Kritische analyse van hoe Europese overheden en particuliere verzamelaars en kunsthandelaren omgaan met het teruggeven van koloniaal bezit aan de lokale oud-eigenaren. Met zwart-witfoto's.
De Indonesische archipel heeft meer dan 450 jaar strijd geleverd tegen buitenlandse handelscompagnieen en mogendheden. Bijna altijd was er wel ergens oorlog, vaak op meer plaatsen tegelijk. Dit boek geeft een gedetailleerd overzicht van de honderden militaire acties en expedities. Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Japanners, en met name ook de Nederlanders, voerden hun koloniale oorlogen in de archipel vooral vanwege economisch gewin - volgens het devies van Jan Pieterszoon Coen: "Geen handel zonder oorlog'. Hun legers vormden de ruggengraat van het koloniaal systeem, dat ook door tijdgenoten in Europa al bekritiseerd is. Door zijn brede aanpak en uitgebreide registers is het boek tevens een naslagwerk over de geschiedenis van Indonesie. Het laat zien hoe behalve vrijheidsdrang ook de islam een belangrijke rol speelde in het verzet tegen vreemde overheersers
Westerse landen veroverden tussen 1500 en 1900 veel gebieden overzee. In deze kolonien werd de bevolking onderdrukt. Overzicht van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze periode, met tijdlijnen en kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.