Het Zwanenmeer, hier vertolkt door het Koninklijk Ballet van Zweden, is een van de populairste balletten ter wereld. Choreograaf Sir Peter Wright verbeeldde het als een romantische, Gotische tragedie, met imposante kostuums en decors, geïnspireerd op de oeruitvoering in 1895 door het duo Petipa/Ivanov. (vertaling hoestekst) Met naast het ballet een hoop extra's: een geïllustreerde uitleg van het ballet, interviews met choreograaf Sir Peter Wright, de directeur van het Koninklijk Zweeds Ballet en met enkele dansers en een overzicht van de belangrijkste producties van het ballet sinds de première in 1877.
Mr. Jeremy Fisher, Mrs.Tiggy-winkle, Jemima Puddle-duck, Squirrel Nutkin, Pigling Bland - kortom, al de schattige en bekende personages die Beatrix Potter ooit schiep - komen tot leven in deze kleur- en fantasierijke muzikale hervertelling van haar verhaaltjes. De choreografie is van de hand van Sir Frederick Ashton, de muzikale composities zijn van John Lanchbery, en de dansjes zelf worden uitgevoerd door leden van het befaamde Britse Royal ballet. Vijf van de bekendste vertellingen van de populaire Victoriaanse schrijfster en illustratrice worden met een betoverende verhaaltjes - en gastoptredens van personages uit andere verhaaltjes - aan elkaar geweven. Een musical die zowel kinderen als volwassenen zal weten te bekoren.
"Heel wat sprookjesstof bestaat in ballet- en operavorm. Vaak geeft het grote publiek de voorkeur aan de opera in plaats van het ballet. De opera Le villi van Puccini en Adams ballet Giselle behandelen beiden dezelfde bitterzoete liefdesgeschiedenis. Het is in dit geval de opera echter niet gelukt om de show van het ballet te stelen. Bij deze Milanese opvoering wordt van een gemengde danserbezetting gebruik gemaakt. Svetalana Zakharova weet in alle eenvoud te ontroeren in de titelrol en ze vond een ideale partner in de krachtige Albrecht van Roberto Bolle. Vittorio dAmato maakt van de ondankbare Hilarionrol wat ervan te maken is en Marta Romagna is een superieure Myrtha. De regie van Florence Clerc volgt traditionele lijnen, de kostuums en decors van Aleksander Benois sluiten daar fraai op aan en David Coleman laat geen steek vallen in de goed aansluitende orkestbegeleiding." (naar Jan de Kruijff, Musicalifeiten; volg link voor complete tekst met vergelijkende discografie)
In Aangenaam Klassiek-actie 2006: "De in Tsjechië geboren Kylián werd geïnspireerd door landgenoot Janácek voor het soepele en romantische ballet Sinfonietta: één van de hoogtepunten in de hedendaagse choreografie. In Symphony in D van Haydn toont Kylián z'n bijzondere vaardigheid in het creëren van een hoogst innovatief en gracieus ballet dat tegelijkertijd erg grappig is. Stamping Ground is een uniek en origineel ballet, geïnspireerd op Kyliáns ervaringen met de cultuur en dans van de Aboriginals."
