Een Joodse verpleegster werkt bij inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch', waar Joden aanvankelijk ongemoeid verblijven, totdat er geruchten rondgaan dat de inrichting ontruimd zal worden.
Een jonge vrouw gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis die terugvoert naar het Wenen van voor de Eerste Wereldoorlog.
Autobiografisch getint relaas van de ontruiming van een joods psychiatrische inrichting in Nederland op 20 januari 1943.
Persoonlijke verhalen van Amsterdammers die in hun kindertijd moesten onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zwart-witfoto's.
Reacties van lezers op het boek ''t Hooge Nest', dat een episode uit de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft, waarbij twee joodse zussen daadwerkelijk actie ondernamen tegen de Duitse bezetter.
Biografie van de joodse kunstenaar (1910-1943). Met foto's en illustraties.
"De gebroeders Benjamin en Nathan Katz bouwden de handel in boeren antiek van hun vader David in de vroege 20ste eeuw uit tot een gerenommeerde kunsthandel met klanten varierend van lokale adel tot internationale verzamelaars. In de beginjaren richtte de handel zich op Dieren en omstreken maar later openden zij vestigingen in Den Haag, New York en Bazel. Kunsthandel Katz speelde een belangrijke rol bij de vorming van de collecties van verzamelaars waaronder Ten Cate, Van der Vorm, Van Beuningen en Bührle en musea zoals Boijmans van Beuningen, het Mauritshuis en het Frans Hals Museum. Na de Duitse bezetting leed de joodse familie Katz onder de restricties van het naziregime. Ondanks de anti-joodse maatregelen zetten Benjamin en Nathan de kunsthandel voort en verkochten - al dan niet vrijwillig - veel aan de Duitsers. In 1942 wisten zij zich met hun families in veiligheid te brengen door een Rembrandtschilderij te ruilen voor visa naar het buitenland. Na de oorlog werden ruim 20 uit Duitsland gerestitueerde kunst werken teruggeven aan de gebroeders Katz. Over de rechtmatigheid hiervan ontstonden grote twijfels en Benjamin werd hiervoor zelfs gearresteerd. Het gerechtelijk onderzoek duurde jaren maar uiteindelijk werd hij ontslagen van rechtsvervolging. Tot aan zijn dood in 1962 bleef Benjamin actief. Zijn zoons Daan en Nico lukte het niet het bedrijf succesvol voort te zetten. Nathan was al in 1949 overleden, zijn zoon David ging door met de Zwitserse galerie tot in 1995. Nazaten claimden begin 21ste eeuw tevergeefs ruim 200 uit Duitsland teruggekeerde schilderijen."Geschiedenis van de Nederlands-Joodse kunsthandel Katz, met speciale aandacht voor de succesvolle uitbreiding van het bedrijf in de 20e eeuw door de gebroeders Benjamin en Nathan Katz en de gevolgen van de verkoop van kunstwerken aan de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met afbeeldingen.
De deportatie van zijn Joodse vriend tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft grote gevolgen voor een Arnhemse jongen en zijn verloofde.
Levensverhaal van een joodse man (geboren in 1930) die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vader actief was in het verzet.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.