Monty Pythons best-selling album "Monty Python Sings" (1989) re-released for its 25th anniversary. Featuring songs and ditties drawn from across their illustrious recording and film career, now augmented by six previously unavailable tracks; three never before released songs from the Python archives and three new recordings by Eric Idle. Also includes a bonus disc of "Monty Pythons Flying Circus" (their live debut album from 1970). Housed in an eight panel digi-pack featuring new artwork designed by Terry Gilliam, a 32-page booklet featuring lyrics and extensive track by track notes plus a double-sided, four-panel poster. (bron: Universal)
"Zazí bestaat uit drie lijsters, die een lieflijk driestemmig, uiteenlopend repertoire tot een zoete snack kunnen omvormen. Voor deze CD en bijbehorend theaterprogramma werpen de zangeressen en multi-instrumentalisten zich op het werk van Hans Dorrestijn. In een aantal gevallen is de muziek van Dorrestijn bewaard, maar Zazí heeft ook zelf niet onverdienstelijk gecomponeerd. Het is een wonderlijke combinatie: drie dames die een bijna onbevlekte ontvangenis uitstralen en de wrange, geestige liedjes van een treurwilg. Soms werkt het, zoals in de skaversie van "IJssalon Bernardo". Ook in "Eendjes Voeren", waarin een klein meisje weemoedig over haar vader spreekt die is verdrongen door een stiefvader, valt alles op zijn plek door de abrupte wisseling van up-tempo naar traag. Maar in "Dat Jij Er Niet Meer Bent" botst het suikergehalte van Zazí wel heel hinderlijk met de somberheid van Dorrestijn." (Patrick van den Hanenberg, Volkskrant; 3 uit 5 sterren)
"Op vrijwel ieder album dat er van Roeka verschijnt komen we flarden uit zijn jeugd tegen. De periodes nadien vol voor-, maar vooral tegenslag blijven nooit onvermeld. Op Nieuwe Dromen, stelt de dichter-zanger zich uiterst kwetsbaar op door haast minutieus zijn leven te verbeelden. De poëtische teksten gaan over cafébezoek, dronkenschap, motoren, verlatingsangst en eenzaamheid. Cd 2 bevat met 51 minuten en 37 coupletten (!) het langste lied uit de Nederlandse taal: In dit sterrendal. Van de wieg tot het graf neemt Roeka je mee door zijn leven, waarbij zowel de teksten en de musici, die de begeleiding gaandeweg opvoeren, fascineren! Roeka: Maar je pakt je gitaar, Slaat een akkoord aan, En zie daar is licht, Waarin woorden zich naar een lied dansen Het schitterend uitgegeven tekstboek bewijst uitstekende diensten. Kortom: een weergaloos album!" (Platomania)
"De dikbuikige losbol en dichter van het vrije woord smeedde moderne ballades met invloeden van jazz en blues, en maakte ook bewerkingen van tijdgenoten die hij bewonderde: van Jim Croce en Víctor Jara. Maar ook maakte Vreeswijk bewerkingen van liederen van Carl Michael Bellman (1740-95), legendarische luitspeler, tekstdichter en zanger. In 150 drank- en gezelschapsliederen voerde Bellman allerlei personages op, zoals de klokkenmaker Fredman en de zatte muzikant Movitz, die namens hem konden tekeergaan over misstanden, de lof zingen van vrouwen, en door hun uitdagende vrolijkheid de dood op afstand houden. In 1974 kwam Vreeswijk even over naar Nederland. Bij zijn oom Louis de Fauwe in IJmuiden nam hij elf nummers op, met de muziekband die in 1971 voor de Zweedse plaat "Spring Mot Ulla, Spring!" was gebruikt. De opnamen werden nooit uitgebracht, maar zijn wel bewaard. Dankzij het Cornelis Vreeswijk Genootschap, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een crowdfundingactie is het gedigitaliseerd. (Volkskrant)
Dertig kleinkunstenaars en muzikanten hebben besloten de lockdown van 2020 te gebruiken voor een eerbetoon aan de mooiste kleinkunstpareltjes van hun generatie. Eenieder trok zich enkele dagen terug om na te denken over zijn of haar favoriete nummer. Na deze korte maar intense periode kwamen ze op anderhalve meter bij elkaar en, o logisch wonder, alle nummers bleken van de hand van Jeroen van Merwijk te zijn. Intelligenter kan een lockdown niet wezen. Maar lag hiermee de lat niet te hoog? Met de moed van de wanhoop en tegen beter weten in zijn de artiesten de studio ingedoken, wetend dat ze het origineel niet op de geringste manier zouden kunnen benaderen. De tijd zoemt, het graf gaapt, en nergens is redding, dachten zij met Reve, en het resultaat ligt hier voor u. Coronaproof ingezongen. Omdat niemand na de Meester zelf durfde te komen, sluit Jeroen van Merwijk dit eerbetoon aan de vaderlandse kleinkunstgeschiedenis af.
