"Françoise Hardy werd met enige tegenzin een grootheid in de Franse pop, de ‘yéyé’ en de mode. ‘Ik deed toch echt niet zoveel bijzonders.’ Dinsdag overleed de zangeres en liedschrijver op 80-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Haar stem gaf de Franse pop in de jaren zestig een zonnig gezicht en zal ook veel Nederlandse vakantiegangers hebben begeleid, in de auto op weg naar Zuid-Frankrijk. Françoise Hardy, die dinsdag overleed, was een van de aanjagers van de yéyé-beweging, een hippe popstijl waar in de ‘swingende sixties’ geen ontkomen aan was: eerst in het thuisland, daarna in de rest van Europa. Hardy werd een cultfenomeen en artiesten als Iggy Pop en de Britpopband Blur wilden graag met haar werken. In 2018 bracht zij nog het prachtige en ingetogen album "Personne D’Autre" uit, dat de allure had van een waardig testament." (Volkskrant)
"Françoise Hardy was een Franse zangeres en actrice. Lange tijd was ze het gezicht van de modehuizen van Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Courrège en de verpersoonlijking van de schoonheidsnormen van de jaren 1960. Hardy zong soms in het Engels, Italiaans, Spaans, en Duits. In 1963 vertegenwoordigde ze Monaco bij het Eurovisiesongfestival met "L'amour S'En Va" en bereikte de vijfde plaats. In 1968 ontving ze de Grand Prix du Disque Académie Charles Gros. Na een succesvolle rol in de film Grand Prix tekende ze een contract bij de platenmaatschappij Warner Bros. Hardy blijft een van de best verkopende zangers in de Franse geschiedenis en wordt beschouwd als een iconisch en invloedrijk figuur in zowel de Franse pop als de mode. In 2006 ontving zij de Grande médaille de la chanson française, een prijs uitgereikt door de Académie française, als erkenning voor haar muzikale carrière." (Wikipedia)
4CD-compilatie, in het kader van de 90ste verjaardag van de chansonnier, op 22 mei 2014. De 90 chansons beslaan een periode van liefst 60 jaar, van 1948 tot 2007.
We kennen Bart van Loo als die uiterst bevlogen en zeer enthousiasmerend vertellende chanson-liefhebber die regelmatig aanschuift bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij schreef een boek over het Franse chanson en daaruit volgde deze dubbel-CD met Van Loo's favoriete Franse chansons. Ook in het boekje bij dit digipack zit al een warm pleidooi voor het Franse lied, een liefde die voor Van Loo begon met "Je l'Aime À Mourir" van Francis Cabrel. Dat chanson ontbreekt gek genoeg dan weer op deze bloemlezing. Hij gaat echt flink terug in de tijd met Mistinguett, Charles Trenet en Juliette Gréco, om via Jacques Brel, Jacques Dutronic, Françoise Hardy uit te komen bij recent werk van Dominique A en Sammy Decoster. Natuurlijk kon ook het bekende hijgduet "Je T'Aime... Mon Non Plus" van Serge Gainsbourg niet ontbreken. Wat niet iedereen weet is, dat hij het eerst met Brigitte Bardot opnam. Die versie vindt u hier. Bij ieder chanson schreef Van Loo in het boekje een korte toelichting.
We kennen Bart van Loo als die uiterst bevlogen en zeer enthousiasmerend vertellende chanson-liefhebber die regelmatig aanschuift bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij schreef een boek over het Franse chanson en daaruit volgt een trilogie verzamel-albums met Van Loo's favoriete Franse chansons. Dit is deel twee, een tripel-CD. Ook in het boekje schrijft Van Loo een warm pleidooi voor het Franse lied. De drie CD's hebben ieder een thema: reizen, eten en vrijen. Zelf voegt hij daar in het begeleidend schrijven nog respectievelijk kijken, lezen en dromen aan toe. De CD's bieden een aangename mengeling van bekend en minder bekend werk. De voor de hand liggende chansons als "La Mer" (Charles Trenet, op de CD 'reizen'), "Les Sucettes" (France Gall, op de CD 'eten' - al zou het gezien de mogelijk dubbelzinnige bedoelingen van tekstschrijver Gainsbourg ook op 'vrijen' gepast hebben) en "Je T'aime... Moi Non Plus" (Gainsbourg en Birkin, op de CD 'vrijen') ontbreken dus niet.
