Beschrijving van de grote maatschappelijke veranderingen in Nederland in de periode 1850-1900 aan de hand van de geschiedenis van de stedelijke samenleving. Met zwart-witfoto's.
Geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland in de eerste helft van de negentiende eeuw, zowel van het platteland als in de steden, en van de economische en sociale ontwikkelingen in die tijd.
Historisch overzicht van de relatie tussen negen steden en de Hanze door de eeuwen heen. Met kleurenillustraties.
Beschrijving van het oorlogsjaar 1572 in Zutphen, met aandacht voor nieuwe inzichten die eigentijdse bronnen bieden in wat er gebeurde toen het Spaanse leger de stad innam. Met illustraties.
"Waar een wil is, komt een weg. Met de Historische Wegenatlas NL viert het auteursduo Berendse & Brood hun eerste lustrum. Na de Historische, de Streek-, Stads- en Wateratlas NL belicht de Historische Wegenatlas NL het ‘mirakel Nederland’ aan de hand van transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee. Je zou denken dat het in ons grotendeels vlakke land altijd gemakkelijk is geweest om je van A naar B te verplaatsen, maar niets is minder waar. Het is nog maar een paar generaties geleden dat reizen door het land alleen aan de gegoede burgerij en de handelaren was voorbehouden. Grote delen van de bevolking voelden zich vooral inwoner van eigen stad, streek of dorp. Die situatie veranderde pas in de loop van de negentiende eeuw met de komst van de spooren tramwegen, de verbetering van het wegennetwerk en het verschijnen van (motor)fietsen en automobielen in het straatbeeld. De Historische Wegenatlas NL toont dat Nederland vanaf ongeveer 1850 pas echt een land werd, omdat vanaf dat moment alle delen van het grondgebied stap voor stap met elkaar werden verbonden door een samenhangend wegennetwerk. Lees in de Historische Wegenatlas NL alles over oeroude houten wegen door het veenmoeras, onze eerste Romeinse straatweg, tolhuizen, veerboten, gierponten, karrensporen, ringwegen, koningswegen, kanalen, vliegvelden, rotondes, B-wegen, fietspaden, het 1200-kilometer-plan, de Gooische Moordenaar, metro’s en de Hoge Snelheidslijn. Vele eeuwen transportbeleid in Nederland hebben in ieder geval één ding duidelijk gemaakt: waar een wil is, komt een weg!"---uitgeverGeschiedenis van de (water)wegen in Nederland aan de hand van historische kaarten.
Bundeling columns van een dierenarts op de Veluwe over zijn ervaringen in de dierenartsenpraktijk. Met aquareltekeningen in kleur.
Twintig plaatsen in Nederland, met informatie over plekken die bezocht kunnen worden, wandel- en fietsroutes in het kort en slaapadressen.
"Tal van kunstenaars hebben grote en kleine steden en ook dorpen, belangrijke en minder belangrijke plekken van Nederland door de eeuwen heen in olieverf of aquarel vastgelegd.De vroegste stadsgezichten dateren uit de zestiende eeuw, maar ook vandaag zijn er in tal van steden nog kunstenaars actief die zich toeleggen op het stadsgezicht in de schilderkunst. Deze schilderijen geven ons door de eeuwen heen een gevarieerd beeld van de steden van toen en nu, en zo geven zij een beeld van bouwen, breken en behouden.In dit boek is een keuze gemaakt van stadsgezichten uit ruim vijf eeuwen schilderkunst. Niet alleen de grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht, steden die in de achttiende eeuw toen het stadsgezicht als genre op zijn hoogtepunt was, het ruimst vertegenwoordigd zijn, komen aan bod. Ook worden de provinciesteden en dorpen in beeld gebracht, van Groningen tot Maastricht, van Haarlem tot Enschede en Middelburg."---uitgever
Geschiedenis van de Hanze: een samenwerkingsverband van kooplieden dat van de dertiende tot het midden van de vijftiende eeuw het noordoosten en het noordwesten van Europa domineerde.
Geschiedenis van het internationale, middeleeuwse handelsverbond.
Geschiedenis van de geuzenopstand en de aanloop naar en eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog. Met zwart-wit illustraties.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.