Favoriete folkalbum van Luka Bloom: 'de Ierse folkversie van The Beatles", vertelde hij aan OOR. Een mooie geste aan zijn oudere broer. "Christy Moore, Andy Irvine, Liam O'Flynn, and Dónal Lunny formed Planxty, a slang version of the Irish word 'Slainte' meaning 'good health,' in 1973 after collaborating on the Christy Moore record "Prosperous". This debut arrived that same year to the delight of traditional Celtic music fans across the globe. Their tight, organic, and authentic renderings of tunes like "Raggle Taggle Gypsy," "The Blacksmith," and "Merrily Kissed the Quaker" set them apart from many of their more experimental contemporaries. "Sweet Thames Flow Softly," a Ewan MacColl-penned song about a London Romeo and Juliet, features a beautiful vocal take by Moore, and deft bouzouki work from Irvine, whose original composition "The West Coast of Clare" would begin the artist's long career of timeless ballad writing. A remarkable debut from one of the genres most influential acts." (J.C. Monger, Allmusic)
"This album -- which, at times, recalls parts of Kate Bush's "Hounds Of Love" -- is also reminiscent of Bo Hansson's "Lord of the Rings", being a musical homage to Marion Zimmer Bradley's Arthurian novel The Mists of Avalon, much as Hanson's was a homage to Tolkien's trilogy. But Stivell's record is not instrumental -- rather, it has lots of songs sung partly in Breton and partly in English. It is essentially a progressive rock album (it could even have charted had he done it in the early-1970's), complete with electronic keyboard-driven passages, and a full rock band sharing space with Stivell's harps, bagpipes and tin whistles. Stivell's voice is something of an acquired taste, but his vocals are supported by a trio of guest singers and a small female chorus." (Bruce Eder, Allmusic; waardering: 4 uit 5 sterren) M.m.v. o.a. bassist John Giblin (bekend van o.a. Kate Bush) en Uilleann Pipes-speler Troy Donockley (die later bekend zou worden via o.a. Iona en Nightwish).
Dit veertiende album van de harpist/zanger en bespeler van nog vele andere muziekinstrumenten verscheen oorspronkelijk in 1983. Het eerste deel van de plaat is onderverdeeld in twee suites en was bedoeld als filmmuziek. Er worden diverse traditionele Keltische instrumenten gebruikt, met terughoudend aanvullend gebruik van moderne elektrische en elektronische instrumenten. De zang op dit album is grotendeels in Gaelic. "Based on the ancient Irish invasion legends, this album is atmospheric and new age in feeling." (Steve Winwick, Allmusic)
Op 9 februari 2016 komt het Ierse kwartet met een show rond dit album naar Carré in Amsterdam: "Drie engelachtige zangeressen en een verbluffende violiste weten fans over de hele wereld te raken met hun betoverende concerten. De unieke sound van Celtic Woman is een ode aan het rijke Ierse muzikale erfgoed. Geniet van heerlijke, pure stemmen, betoverende choreografieën en indrukwekkende showelementen." De choreografie moet u op de CD missen. Wél bijzonder is dat in een aantal landen dit album al vóór de kerst van 2015 verschijnt, met als toevoeging Celtic Woman-versies van "O! Tannenbaum" en "Silent Night".
Concert van Loreena McKennitt, opgenomen in maart 2019 tijdens haar Lost Souls Tour. Met songs die nog niet op haar eerdere live-albums zijn verschenen.
Verzamelaar met Keltische artiesten van nu. De variatie is groot. Wat de artiesten bindt, is dat ze allemaal vanuit de Keltische folktraditie werken. Sommige doen dat op een redelijk puristische manier, anderen zijn niet vies van moderne invloeden als synthesizers of niet te pregnante geprogrammeerde ritmes. Zoals altijd bij het Putumayo-label is de trackselectie doordacht en het fraaie boekje zeer informatief.
