Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen in 1767 haar opwachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jesabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten haar tegenhouden nabij Goejanverwellesluis roept Wilhelmina de hulp van haar broer, koning van Pruisen, in. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina?s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het Oranjegezin naar Engeland. Later draagt Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk. Gedetailleerd beschrijft historicus Maarten-Jan Dongelmans het leven van deze opmerkelijke vrouwBiografie van de prinses van Oranje-Nassau (1751-1820).
Biografie van Willem I, vanaf 1813 tot 1840 soeverein vorst en koning der Nederlanden.
Geschiedenis van Paleis Het Loo.
Hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis, verteld aan de hand van historische locaties.
"De vernieuwing van Paleis Het Loo is het verhaal van een moderne ondergrondse uitbreiding en de renovatie van het grootste authentieke zeventiende-eeuwse paleis van het Huis van Oranje. Spiegelingen toont met indrukwekkende fotografie en boeiende teksten het ingenieuze ontwerp van KAAN Architecten, de bouwgeschiedenis van het paleis, de samenkomst van oud en nieuw en de huidige rol van het paleis als publieksmuseum. Paleis Het Loo is door de vernieuwing letterlijk en figuurlijk op een voetstuk gezet. De ondergrondse nieuwbouw laat de façade en het interieur van het paleis ongemoeid en is onlosmakelijk verbonden met het historische gebouw. Het dak van de nieuwbouw is deels een glazen vijver die daglicht toelaat tot de nieuwe Grand Foyer eronder. Zo kunnen de bezoekers van beneden het paleis zien en van boven een blik werpen op het museum. Symmetrie en reflecties zijn het verbindende principe. Spiegelingen is het verslag van een geslaagde transformatie waarin verleden, heden en toekomst elkaar versterken."---nai010 uitgeversVerhandeling over de renovatie van Paleis Het Loo, met aandacht voor de bouwgeschiedenis van het zeventiende-eeuwse paleis, de ondergrondse uitbreiding en de rol van het gebouw als publieksmuseum. Met foto's en plattegronden.
Overzicht in woord en beeld van de 25 bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aangesloten tuinen, met per tuin onder meer informatie over het karakter, de collectie, historie en de twee bijzonderste planten.
Biografie van Willem II, koning van Nederland van 1840 tot 1849.
Geschiedenis van kastelen en landgoederen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Kaarten: we kunnen ernaar blijven kijken. Vaak zijn het visuele kunstwerken en altijd weerspiegelen ze de tijdgeest. Kaarten vertellen verhalen en geven een beeld hoe gebieden zijn veranderd. Het Grote Kaartenboek toont een selectie van de mooiste en meest iconische kaarten uit de collectie van het Nationaal Archief. Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Naast prachtig visueel kaartmateriaal diept dit boek ook de verhalen op achter de kaarten. Rondom de thema's Water, Grond, Rechtspraak, Militair, Navigatie en Overzee passeren verschillende soorten kaarten en vele bekende en onbekende kaartmakers de revue. Gastauteurs laten hun licht schijnen op elk van deze thema's. Het Grote Kaartenboek geeft ook een overzicht van alle kaartenarchieven in de collectie en is daarmee een nuttig handvat voor wie onderzoek wil doen of gebruik wil maken van deze rijke collectie."- Achterkant boek
Kunsthistorische beschrijving van de periode waarin de prinses van Oranje en koningin van Engeland en Schotland (1662-1695) in Paleis Het Loo gebruikmaakte van het keukenkeldertje, met aandacht voor haar hobby's zoals bloemenkunst en koken met producten uit eigen tuin. Met foto's en illustraties.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.