Dit album werd alleen op USB-stick uitgebracht! De Muziekbank heeft de 13 liedjes overgezet op deze CD-R, aangevuld met 8 liedjes die niet op "De Plaat" staan, maar die als gratis download door het duo worden aangeboden. "De Nederlandstalige liedjes blijken creatief; de teksten zijn scherp, inventief en bij vlagen absurdistisch. Dit duo levert een verrassende, afwisselende plaat af, die vol zit met (plot)wendingen, absurdisme, humor en hier en daar een verstillend liedje. Daarnaast weet het hier en daar ook nog te confronteren. Hoewel teksten belangrijk zijn, mag de muziek er ook zijn. Naast het gegeven dat de stemmen van de dames goed matchen, is een ballade als "Ballet" fraai uitgevoerd met strijkers en een dromerig pianogeluid. En luister ook eens naar het fraai opgebouwde "Zwaai". Daarnaast blijkt het duo niet gebonden aan een genre, zo blijkt uit het electro-karakter van het geestige "Je Moet Met Mij Dansen" en de onheilspellende rock van "Planet Worst"." (Ruud de Zwart, Festivalinfo; 4 uit 5 sterren)
Ruim 40 jaar woonde zanger Alex Roeka in steden, tot hij zich door omstandigheden gedwongen terugtrekt in een Zeeuws dorp. Daar komen familie, vrienden, verdwaalde randfiguren en schimmen uit het verleden gevraagd en ongevraagd de stilte verstoren met hun verhalen, herinneringen, vragen, verwijten, vreemde gedachtespinsels, ideeën en plannen. Ondertussen stevig gebruikmakend van de ijskast. Deze combinatie van landelijke rust en menselijk rumoer is blijkbaar een goede voedingsbodem voor het schrijven, want na een korte hapering in het creatieve proces vliegen de liedjes en verhalen er bij Roeka uit.
Met "Koo Wit De Floo" denkt de Almelose komiek een heuse carnavalskraker gemaakt te hebben! Het is te vinden op deze CD-single, met "Het Almelo's Volkslied". Dat is geen officiële hymne, maar een ook door Finkers geschreven inhaker in driekwartsmaat. Beide in Almeloos dialect gezongen liedjes zullen overigens te vinden zijn op het in de loop van 2015 te verschijnen album "Koo Wit De Floo In Almelo".
"Shel Silverstein is hard to pin down. He's best known as a children's author, but also was a Playboy cartoonist. He penned novelty songs, but also could write songs as heart-wrenching as "Silvia's Mother". He was a terrific songwriter who was a bit of an acquired taste as a performer. His best songs were often best recorded by other artists. This 25-track compilation encompasses a little bit of everything that he did, from whimsical poems to smutty jokes, funky country to precious folk and silly pop. It has some spoken word tracks, some of his own recordings, and a bunch of cuts by others who not only specialized in covering his songs, but were close friends as well. These songs by other artists are uniformly wonderful, and their loose, funny performances - such as the Irish Rovers' "The Unicorn," Bobby Bare's "Marie Lavaux," Johnny Cash's "A Boy Named Sue," Waylon Jennings and Willie Nelson's "A Couple More Years," and all four Dr. Hook songs, incl. "Cover of the Rolling Stone"." (S.T. Erlewine, Allmusic)
Herman van Veen maakte in november 2019 ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag, samen met Jannemien Cnossen, Wieke Garcia, Edith Leerkes en Kees Dijkstra, een live cd in het Landgoedtheater De Kapschuur op De Paltz. Met daarop veel bekende songs, zoals "Suzanne", "Anne" en "Cirkels".
Ik had niks met het Nederlandstalige Lied. Ja Shaffy natuurlijk en Vader Abraham, de Nederlandse Jacques Brel. Dat was het wel zon beetje. Maar toen ineens schreef ik dat liedje, "Late Ochtend", en dat veranderde iets. Het maakte de schrijver in me wakker en de zanger. Plotseling zag ik de mogelijkheid mijn schamele bestaan betekenis te geven met een nieuwe droom. Dat is belangrijk: je leven betekenis geven met een droom. Vanaf dat moment heb ik mijn gitaar niet meer losgelaten. Al 25 jaar lang werkt Roeka aan een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre. Op "En Toen Ineens" heeft hij zijn meest dierbare nummers van zijn eerste 7 albums opnieuw gearrangeerd en opgenomen. Of zoals Alex Roeka zelf zegt: Naar mijn gevoel hadden veel nummers van die albums hun definitieve vorm nog niet gevonden. Die is door de tijd heen langzaam uitgekristalliseerd, zodat de tijd rijp was om ze opnieuw op te nemen. Gelukkig is dat nu gebeurd, zodat ik ze met een gerust hart aan de toekomst kan toevertrouwen. (bron: Excelsior/V2)
Op album nummer 182 van Van Veen staan 14 spiksplinternieuwe liedjes waarvan de meeste door Herman geschreven. Andere dichters en componisten die op dit album te beluisteren zijn, zijn Herman de Coninck, Bart Moeyaert, Judith Herzberg, Ramsey Nasr en de componisten Edith Leerkes en Marnix Dorrestein. "Vallen Of Springen" is door hetzelfde creatieve team geproduceerd als de zeer goed ontvangen voorganger "Kersvers": Marnix Dorrestein, Jurriaan JJ Sielcken en Edith Leerkes. Op de CD spelen vooral: Marnix Dorrestein (gitaar), synthesizer (drums), Kees Dijkstra (bas), Yordi Petit (marimba), Edith Leerkes (gitaar) en Herman zelf op mondharmonica. Dit vooral ook omdat hij in de opnameperiode zijn pols gebroken had; vioolspelen zat dus er niet in. Jannemien Cnossen, Wieke Garcia en Edith verzorgden de achtergrondvocalen. Een opmerkelijke rol op dit bijzondere album is weggelegd voor de saxofonist Floris van der Vlugt. De titel is een zinsnede uit het gedicht 'Bezoek aan een huis' van de Vlaamse dichter Luuk Gruwez.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.