"Dave Bainbridge werd vooral bekend door de folk-prog band IONA. Dave is niet alleen een componist en multi-instrumentalist, hij is ook producer, arrangeur en geluidsmixer. Hoewel de nummers genoeg verschillen, vormt het album een geheel. Met Something Astonishing als een zeer mooi slot. Het is nergens bombastisch, toch komt er best veel op je af. De nummers zijn complex, en je ontdekt steeds weer nieuwe dingen. De verhouding tussen alle instrumenten onderling en tussen zang en muziek is zeer goed. Dat geldt ook voor de Keltische invloeden en de rock. To The Far Away had wat vertraging, maar het was het wachten meer dan waard, wat dit behoort tot de toppers van 2021. En dat geldt ook voor de bonus CD." (Rockmuzine)
"Een jarenlange intense wederzijdse samenwerking met Jason Mraz resulteert in One Hell Of A Memory dat in een bijzonder moeilijke periode, geschillen en gerechtszaken met machtige personen in de muziekindustrie, tot stand komt. In Right Now Not Tomorrow is daar weinig van te merken, fiddle en een akoestisch snarenarsenaal zorgen voor een bijzonder opgewekte sfeer, dat optimisme klinkt ook door in Green Lights & Blue Skies, vrolijk huppelende folkpop. Met het op de Uillean Pipes en whistles en fiddle en banjo van Eric Rigler en Dennis Caplinger huppelende Place In The Choir verzeilen we in Ierland. Naast duetten met producer Mraz wordt de pianoballade A Crying Shame gezongen door Cindy Wasserman die terug opduikt voor harmonische ondersteuning in een tussen traditionele en hedendaagse folk pendelend Nothing Wrong With Me. Het smartelijke gecroonde Miss The Mississippi and You lijkt wel een uit de jaren dertig weggelopen ragtime-wals." (Written In Music)
"De terugkeer is ook ingegeven door de opvatting dat het leven toen authentieker verliep, intenser, spiritueler. Toegepast op de muziek, krijg je dus een 60-tal nummers die gestalte geven aan die verloren en geïdealiseerde wereld: akoestische instrumenten, kleine bezettingen of solowerk, oude zangwijzen, repetitieve lijnen, traditionele liederen (...) Deze verzameling slaat op de decade 1965-1975 en derhalve worden we ook getrakteerd op psychedelische toevoegingen (Meic Stevens) of een versterkt instrumentarium (Fairport Convention), al blijft dit alles binnen de perken. Cherry Red lijst een aantal bekende namen op die meer (Steeleye Span) of minder (Curved Air, Marc Bolan) met de folkbeweging van doen hebben, maar focust gelukkig op een paar dozijn onbekende namen die ooit een album of een single uitbrachten en daarna uit het gezicht verdwenen. Zeker, een andere wereld is mogelijk, ze heeft al bestaan. Prachtwerk, met het gebruikelijke informatieve inlegboekje." (keysandchords)
Op 8 januari 2016 in het Rabotheater in Hengelo: "Tweeduizend jaar geleden werden de Kelten verdreven van het vasteland van Europa. Alle Kelten? Nee, één band bleef dapper weerstand bieden aan de toestroom van nieuwerwetse pop en rock en vond zo zijn eigen plek in de wereld van de moderne muziek. Gewapend met niets dan hun instrumenten en hun stemmen, trekt Rapalje nu op strooptocht langs clubs en theaters zover het oor reikt, op zoek naar bondgenoten. Om hen mee te voeren op een muzikale reis door Schotse hooglanden en Ierse bossen, langs taveernes en herbergen." Dit is een dubbel-live-album uit 2010.
Op 14 december 2011 is Anuna te horen en te zien in het Muziekcentrum, Enschede: "De muziek van het Anuna koor bestaat uit oude Keltische liederen, middeleeuwse volksliedjes en religieuze zang vol tederheid. In de jaren negentig maakte Anúna deel uit van de legendarische productie Riverdance. Anúna won drie Grammy Awards, was te gast bij de eerste Irish Proms in de Royal Albert Hall en deelde het podium met onder meer The Chieftains, Sinéad OConnor en Elvis Costello. Diepgang en vrolijkheid wisselen elkaar af in een opgewekte sfeer, met een oogstrelende presentatie. Het koor schakelt moeiteloos van Engels naar Iers, Latijn en Oud-Spaans en van de middeleeuwen naar nu." According to the Belfast Times, "Anuna's live performances of medieval Celtic music have to be seen to be believed.....breathtaking...magnificent." Le Monde observed that "using crystal-clear and thunderous sounds, playing with shadows and light, the ensemble creates an atmosphere of fervent richness."
'Celtic' is een rekkelijk begrip. In dit geval wil het zeggen dat de artiest of band in Ierland, Schotland of Wales gevestigd is. Rock en pop uit de jaren 80 en 90 met wereldberoemde namen als Deacon Blue, Sinead O'Connor, Clannad en The Waterboys. Namen die ook in Nederland wekenlang de hitparades domineerden. Maar ook een enkele minder bekende naam als The Commitments en Goats Don't Shave. Deze verzamelaar laat met 40 songs, waarvan de meeste hits zijn geweest, in ieder geval horen dat de 'Keltische landen' voor hun omvang bij tijd en wijle een groot aandeel leveren in het bepalen van het muzikale tijdsbeeld. (GR Muziekbank)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.