Dagboeknotities van de invloedrijke Nederlandse ambtenaar (1914-1972) die na de Tweede Wereldoorlog diende onder negen premiers op het ministerie van Algemene Zaken. Met foto’s en illustraties.
Dagboekverslag over de laatste maanden van de relatie tussen A.L. Snijders (1937-2021) en Ineke Maria Swanevelt (1943).
Journalistiek onderzoek naar ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de dagboeken van Joden, nazisympathisanten, een verzetsstrijder en een fabrieksarbeider. Met foto's en illustraties.
Persoonlijke dagboekaantekeningen van de auteur over de ziekte en het overlijden van zijn echtgenote, nadat bij haar longkanker met uitzaaiingen was geconstateerd.
In dagboekfragmenten gaat schrijver Koos van Zomeren (1946) terug naar het dorp van zijn jeugd: Herwijnen, waar hij praat met mensen en hun verhalen vermengt met zijn eigen herinneringen; met veel foto's.
Het dagboek van Bernard 'Bernie' Mestriz neemt ons mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan de vervolging door de nazi's. Bernie begint op 13 april 1942 te schrijven. Hij is dan 17 jaar, het is de dag dat hij een vals persoonsbewijs krijgt en als boerenknecht Michiel Johan Schuurman door het leven zal gaan. Veel Joodse boerenknechten zullen er niet geweest zijn. Hij verhaalt uitvoerig over de gewone alledaagse dingen op het platteland en over zijn werk op de verschillende boerderijen. Zo verdiende hij de kost in ruil voor een onderduikplek. Als orthodoxe jood hield hij zich aan alle joodse wetten en feestdagen. Bernie's oorlog is een aangrijpend verhaal waarin Bernie's angst voelbaar is: verraad, razzia's, NSB'ers, het oppakken van Joden in zijn omgeving en zijn vlucht naar de bossen. Zijn religieuze gevoelens hielden hem op de been, ook tijdens momenten van groot gevaar. Bernie heeft het bewaard gebleven deel van het dagboek van zijn vermoorde neef Alfred Wolf bij zijn dagboek gevoegd. Beiden kwamen uit Terborg en waren nog tieners toen de oorlog uitbrak. Deze bijzondere dagboeken van een overlever en van een vermoorde onderduiker brengen ons dicht bij het dagelijkse leven van opgejaagde Joden tijdens de bezetting van ons land. Bernie Mestriz (1925 - 1999) overleefde als enige van zijn gezin de Holocaust. De laatste dagboekregels schrijft hij op 20 november 1945, zes maanden na de bevrijding. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieHet dagboek van een Joodse jongen die gedurende de Tweede Wereldoorlog was ondergedokken bij verschillende boerderijen in de Achterhoek.
Autobiografische dagboekaantekeningen over de periode dat hotel Schoonoord in Oosterbeek, na de geallieerde luchtlandingen in 1944, als noodziekenhuis werd ingericht.
Verzamelde dagboekfragmenten, brieven en herinneringen geschreven tijdens de aanloop naar en de nadagen van het bombardement van Rotterdam in mei 1940.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.