In deze 10cd-box zijn alle franstalige nummers van de Belgisch-Italiaanse zanger Adamo samengevoegd. Alle studioalbums plus de vier live albums (allen opgenomen in de Olympia in Parijs!) plus talrijke bonusnumers staan er op. Helaas wordt de herkomst van de bonustracks (afgezien van het releasejaar) niet vermeld. (GT, Muziekbank)
De honderd meest geliefde BZN-liedjes, uit zowel de Annie Schilder- als de Carola Smit-periode, op 5 CD's. Het betreft een heruitgave, in de populaire ´100x'-reeks van Universal, van de in 2008 verschenen "BZN Top 100".
110 Chansons, waaronder vooral veel opnamen uit de jaren '40 en '50. Met o.a. "Mon Légionnaire, "La Vie En Rose", "Padam... Padam", alsmede enkele Engelstalige versies. Beslaat dus niet haar gehele carrière. Zo is "Non, Je Ne Regrette Rien" hier niet te vinden bijvoorbeeld.
De Franse zangeres Barbara Pravi werd tweede op het Eurovisiesongfestival 2021, na Italië. "De grootste prestatie van Pravi op het Songfestival was hoe ze haar publiek, dat vermoedelijk lang niet alles van de Franse tekst meekreeg, liet voelen waarover de muziek gaat. Het is een kwaliteit die ze op dit album optimaal benut. Voilà blijkt daarbij het conventioneelste chanson. Alleen het eveneens meeslepende Lhomme et loiseau over een liefde die zich niet laat kooien blijft volledig in het idioom van Edith Piaf en Charles Aznavour, de grootheden van het genre, maar elders slaat Pravi muzikaal kleine, maar verfrissende zijwegen in. Saute flirt met invloeden uit het Midden-Oosten en Le jour se lève is een intieme, jazzy ballade. Ook op het levenslustige Je laime, je laime, je laime wisselt Pravi fluisterzang af met op het Songfestival ook altijd geliefde modulaties. De zangeres schreef alle songs op dit fraai gebalanceerde en toegankelijke album grotendeels zelf." (het Parool)
Het kon bijna niet uitblijven na het enorme succes van het onvergetelijke "Berlin"-concert; "Paris", uiteraard weer live opgenomen in Het Concertgebouw met haar eigen Magpie Orchestra. Ellen ten Damme doet op haar nieuwe CD de mooiste Franse chansons uit de dynamische twintigste eeuw herleven. Klassiekers van o.a Jacques Brel, Edit Piaf, Yves Montand, Brigitte Bardot, Serge Gainsbourg, maar ook Stromae, Adele en natuurlijk eigen nummers. Op majestueuze wijze passeren zij de revue: van klein en ingetogen tot groots en extravagant. Zoals zij alleen dat kan! Ellens koffer vol favoriete Franse chansons gaat eindelijk open. En hoe! (bron: Concerto)
Chronologisch overzicht van 65 jaar Franstalige hits, van 1946 t/m 2011. Van Charles Trenet en Henri Salvador tot Berry Ben L'oncle Soul. Tussen de hits staan ook curieuze nummers, zoals de Franstalige versie van "Sammy" van Ramses Shaffy. Of de hit "Oh Lady Mary" van David Alexandre Winter, achter welke naam de Nederlandse ex-Veronica-DJ Leon Kleerekoper schuil gaat.
Francofiel Bart Van Loo (regelmatig te gast bij DWDD) stelde zijn 3de CD samen op basis van zijn gelijknamige boek en het werd weer een prachtige combinatie van bekende klassiekers en nieuw te ontdekken parels van het Franse chanson. Deze zijn in drie groepen grofweg chronologisch verdeeld over de drie CD's. CD1 is gewijd aan het klassieke Franse chanson uit de jaren '50 en '60. CD2 aan de jaren '70, toen artiesten als Michel Fugain en Gérard Lenorman internationale successen vierden. De derde schijf is gewijd aan recent werk van o.a. Carla Bruni, Alain Bashung en Benjamin Biolay. Verder vinden we op deze set o.a. Alain Souchon, Arno, Arthur H & Feist, Axel Bauer, Barbara, Beau Dommage, Boris Vian, Bourvil, Colette Magny, Edith Piaf, France Gall, Françoise Hardy, Georges Moustaki, Gilbert Becaud, Jacques Brel, Jacques Dutronc, Jane Birkin, Johnny Hallyday, Julien Clerc, Juliette Gréco, Michel Delpech, Michel Fugain, Michel Sardou, Patrick Bruel en Serge Gainsbourg.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.