De Nederlandse harpiste Lavinia Meijer is Aangenaam Klassiek-ambassadrice 2011. Speciaal voor die gelegenheid maakte ze een harp-arrangement van Philip Glass' "Metamorphosis" (1988). "Toen de vraag kwam om mee te werken aan de actie had ik net Philip Glass ontmoet tijdens een concert van hem in de Melkweg, waaraan ik ook mocht meewerken. Voorafgaand aan het concert hadden we al overlegd wat ik zou spelen. Hij kwam zelf met de pianosolo's die samen "Metamorphosis" vormen. Ze pasten perfect bij de harp. Dat vond Glass ook. Hij zei zelfs dat hij nieuwe inzichten kreeg in zijn eigen muziek door de klank van de harp. Dat is het mooie van met levende cmoponisten werken: er ontstaat een wisselwerking, dat is zó belangrijk". Nog belangrijker was dat het Philip Glass-publiek een gemêleerd gezelschap is. "Er zitten liefhebbers tussen, die nog nooit naar klassieke muziek hebben geluisterd. Ik hoop dat deze CD een jongere groep aantrekt".
Cum Laude-CD in Luister jan/febr. 2017: "Wat een prachtplaat. Lavinia Meijers spel is weergaloos. Het brengt de vraag op: waarom heeft Glaas zijn etudes niet meteen voor harp geschreven?" (Quirijn Bongaerts)\n"Lavinia Meijers uitvoering van Philip Glass Metamorphosis tijdens diens concert in de Amsterdamse Melkweg in 2011 markeerde het begin van een bijzondere muzikale vriendschap. En haar Glass Album (2012) betekende voor Lavinia de doorbraak naar het grote publiek. Philip Glass en Lavinia ontmoetten elkaar sindsdien diverse malen en deelden samen het podium. Nu, vijf jaar later, bezegelt Lavinia deze bijzondere band met een album waarop de iconische componist centraal staat. The Glass Effect is de titel van het album. Een dubbelalbum bestaand uit één album met de Études van Glass door Lavinia bewerkt voor harp plus een tweede album met door Lavinia Meijer gearrangeerd werk van artiesten die sterk beïnvloed zijn door Glass en nu toonaangevend zijn, zoals Nils Frahm, Bryce Dessner en Nico Muhly. Met The Glass Effect brengt Lavinia Meijer een ode aan Philip Glass, die januari 2017 80 jaar wordt." (Wil Zenhorst, Platomania)\n "Je zou wellicht denken dat de harp niet het ideale instrument is om de schuivende panelen in 's mans mathematisch precieze constructies recht te doen, maar andermaal logenstraft Meijer dat. Op dit dubbelalbum maakt ze het zichzelf helemaal moeilijk door tevens diens invloed op derden in kaart te willen brengen, hetgeen resulteert in bewerkingen van stukken uit de oeuvres van o.a. Nils Frahm, Nico Muhly en waarachtig ook Ellis Ludwig-Leone van San Fermin. Vanaf de ronduit betoverende start met Etude Nr 1 weet Meijer zowel Glass' geserreerde lyriek als het effect van zijn vernieuwende vormverkenningen op op vakbroeders weer te geven. Zelfs het onverharpbaar geachte thema van de film Koyaanisqatsi komt prachtig uit de verf." (Chris van Oostrom, Lust For Life; 4 uit 5 sterren)
Lavinia Meijer was niet de eerste die harp-arrangementen opnam van de Italiaanse neo-klassiek-componist Einaudi. Al dik 20 jaar eerder was Cecilia Chailly (de zus van dirigent Riccardo) haar al voor, met overigens een totaal andere selectie werken. Zij speelde zijn werken op elektrische harp, wat een heel speciale, weldadige klank-ervaring geeft.
Op 1 november 2012 in het Muziekcentrum te Enschede in de Debuutserie. "De 23-jarige Remy van Kesteren weet hoe je je moet presenteren in een tijd waarin culturele aardverschuivingen dreigen. "Remy." luidt de titel van zijn eerste CD, met een resolute punt erachter. De namen van de componisten wier muziek hij speelt zijn vrijwel onleesbaar. Het moet gezegd worden dat Remy als tussenpersoon erg belangrijk is, vooral in de wervelende arpeggio's die hij oprakelt in Smetana's Moldau, maar bij Bach en Sjostakovitsj zijn het toch allereerst de noten die tellen. Van Kesteren is een geweldig colorist: hij weet elke stem zijn eigen timbre te geven, en toont zich in deze stukken, die hij als 'verhalen' beschouwt, een uitstekend verteller." (Frits van der Waa, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren) Enkele stukken staan ook op de DVD, waarbij Van Kesteren de stukken van toelichtingen voorziet. NB: de DVD is een productie van het bedrijfje van de Twentse pianist Christiaan Kuyvenhoven!
