eeuw, de ingrijpende transformatie van het boerenbedrijf en de merkwaardige staatsinrichting van de Republiek. Door deze benadering stelt Consensus en conflict een genuanceerd en overtuigend verhaal tegenover de populaire beeldvorming over Nederlanders en water."---uitgever
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.