Bespreking van de koloniale geschiedenis van de Surinaamse Hindostanen, met aandacht voor de immigratie van contractarbeiders, de culturele erfenis van deze etnische groep en de hedendaagse Hindostaanse gemeenschap in Nederland. Met zwart-witafbeeldingen.
Casestudies over de vervlochtenheid van het kolonialisme, de slavernij en de kerkgeschiedenis van Nederland. Met zwart-witfoto's en illustraties.
Een Nederlands-Indische familiegeschiedenis verteld aan de hand van de levens van de Euraziatische voormoeders van de schrijfster.
Geschiedenis van het Caribische eiland Bonaire, die werd bepaald door de winning van zout door slaafgemaakten en het Nederlandse kolonialisme. Met foto's en illustraties.
Onderzoek naar rassentegenstellingen in Nederland en de samenhang daarvan met het koloniale verleden en slavernij.
Artikelen over uiteenlopende aspecten van de koloniale samenleving in Nederlands-Indie in de achtiende en negentiende eeuw.
Journalistiek verslag van een reis langs de sporen van het Nederlandse koloniale verleden in Zuid-Afrika.
Beschrijving van de Java-oorlog (1825-1830) als proloog van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in 1945-1949.
Geschiedenis van het voormalig Oost-Indische gebied Depok en de erfenis van VOC-bestuurder Cornelis Castelein (1657-1714), die met Depok een land stichtte waar voormalig slaafgemaakten vrijheid en zelfbestuur verkregen na diens overlijden. Met foto's, illustraties en kaarten.
"De laatste Nederlandse kolonie in Azie, Nieuw-Guinea, werd door Nederland tussen 1944 tot 1962 in recordtempo klaargestoomd voor zelfbeschikking. Hollandia, de hoofdstad, groeide en raakte snel bevolkt door groepen met verschillende achtergronden die elk hun eigen verwachtingen over de toekomst hadden: Papoea's, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen, Toegoenezen, totoks en nieuwkomers uit Nederland. De geschiedenis van Hollandia en daarmee Nieuw-Guinea, wordt hier vanuit de bewoners zelf bekeken. Hoe gaven ze de stad vorm? Hoe gingen de verschillende groepen met elkaar om? Hoe reageerden ze op de grote veranderingen in de wereld om hen heen? Wat kwam er van hun verwachtingen terecht? Van buitenaf groeide de dreiging en aan de ontwikkelingen kwam voortijdig een einde met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesie."--flaptekstGeschiedenis van Nieuw-Guinea tussen 1944 en 1962, Nederlands laatste kolonie in Azië, met speciale aandacht voor hoofdstad Hollandia. Met zwart-witfoto's.
Overzicht van het Nederlandse militaire optreden in Nederlands-Indïe, Suriname en de Antillen.
Beschouwing over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden in het heden, met een pleidooi voor het inbedden van zwarte perspectieven in een inclusieve geschiedschrijving.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.