221 resultaten
Sorteren op:
Mam, ik ben geen crisis
Boek

Mam, ik ben geen crisis (maart 2024)

Relaas van een Koerdische vluchteling die zich ontworstelde aan het oorlogsgeweld in zijn vaderland, en eenmaal in Nederland aangekomen besloot de taal te leren en zijn verhaal te delen.

Beschikbaar
Ismaîl Mamo
Nederlands
Ik hoop dat alles weer gewoon wordt
Boek

Ik hoop dat alles weer gewoon wordt het aangrijpende verhaal van een joods meisje in Winterswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog ([2020])

Beschikbaar
Mirjam Schwarz
Nederlands
Voorbij de dodendraad
Boek

Voorbij de dodendraad ([2016])

Antoine (12) en zijn moeder vluchten tijdens de Eerste Wereldoorlog uit West-Vlaanderen naar Nederland. Ze komen terecht in een vluchtelingenkamp in Nunspeet. In dat kamp probeert Antoine het dagelijkse leven zo goed mogelijk op te pakken. Vanaf ca. 10 jaar.

Beschikbaar
Ada Schouten-Verrips
Nederlands
Mijn opa mijn held
Boek

Mijn opa mijn held van agenten, onderduikers, VVM en vakantiegangers in Nunspeet ([2023])

Verhalen over het leven van een rijksveldwachter en zijn familie en naasten in Nunspeet in de periode van 1915-1963.

Beschikbaar
Pieter van Heiningen
Nederlands
Bitterzoete thee
Boek

Bitterzoete thee ([2015])

De tweeling Jamiel en Jalil, opgegroeid op het platteland van Afghanistan, mogen van hun vader naar school in Kabul, maar de moellah stemt hier niet mee in; later komen de broers in aanvaring met de taliban en vlucht Jamiel naar Nederland.

Beschikbaar
Zahed Nurin
Nederlands
Het gemis
Boek

Het gemis (oktober 2021)

Herinneringen van een vrouw die als negenjarig meisje de Slag om Arnhem in september 1944 meemaakte en met haar familie moest vluchten.

Beschikbaar
Aaltje van Wieringen
Nederlands
Joodse bewoners in de schilderswijk Zutphen
Boek

Joodse bewoners in de schilderswijk Zutphen een zoektocht naar verhalen (april 2021)

Beschikbaar
Nederlands
Plaats delict AZC
Boek

Plaats delict AZC een journalistieke zoektocht van Algiers naar Nijmegen (2022)

Journalistieke reconstructie van het levensverhaal van een jonge Algerijn die naar Nederland vluchtte, uitgeprocedeerd raakte en in 1998 omkwam door politiegeweld.

Beschikbaar
Sytze van der Zee
Nederlands
Historische stadsatlas NL
Boek

Historische stadsatlas NL Nederland stedenland ([2021])

SAMENVATTING: "De Historische Stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. Zonneklaar is dat de stad in ons land het altijd voor het zeggen heeft gehad - en eigenlijk is dat nog steeds zo. De oudste steden liggen aan het water. Na 1200 groeit het aantal steden explosief. Omstreeks 1400 zijn er op het huidige Nederlandse grondgebied ruim 150 steden. Zij zijn de economische en culturele motor van ons land en vormen de knooppunten voor de handel over zee naar Scandinavie en Noord-Duitsland (Hanze), naar Engeland en Frankrijk. Minstens zo belangrijk is de rivierhandel met het Rijnland en Vlaanderen. Hoogtepunt is de zeventiende eeuw, waarin de steden van de Republiek vooraan gaan in de internationale handel. In de achttiende en het begin van de negentiende eeuw raken steden in verval, maar vanaf ongeveer 1850 bloeien ze weer op en jagen ze vernieuwing en modernisering aan. Dankzij de opkomende industrialisatie in die periode neemt ook in het zuiden en oosten de verstedelijking toe. De functie van de steden verandert geleidelijk. Was menig stad in de negentiende eeuw een vuile, stinkende plaats waar de arbeiders naast de fabriek woonden, de toenemende hygiene en nieuwe inzichten in stedenbouw brengen daarin verandering. Ook na de Tweede Wereldoorlog zet de verstedelijking door, maar veel meer gespreid dan vóór de oorlog. De huidige 100.000+ steden zijn deels oude steden, maar er zijn ook nieuwe bij. Oude steden zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen, jongere steden onder andere Ede, Alphen aan den Rijn en Emmen. Feitelijk wordt een groot deel van Nederland bedekt door stedelijk gebied. Buitenlandse toeristen zitten er niet ver naast als ze het kleine Nederland Singapore aan de Noordzee noemen. Van buitenaf is ons land een haast aaneengesloten stedelijke gebied met mooie parken en grachten. Nederland is een stedenland."Overzicht van de Nederlandse stadsgeschiedenis aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Beschikbaar
Martin Berendse
Nederlands
Gevlucht om te vechten
Boek

Gevlucht om te vechten de joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division ([2023])

Geschiedenis van eenentwintig Joodse soldaten van de Britse 1st Airborne Division die op 17 september 1944 voor Operation Market Garden meevochten bij de slag om Arnhem. Met foto's, illustraties en kaarten.

Beschikbaar
Jory Brentjens
Nederlands
Over de grens
Boek

Over de grens de sociaal-politieke dynamiek in de Nederlands-Duitse grensregio’s, 1930-1940 (2022)

Beschikbaar
Jan Brauer
Nederlands
Het ongeloof
Boek

Het ongeloof Sally Noach hielp honderden Joodse en niet-Joodse Nederlanders vluchten ([2022])

Persoonlijke geschiedenis van een vertaler op het Nederlandse consulaat in Lyon die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden mensen hielp vluchten uit het bezette Nederland.

Beschikbaar
Jaqcues Noach
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.