44 resultaten
Sorteren op:
Alle rafelranden van Europa
Boek

Alle rafelranden van Europa de geschiedenis van Europa en zijn buren (2024)

Analyse van de politieke verhoudingen van Europa met haar buurlanden en met Azië, bezien vanuit historisch perspectief.

Uitgeleend
Ivo van de Wijdeven
Nederlands
Het barre land
Boek

Het barre land de permanente crisis waarin de wereld zich bevindt (2025)

Analyse van de huidige geopolitieke situatie aan de hand van literatuur en vergelijkingen met de geschiedenis van de Weimarrepubliek. Met aandacht voor de invloed van oorlogen, klimaatverandering en rivaliserende grootmachten.

Uitgeleend tot: 02/08/2025
Robert D. Kaplan
Nederlands
De weg naar onvrijheid
Boek

De weg naar onvrijheid Rusland, Europa, Amerika ([2018])

Timothy Snyder schetst in De weg naar onvrijheid de contouren van een nieuwe wereldorde. Na de val van de Muur kwam de Koude Oorlog in 1990 definitief ten einde. Over de hele linie werd er geloofd dat de liberale democratie wereldwijd zou zegevieren. Dat bleek echter misplaatst te zijn. Met de ontwikkeling van een politiek systeem waarin fascistische ideeën gebruikt worden om de macht van de rijken te bestendigen heeft Vladimir Poetin het autoritarisme in Rusland teruggebracht. De opkomst van het populisme, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump hebben de kwetsbaarheid van de westerse samenleving en de wankele fundamenten van de democratie genadeloos blootgelegd. In De weg naar onvrijheid onderzoekt Snyder de bedreigingen voor onze democratie en analyseert hij de oorzaken ervan. Hij laat zien hoe we de kernwaarden van onze manier van leven beter kunnen begrijpen en hij biedt verheldering in deze tijd van grote onzekerheid. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieAnalyse van de huidige politieke verhoudingen tussen Rusland en het Westen, waar de denkwijzen veel op elkaar gaan lijken en de democratie gevaar loopt.

Uitgeleend tot: 28/07/2025
Timothy Snyder
Nederlands
De geopolitieke tragedie
Boek

De geopolitieke tragedie de rol van angst, macht en het noodlot op het wereldtoneel (2023)

Beschouwing van de internationale politiek door de lens van de klassieke en de moderne tragedie.

Uitgeleend
Robert D. Kaplan
Nederlands
Botsende beschavingen
Boek

Botsende beschavingen cultuur en conflict in de 21e eeuw (2019)

Studie over de wereldorde in de 21ste eeuw aan de hand van begrippen als beschaving, culturele identiteit en internationale verhoudingen.

Beschikbaar
Samuel P. Huntington
Nederlands
De nieuwe rafelrand van Europa
Boek

De nieuwe rafelrand van Europa de eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump (2019)

Analyse van de relaties tussen Groot-Brittannie, de Verenigde Staten en Europa door de eeuwen heen, in het licht van de Brexit en de verkiezing van president Trump.

Beschikbaar
Ivo van de Wijdeven
Nederlands
Terugtrekken!
Boek

Terugtrekken! de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië ([2022])

Beschouwing op de toenemende kwetsbaarheid van de Verenigde Staten en de politieke gevolgen daarvan voor de internationale politiek.

Beschikbaar
Noam Chomsky
Nederlands
De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog
Boek

De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog (2020)

Analyse van het 'oorlogsritme' in Europa tussen 1480 en 1945, waaruit zou zijn af te leiden dat een volgende wereldoorlog onvermijdelijk is, tenzij we tijdig ingrijpen.

Beschikbaar
Ingo Piepers
Nederlands
The road to unfreedom
Boek

The road to unfreedom Russia, Europe, America (2018)

Uitgebreide historische verklaring van de politieke denkbeelden in het huidige Rusland en de daaruit voortvloeiende inmenging in de westerse democratieen.

Beschikbaar
Timothy Snyder
Engels
De stille oorlog
Boek

De stille oorlog hoe Amerika de Koude Oorlog won, maar de vrede aan het verliezen is (2020)

Analyse van de politieke strijd tussen de Verenigde Staten en Rusland sedert het einde van de Koude Oorlog eind jaren tachtig, en de kwetsbaarheid van westerse democratieèn tegenover autocratische regimes.

Beschikbaar
Tim Weiner
Nederlands
Diplomatie en geweld
Boek

Diplomatie en geweld de internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 (2022)

De Nederlanders in het openbaar de les te lezen, maakt ze waarschijnlijk nog koppiger in plaats van minder koppig. En ze zijn al koppig genoeg," schreef een Britse diplomaat in juli 1947. Hoe keken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de periode 1945-1949 aan tegen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog? Toonden zij vooral begrip voor het Nederlandse politieke en militaire beleid of eerder voor het Indonesische standpunt, en op welke manieren probeerden zij de partijen te beinvloeden? Waar haalden de Nederlanders hun militaire materieel voor het voeren van de oorlog in Indonesie vandaan? In 'Diplomatie en geweld' wordt naar de internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog gekeken. De auteurs laten zien hoe andere landen en de kort daarvoor opgerichte Verenigde Naties betrokken waren bij het Nederlands-Indonesische conflict en het verloop en de uitkomst daarvan mede hebben bepaald. Hierbij richten zij zich niet alleen op de politieke en diplomatieke aspecten van de strijd, maar ook op buitenlandse visies op het gebruik van geweld door de Nederlandse krijgsmacht [Bron: uitgever]

Uitgeleend
Jeroen Kemperman
Nederlands
De ontregeling van de wereld
Boek

De ontregeling van de wereld (cop. 2010)

Essay over de politieke verhoudingen in de wereld na de Koude Oorlog.

Beschikbaar
Amīn al- Maʿlūf
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.