Graad 3-4
"Op Playing gaat toetsenist Bugge Wesseltoft verder op het pad dat hij insloeg op voorganger IM uit 2007. Dat betekent weer solo pianospel, uitgebreid met effecten en gesamplede percussie en vocalen. Een verschil met de voorganger is dat Wesseltoft op Playing vrijwel alleen de akoestische vleugel beroert. Slechts in de track Dreaming zijn wat synthesizerklanken te horen; de Rhodes-piano schittert volledig in afwezigheid. Gelukkig weet de Noor veel meer afwisselende klanken uit de vleugel te halen dan de gemiddelde pianist, door hem ook te gebruiken als slag- en tokkelinstrument. Met behulp van sampler en delay geeft hij zo de overbekende standard Take Five een originele dub-benadering. Toch zijn de meest opvallende stukken op Playing die waarin Wesseltoft op conventionele wijze piano speelt, bijvoorbeeld het bijna twintig minuten durende en zeer contemplatieve Talking To Myself en het gospelachtige Many Rivers To Cross." (Muziekweb)
"De Noorse pianist Bugge Wesseltoft is niet alleen een spilfiguur in de Scandinavische jazz, hij is ook een van de architecten van de nu jazz waarmee dance zijn weg vond naar de jazz en vice versa. Onder andere op zijn albumserie New Conception Of Jazz mengt zijn breekbare spel vol stiltes en herhaling met pulserende elektronische beats en stemsamples. Haal je die laatste elementen weg dan blijven alleen zijn bijna klassiek aandoende pianoklanken over waarmee hij meer van doen lijkt te hebben met Satie dan Monk. Songs is Wesseltofts vierde soloalbum vol even melodische als verstilde pianomuziek waar zijn Scandinavische bloed als een koele bergbeek doorheen stroomt. Zijn bewerking van de stomende hardbopklassieker Giant Steps (John Coltrane) krijgt zodoende een aarzelend rubato tempo mee en wordt gefileerd tot er alleen nog een verzameling abstracte akkoorden overblijft. Songs is een verzameling muzikale overpeinzingen van een begaafde pianist met veel gevoel voor Noord-Europese sferen." (Muziekweb)
"Je mag het zien als een overzicht van wat het Paul van Kemenade Quintet in bijna een kwart eeuw heeft gepresteerd, deze "Mexi Cosy". Met deelname van zijn kwintet natuurlijk, van zijn goede vrienden, trompettist Toon de Gouw, tenorsaxofonist Mete Erker, van vocalist David Linx en natuurlijk van Van Kemenade´s muzikale Afrikaanse broeders Feya Faku, Sydney Mnisi, Sonti Mndebele en Bheki Khoza." (jazzenzo)
"Dit samenwerkingsalbum werd opgenomen in de Rainbow Studio in Oslo waar veel Scandinavische jazzplaten van het ECM label het levenslicht zagen. Deze jazzalbums vormden de inspiratiebron voor dit project waarbij de Noorse dj Prins Thomas de handen ineenslaat met zijn landgenoot en jazzpianist Bugge Wesselhoft. Het ruim 18 minuten durende openingsnummer is een zee van warme klanktapijten waarin het harmonieuze en virtuoze pianospel van Wesseltoft wordt aangevuld met exotische drums (van Jon Christensen, een bekende van het ECM-label) en zachte elektronische geluiden die in de verte echoën. De nummers op dit album nemen weidse vormen aan en hebben een aftastend karakter. Je merkt dat de twee artiesten elkaar de ruimte geven in geïmproviseerd aandoende nummers. Jazz en IDM draaien hier sierlijk om elkaar heen op een uiterst sfeervol album." (Muziekweb)
"The London based saxophonist and composer Nubya Garcia has released a stunning easy flowing debut album that captures the ear right away. Nubya's 5ive is actually a six track (one alternate take) effort that catapults the artist onto the scene in a big way as each track is expansive, groovy and enjoyable." (rockthebodyelectric)
"In 2011 bezocht producer en labelbaas van ACT Siggi Loch een concert van de Noorse klassieke violist Henning Kraggerud. Toen het tweetal hierna aan de praat raakte kwam het door Loch geproduceerde kerstalbum It's Snowing On My Piano (1997) van de Noorse pianist Bugge Wesseltoft ter sprake. Kraggerud noemde deze een van zijn favoriete platen en vroeg waarom Wesseltoft geen albums maakte voor de rest van het jaar. Het antwoord hierop heet Last Spring, de eerste samenwerking tussen Wesseltoft en Kraggerud. Het bevat bewerkingen van Noorse volksmelodietjes die uiterst breekbaar en naakt worden gespeeld door het duo, zodat je bijna de eerste lentebloemen kunt horen ontluiken op groene velden. Wesseltoft zocht al op eerdere albums (zoals op voornoemd kerstalbum) naar verstilling en een synthese tussen kamermuziek en geïmproviseerde jazz. Kraggerud vult dit prachtig aan met zijn klassiek geschoolde spel.:" (MR)
"One does not expect to find soulful jams on a recording with the word “Satan” in its title, but in the world of John Zorn such juxtapositions are not uncommon. The ninth outing of Zorn’s power trio Simulacrum, Nostradamus: The Death of Satan shows a more varied and mature cohesion between organist John Medeski, drummer Kenny Grohowski, and guitarist Matt Hollenberg. Indeed, Flowers of Heaven includes a blues vamp over which Hollenberg solos in like fashion, then he and Medeski gently trade leads." (Avantmusicnews)
"Kingmaker (2019) heette het fraaie debuut van vibrafonist Joel Ross. Een statement ook, dat bol stond van de energie en ideeën. Het zette deze Amerikaan, die eerder samenspeelde met onder andere Makaya McCraven en Walter Smith III, meteen op de kaart. Op Who Are You? weet Ross de tomeloosheid van Kingmaker aan banden te leggen en krijgen ideeën meer de ruimte om zich te ontwikkelen. Gedurende het eerste deel van het album raakt hij volledig op stoom met zijn vaste band in een verzameling eigen composities, aangevuld met een bewerking van John Coltrane's After The Rain, met een gastrol voor harpist Brandee Younger. In het tweede deel wordt gas terug genomen en ruimte gecreëerd voor meer contemplatieve stukken, zoals een duet met Younger. In beide gevallen laat Ross opnieuw horen een begenadigde vibrafonist te zijn, met een band die hem feilloos volgt in zijn spannende muzikale avonturen." (Muziekweb)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.