In een 17e-eeuws dorp in de polder wordt een lijk met een ingeslagen schedel ontdekt. Het dorp speculeert wie de dader kan zijn en er circuleren verhalen over onverzoenlijke vetes, ongeneeslijke verslavingen en duistere familiegeheimen. Met kaarten in zwart-wit.
Onderzoek naar de plattelandscultuur eind zeventiende-begin achttiende eeuw aan de hand van de correspondentie van een boer in Herwijnen.
In dagboekfragmenten gaat schrijver Koos van Zomeren (1946) terug naar het dorp van zijn jeugd: Herwijnen, waar hij praat met mensen en hun verhalen vermengt met zijn eigen herinneringen; met veel foto's.
Verhalen over bomen.
Joodse inwoners van Zaltbommel, Rossum en Herwijnen krijgen weer een gezicht, aan de hand van in het trottoir gelegde struikelstenen voor de huizen waar deze mensen tot hun deportatie woonden.
Levensgeschiedenis van een arbeider en vakbondsman in de Betuwe in de eerste driekwart van de twintigste eeuw.
Verslag in dagboekvorm van een onderzoek naar de dood van een jonge boer in 1951 in het dorp Herwijnen en naar de ontwikkelingen in het landschap rond het dorp als gevolg van de ruilverkaveling vanaf 1958.
Columns met observaties van typisch Nederlandse verschijnselen.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.