"Sabakoe is een Nederlandse kasekogroep met artiesten van Surinaamse afkomst. De groep bracht sinds de jaren 1980 veertien cd's uit. Dit is " Internet" uit 2002. De groep speelt oorspronkelijke kasekomuziek met zang, skratjie, snaredrum en koperblazers, met daarnaast soms andere instrumenten zoals gitaren. Ze treedt op in Nederland en Suriname, waar ze minimaal jaarlijks naartoe reist voor een tour tijdens Owru Yari. De groep werd vóór 1985 opgericht. De bandleider, Alfons Heye, neemt de trompet voor zijn rekening. Andere groepsleden zijn: Steven Maayen (zang), Angelo Blackman (zang en drum) en Bryan Dompig (trombone). Door de relatief vaste bezetting heeft de groep gedurende haar bestaan een zekere stijlvastheid behouden. Hiernaast zijn er nog andere artiesten, waardoor de bezetting in het algemeen uitkomt op rond de tien artiesten." (Wikipedia)
"Hoewel Lieve Hugo voor Surinamers nog altijd een grote naam is, is deze in 1975 jong overleden kasekozanger voor veel Nederlanders een grote onbekende, zelfs voor fans van calypso en salsa. En dat is vreemd, want in basis is kaseko niets anders dan de Creools-Surinaamse versie van het soort amusementsmuziek dat na WO-II op Cuba leidde tot salsa en op Trinidad tot calypso. Ondersteund door zijn band The Happy Boys zette Hugo in de vroege jaren '70 iedere Surnaamse party op zijn kop. Zijn platen gingen als warme broodjes over de toonbank, ondanks het feit dat de Nederlandse radio er geen enkele aandacht aan besteedde. Het humoristische en dubbelzinnige karakter van veel van Hugo's teksten had hij eveneens gemeen met de calypso, al valt dat de gemiddelde Nederlander pas op als Hugo het Nederlands bezigt en niet, zoals in het overgrote deel van de nummers, het Sranantongo. Maar al versta je er geen bal van, de muziek is over het algemeen zo vrolijk dat je vanzelf goede zin krijgt." (Pieter Wijnstekers, Heaven)
Master Blaster is een van de oudste kaseko formaties in Nederland. De groep werd in 1980 opgericht door opgericht door voormalig Caribbean Combo/Exmo Stars-saxofonist Ramon Lappie Laparra. Lappie behoort tot de eerste generatie kaseko muzikanten in Nederland. Laparra heeft de afgelopen 25 jaar samengewerkt met alle grootheden uit de kaseko wereld. Met zijn kennis en ervaring bracht hij een groep ervaren musici bij elkaar met de naam Master Blaster. Met hun ijzersterke blazersectie (o.l.v. Lappie) behoort de groep, volgens liefhebbers, tot de creme de la creme van de Kaseko wereld. De stijl wordt omgeschreven als montuno-stijl, een kaseko variant met veel Zuid-Amerikaanse invloeden. De laaste paar jaar heeft Master Blaster zich ontwikkeld tot een allround muziekformatie, die behalve kaseko ook genres beheerst zoals bubbling, soca, soul, k-dance en reggae. Op deze CD enkele, in Surinaamse kring, zeer populaire verjari pokoe`s, die elke feest tot een hoogtepunt weten te brengen. (mostwantedlatinmusic.nl)
"Een geweldig Live feest van Kaseko muziek. De CD bevat vijf nummers van 10 tot bijna 20 minuten. Echte goed uitgebouwde live dansmuziek. Kortom een uur lang bewegen op fantastische Kaseko muziek." (Muziekbank)
"Ai Sa Si, ook wel geschreven als Aisa Si, is een Surinaamse kaskawi- en kawinagroep. Ze wordt met Sukru Sani gezien als de meest vooraanstaande kawinagroepen in het laatste decennium van de 20e eeuw. Er zijn verschillende definities van kaskawi(na). Volgens een is de muziekstijl een mengvorm van de traditionele stijlen kaseko en kawina die onder invloed van westerse popmuziek is ontstaan. Volgens een andere definitie gaat het om kawina waaraan een drumstel is toegevoegd." (Wikipedia)|
18 November 2009 te zien in De Grote Kerk, Enschede: "De Nazaten en het Amerikaanse saxofoonwonder James Carter gaan na hun succesvolle eerste tour in 2007 opnieuw op tournee door Nederland en Europa. De Nazaten spelen vanaf hun eerste CD "Kownu Boy e Dansi" in 1997 Surinaamse kaseko vermengd met Amerikaanse jazz (maar daarnaast ook Afrikaanse, Indiase en Indonesische muziek, HB), op zoek naar avontuur en vernieuwing. De veelzijdige James Carter is daarbij hun geestverwant. Over de tour in najaar 2007 schreef de Volkskrant: De Nazaten verrassen steeds met krankzinnige mix van stijlen. Allemaal zijn ze solisten van formaat." (Brochure Stadsschouwburg/Muziekcentrum) Deze CD verzamelt live-opnamen die op verschillende locaties, met wisselende bezettingen en wisselende speciale gasten zijn gemaakt tussen 2001 en 2006. Ook James Carter is hier te horen, naast o.a. trompettist Roy Campbell Jr. en diverse andere blazers, percussionisten en zelfs een compleet gamelan ensemble.
Enigszins curieuze mengeling van Surinaamse kaseko, melige feestmuziek en wat soul en rhythm & blues. Zo is er een Blood, Sweat & Tears-medley, een cover van Gainsbourgs "Je t'Aime (Moi Non Plus)" (dat nu ineens over jam gaat), maar zijn er ook onweerstaanbare Surinaamse nummers als "Hoton Se Chulo Thum".
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.