'Aan het begin van onze jaartelling liep de grens van het Romeinse Rijk, de limes, dwars door het huidige Nederland. Deze limes, die de loop van de Rijn volgde, vormde eeuwenlang de scheiding met de gebieden waar Germaanse stammen leefden. De Romeinen legden er forten, wachttorens, wegen en havens aan en er ontstonden belangrijke handelscentra. Door de grote mobiliteit binnen het Romeinse rijk en contacten met de 'barbaren' aan de overkant, ontstond er een mengelmoes van lokale en Romeinse culturen. In de vijfde eeuw kwam er een eind aan deze bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis. Tegenwoordig vormt de limes een belangrijk archeologisch monument dat volop in de belangstelling staat, maar nauwelijks zichtbaar is omdat het grotendeels ondergronds ligt. Sporen van het limesfort van Valkenburg, teruggevonden wegen bij Utrecht en resten van villa's in de omgeving van Nijmegen leveren ons een schat aan details over Romeinse infrastructuur, techniek, handelscontacten en nog veel meer. Met nieuwe visualisaties wordt deze belangrijke Romeinse linie langzaamaan steeds zichtbaarder. 'Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederland' biedt een volledig en toegankelijk overzicht van de rijke geschiedenis van de Romeinse limes in Nederland en aangrenzende gebieden. Het boek laat zien hoe de limes zich hier ontwikkelde van geisoleerde voorpost tot een aaneengesloten linie met een dichtbevolkt achterland. Aan de hand van foto's, plattegronden en reconstructietekeningen komt een fascinerende wereld tot leven, die in de afgelopen jaren uitgebreid is blootgelegd door archeologen'---UitgeverOverzicht in woord en beeld van de militaire aanwezigheid langs de noordwestelijke grens van het Romeinse rijk in Duitsland en Nederland, en de archeologische sporen daarvan.
Dagwandelroutes langs de stille getuigen van verdwenen nederzettingen in Nederland.
Overzicht van landschapskunst in Nederland, met informatie over toegankelijkheid en bereikbaarheid.
Overzicht van dorpen die in de loop der eeuwen door verschillende oorzaken verdwenen zijn.
"In het kader van deze studie is onderzoek gedaan naar het Romeinse splitsingspunt van Rijn en Waal, de Drususdam en het castellum Carvium (Herwen). Belangrijke vragen betreffen de ouderdom van de tak van de Nederrijn, hoe de verspoelde resten van het castellum Carvium zich verhouden tot de Romeinse Waal en Rijn en hoe de dam door zijn constructie heeft gefunctioneerd in het leiden van een groter deel van het rivierwater naar de zijtak van de Nederrijn. Er wordt ook een overzicht gegeven van de vele Romeinse vondsten die tussen 1925 en 1963 zijn opgebaggerd. Dit gebeurde bij de zandwinning waardoor de waterplas De Bijland bij Herwen is ontstaan. In dit proefschrift worden ook de castella (Romeinse forten) behandeld, als verbindingspunten tussen de Romeinse netwerken van vervoer over water en over land, direct gelegen aan de rivier. Met een nieuwe methode is een herinterpretatie van de overgeleverde Romeinse plaatsnamen langs de Nederrijnse Limes gemaakt (in Elst, Herwen, Nijmegen en Kleef/Till). Dit levert betere identificaties van de vier Romeinse plaatsen op dan de oude (Wijk bij Duurstede, Kesteren, Arnhem en Rindern). Op basis hiervan is een hypothetische reconstructie gemaakt voor de Romeinse routes in de klassieke bronnen en waar hoofdwegen te vinden zijn. Dit resulteerde in een nieuwe overzichtskaart van de Romeinse versterkingen langs de Nederrijnse Limes."---Uitgever
Wandelgids met twaalf rondwandelingen langs de Rijn tussen de 12 en 19 km, met informatie over cultuur en natuur.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.