"Het Nederlands Dans Theater (NDT): innovatief danstheater op het scherpst van de snede. Wanneer de Tsjechische choreograaf Jirí Kylián met het ballet werkt ontstaat iets volledig nieuws, doordat Kylián zijn ervaring in het neoklassieke ballet mengt met de extreme technieken van moderne dans. Met de zes abstracte, haast surrealistische delen van "Black & White", presenteert het NDT, op muziek van Reich, Mozart, Webern en Bach, als het ware een projectiescherm voor allerlei existentiële vragen." (Moviemile)
Het Koninkrijk van Snoep en Suiker, een bad van hopjesvla met slagroom en een bed van spekkies: wie droomt er niet van? Edwin Rutten, alias Ome Willem, tovert deze sprookjeswereld tevoorschijn in "De Notenkraker" van Tsjaikovski. Voor groot en klein. Rutten: De kinderen zijn het alibi voor de ouders om gezellig samen te luisteren. Rutten nam delen uit het oorspronkelijke ballet en plaatste tussen de ouverture en de dansen het kerstverhaal waarin de Notenkrakerman tot leven komt, vecht met Koning Muis en verandert in een prins. Hij vliegt met Clara aan de arm over besneeuwde dennenbomen naar het toverkasteel. Daar trouwen ze. En de ringen? Die zijn van drop en komen uit een gouden doosje. De muziek wordt uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle. Deze opname won in 2011 een Edison voor beste orkestmuziek. In combinatie met Ruttens prachtige vertelstem en het geluid van knappende haardvuren, hoefgetrappel en (kerst-)klokken, maakt dit dé kerst-CD voor kinderen van jong tot oud!
Tsjaikovski's onvergetelijke muziek van De Notenkraker combineert magische choreografieën met een sprookjesachtige sfeer van fantasie en bovennatuurlijke krachten. Het kerstverhaal van Hoffman ontvouwt zich met adembenemende grootsheid in deze spectaculaire productie door het Royal Ballet Covent Garden. (vertaling hoestekst) Sir Peter Wright baseerde zijn choreografie op de oorspronkelijke versie uit 1892 van Lev Ivanov. In een bonus-documentaire vertelt hij hierover. Ook regisseur Sir Anthony Dowell komt aan het woord, over de rol Herr Drosselmeyer. Het meegeleverde boekwerk bevat een beschrijving van het ballet.
Balletgrootheden Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev met het Vienna State Opera Ballet, begeleid door de Wiener Symphoniker olv John Lanchbery. Nureyev bewerkte als choreograaf het oorspronkelijke ballet van het duo Petipa/Ivanov. Gefilmd in 1966. Veelgeprezen DVD-uitgave.
"[Esa-Pekka Salonen] recorded The Rite of Spring previously [...], but this [performance] has just that much more bite and savagery [...]. Indeed, the playing of the Los Angeles Philharmonic is pretty amazing throughout, with well-nigh unbelievable clarity in the polyrhythmic complexities of the Entry of the Sage, but also in the gentler washes of color that open Part Two. The Miraculous Mandarin Suite, that other "primitivist" masterpiece, makes an ideal coupling, and the performance is no less splendid. The solo clarinet is appropriately seductive, the entrance of the Mandarin is chilling, and the "chase" fugue speeds along at an impressive clip, rising to an absolutely shattering climax. Including the original version of Mussorgsky's Night on Bald Mountain also was an inspired idea. This bit of musical barbarism is very much the 19th-century forbear of its two 20th-century cousins, and Salonen makes no effort to smooth over its rough edges." (David Hurwitz, ClassicsToday)
"In 2007 werd Hans van Manen, een van de grootste Nederlandse choreografen, door Het Nationaal Ballet middels een festval gehuldigd n.a.v. zijn 75ste verjaardag. Daarbij werden 4 van zijn meest bewonderde balletten gedanst: Adagio Hammerklavier, Simple Things, Trois Gnossiennes en 5 Tangos, vertolkt door dansers van het Nationale Ballet en gasten van Mariinsky (Kirov) Ballet, Bayerisches Staatsballet München en NDT II; live begeleid door diverse musici. Deze DVD is een interessant, boeiend document dat werk uit verschillende periodes van Van Manens choreografisch scheppen toont. Jammer dat een boekje met toelichtingen ontbreekt. De uitvoeringen zijn van de bovenste plank en in de verschillende werken kan je de helderheid in structuur en de geraffineerde eenvoud van zijn werk bewonderen. Niet ten onrechte noemde men Van Manen wel de 'Mondriaan van de dans'. Dit komt ter sprake in het als bonus opgenomen interview. Andere bonus is de uitvoering van de pas-de-deux Twilight." (Erna Metdenpenninghen, Luister)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.