"Als het om oude muziek gaat is de Fransman Marc Mauillon dé topbariton. Vaak treedt hij op met zijn zus, de harpiste Angélique Mauillon. Hij zingt Marc, begeleid door Angélique Italiaanse barokaria's van Caccini en Peri. Marc laat met zijn mooie, soepele en strakke stem alle mogelijke barokke liefdesperikelen de revue passeren, geraffineerd en speels omringd door de harpklanken van zijn zus. In maart 2018 geeft het duo vijf concerten in Nederland, tijdens welke veel nummers van deze CD zullen worden uitgevoerd." (Agnes van der Horst, Luister) Een van die concerten vindt plaats in het Penninckshuis in Deventer (georganiseerd door de Deventer Schouwburg), op 16 maart 2018.
Het Valerius Ensemble speelt op 28 september 2014 Introduction et Allegro van Maurice Ravel. Het is te vinden op deze CD met de Noorse ster-harpiste Ellen Sejersted Bødtker als soliste. I like the way these Norwegian players play French music. Everything is clean, resonant, and forward-moving! - Peter Knapp / American Record Guide
Yolanda Kondonassis is één van de meest vooraanstaande harpisten uit de Verenigde Staten. Ze heeft al meerdere uitstekende opnames op haar naam staan, zoals Mozarts concert voor fluit en harp en heeft samengewerkt met gerenommeerde ensembles als het Alban Berg Kwartet. Daarnaast treedt ze regelmatig op als duo met fluitist Eugenia Zukerman. De cd "Pictures of the floating world" is een harprecital rond het thema water. De harp is het instrument bij uitstek om stromend water te verklanken. Dat vonden ook diverse componisten. Marcel Tournier, Claude Debussy, Michio Miyagi, Alphonse Hasselmans, George Rochberg, Jacques Ibert en Yolanda Kondonassis zelf schreven prachtige werken die door Kondonassis meesterlijk vertolkt worden. (G.O., Muziekweb).
Het Orkest van het Oosten speelde het Harpconcert van Ditter von Dittersdorf in februari 2009 in Goor, Steenwijk en Hengelo. Het is te vinden op deze CD; een compilatie van geliefde harpconcerten. Tijdens het Nieuwjaarsconcert 2013 speelt het inmiddels tot Nederlands Symfonie Orkest omgedoopte ensemble Rodrigo's 'Concierto d'Arajuez' in de versie voor harp die ook op deze CD te vinden is.
Maria Rosa Calvo-Manzano (born February 16, 1946 in Madrid) is a harp professor at the Royal Superior Music Conservatory of Madrid (Real Conservatorio Superior de Música de Madrid). She is also one of the founding members of the RTVE Orchestra. She has been credited with the creation of the Modern Spanish Harp School (Moderna Escuela Española de Arpa). (wikipedia)
Marcel Lucien Tournier (January 5, 1879 May 8, 1951) was a French harpist, composer, and teacher who composed important solo repertory for the harp that expanded the technical and harmonic possibilities of the instrument. His works are regularly performed in concert and recorded by professional harpists, and they are often test pieces for harp-performance competitions. A student of Alphonse Hasselmans at the Paris Conservatory, Tournier won the Second Grand Prize of the Prix de Rome in 1909. He also won the Rossini Prize for Laura et Petrarch.[1] Tournier succeeded his teacher as professor of harp in 1912, holding that position until 1948, training two generations of harpists from France, the United States, other European countries, and Japan. Tournier composed several dozen solos for harp, a number of chamber works that feature the harp prominently, and a few works for piano and for orchestra. Notable students include American harpist and educator Eileen Malone. (wikipedia)
"Boieldieu's instrument was the piano. However, in late-eighteenth-century France, the harp was much in favour and he took a marked interest in it, one product of which was his Harp Concerto (c 1895). It takes the form of the classical concerto of the time and the writing for the harp is 'pianistic'. Viotti's concertos were all written for the violin but several were reworked. Both of these works have great charm. After Erard's invention of the double-action harp in 1811 the instrument became more versatile. Parish Alvars, an Englishman taught by Frenchmen, was the father of modern harp technique, complete with its battery of special effects. His is a full-blown romantic concerto, in which the writing recalls Berlioz's description of Parish Alvars as "the Liszt of the harp". Nordmann's eloquent performances, Rampal's refined control of the orchestra, and the crystal-clear and well-balanced recording, leave nothing to be desired." (JD, Gramophone)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.