65 resultaten
Sorteren op:
Atlas van de Veluwe
Boek

Atlas van de Veluwe ([2024])

Verhalen over de geschiedenis en toekomst van de Veluwe, waarin o.a. de rol van water in het gebied wordt belicht en de uitdagingen worden beschreven die klimaatverandering met zich meebrengt. Met dronefoto's, hoogtekaarten en grafische visualisaties.

Beschikbaar
Tjirk van der Ziel
Nederlands
Atlas van de IJssel
Boek

Atlas van de IJssel ([2021])

Geografische geschiedenis van de rivier de IJssel, de steden en de stromen in de IJsselvallei.

Beschikbaar
Tjirk van der Ziel
Nederlands
De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
Boek

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog ([2020])

Atlas waarin te zien is wat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland betekende voor wat betreft aanloop, oorlogstijd, doorwerking tot vandaag. Atlas met kaarten, infographics en foto's in kleur. Vanaf ca. 15 jaar.

Beschikbaar
Nederlands
Nieuwe historische atlas van Zutphen
Boek

Nieuwe historische atlas van Zutphen (2022)

Beschikbaar
Willem Frijhoff
Nederlands
Historische wegenatlas NL
Boek

Historische wegenatlas NL Nederland in beweging ([2024])

"Waar een wil is, komt een weg. Met de Historische Wegenatlas NL viert het auteursduo Berendse & Brood hun eerste lustrum. Na de Historische, de Streek-, Stads- en Wateratlas NL belicht de Historische Wegenatlas NL het ‘mirakel Nederland’ aan de hand van transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee. Je zou denken dat het in ons grotendeels vlakke land altijd gemakkelijk is geweest om je van A naar B te verplaatsen, maar niets is minder waar. Het is nog maar een paar generaties geleden dat reizen door het land alleen aan de gegoede burgerij en de handelaren was voorbehouden. Grote delen van de bevolking voelden zich vooral inwoner van eigen stad, streek of dorp. Die situatie veranderde pas in de loop van de negentiende eeuw met de komst van de spooren tramwegen, de verbetering van het wegennetwerk en het verschijnen van (motor)fietsen en automobielen in het straatbeeld. De Historische Wegenatlas NL toont dat Nederland vanaf ongeveer 1850 pas echt een land werd, omdat vanaf dat moment alle delen van het grondgebied stap voor stap met elkaar werden verbonden door een samenhangend wegennetwerk. Lees in de Historische Wegenatlas NL alles over oeroude houten wegen door het veenmoeras, onze eerste Romeinse straatweg, tolhuizen, veerboten, gierponten, karrensporen, ringwegen, koningswegen, kanalen, vliegvelden, rotondes, B-wegen, fietspaden, het 1200-kilometer-plan, de Gooische Moordenaar, metro’s en de Hoge Snelheidslijn. Vele eeuwen transportbeleid in Nederland hebben in ieder geval één ding duidelijk gemaakt: waar een wil is, komt een weg!"---uitgeverGeschiedenis van de (water)wegen in Nederland aan de hand van historische kaarten.

Beschikbaar
Martin Berendse
Nederlands
Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Boek

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland ([2020])

Boek met foto's van 29 buiten gebruik gestelde spoortracés in Nederland, gecombineerd met historisch beeldmateriaal, kaarten voor situering van de spoorweg met haltes, en voorzien van een toellichting over historie en huidig gebruik.

Beschikbaar
Victor M. Lansink
Nederlands
Historische atlas van Zutphen
Boek

Historische atlas van Zutphen torenstad aan Berkel en IJssel (2011)

Beschikbaar
Willem Frijhoff
Nederlands
Historische wateratlas NL
Boek

Historische wateratlas NL de drijvende kracht van Nederland ([2022])

Geschiedenis van Nederland Waterland aan de hand van historische bronnen, met nadruk op de strijd met het water door de eeuwen heen. Met foto's en illustraties.

Beschikbaar
Martin Berendse
Nederlands
Atlas van Nederland in het Holoceen
Boek

Atlas van Nederland in het Holoceen landschap en bewoning vanaf de laatste ijstijd tot nu (2018)

Beschikbaar
Nederlands
De gemeente Rheden op oude kaarten
Boek

De gemeente Rheden op oude kaarten (cop. 2010)

Niet uitleenbaar (alleen ter inzage)
Frans Scholten
Nederlands
Historische atlas van de Lage Landen
Boek

Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439 ([2024])

Overzicht van de geschiedenis van de Lage Landen tussen de dertiende en de vijftiende eeuw aan de hand van nieuwe innovatieve en informatieve kaarten die de geschiedvertelling verduidelijken.

Beschikbaar
Sieg Monten
Nederlands
Historische stadsatlas NL
Boek

Historische stadsatlas NL Nederland stedenland ([2021])

SAMENVATTING: "De Historische Stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. Zonneklaar is dat de stad in ons land het altijd voor het zeggen heeft gehad - en eigenlijk is dat nog steeds zo. De oudste steden liggen aan het water. Na 1200 groeit het aantal steden explosief. Omstreeks 1400 zijn er op het huidige Nederlandse grondgebied ruim 150 steden. Zij zijn de economische en culturele motor van ons land en vormen de knooppunten voor de handel over zee naar Scandinavie en Noord-Duitsland (Hanze), naar Engeland en Frankrijk. Minstens zo belangrijk is de rivierhandel met het Rijnland en Vlaanderen. Hoogtepunt is de zeventiende eeuw, waarin de steden van de Republiek vooraan gaan in de internationale handel. In de achttiende en het begin van de negentiende eeuw raken steden in verval, maar vanaf ongeveer 1850 bloeien ze weer op en jagen ze vernieuwing en modernisering aan. Dankzij de opkomende industrialisatie in die periode neemt ook in het zuiden en oosten de verstedelijking toe. De functie van de steden verandert geleidelijk. Was menig stad in de negentiende eeuw een vuile, stinkende plaats waar de arbeiders naast de fabriek woonden, de toenemende hygiene en nieuwe inzichten in stedenbouw brengen daarin verandering. Ook na de Tweede Wereldoorlog zet de verstedelijking door, maar veel meer gespreid dan vóór de oorlog. De huidige 100.000+ steden zijn deels oude steden, maar er zijn ook nieuwe bij. Oude steden zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen, jongere steden onder andere Ede, Alphen aan den Rijn en Emmen. Feitelijk wordt een groot deel van Nederland bedekt door stedelijk gebied. Buitenlandse toeristen zitten er niet ver naast als ze het kleine Nederland Singapore aan de Noordzee noemen. Van buitenaf is ons land een haast aaneengesloten stedelijke gebied met mooie parken en grachten. Nederland is een stedenland."Overzicht van de Nederlandse stadsgeschiedenis aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Beschikbaar
Martin Berendse
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.