Het BANSO (Baroque Academy of the Netherlands Symphony Orchestra) speelt op 30 november Concerto Grosso Nr 1 van Avison/Scarlatti in het Muziekcentrum, Enschede. Op deze dubbel-CD vindt u de complete set Concerti grossi die Avison bewerkte naar Scarlatti, uitgevoerd door het Brandenburg Consort. "Scarlatti schreef vooral pianosonates. De Brit Charles Avison bewerkte daarvan een aantal tot briljante concerti grossi, waarvan de beste zich kunnen meten met het flitsende strijkerswerk van die andere Bach-tijdgenoot: Georg Friedrich Händel." (bron: BANSO) "This is a delightful set with generous timings (about 75 minutes per disc). Roy Goodman seems to have made an affectionate study of these works and the results are enchanting. If you are a lover of Baroque concerti grossi, do not fail to listen to these heart-warming records: Italian-Iberian charm with British know-how." (HC Robbins Landon, BBC Music Magazine; volg link voor complete tekst)
"Sinds 1982 vormt oude muziek op nieuwe instrumenten de enclave die het Combattimento Consort Amsterdam in de weelderige Nederlandse ensemblecultuur bezet. Hun plaats komt misschien vrij nu oprichter en artistiek leider Jan Willem de Vriend zich gaat concentreren op zijn tot bloei gekomen dirigentencarrière. Mocht deze 3CD-set met Händels Concerti grossi Opus 6 zijn bedoeld als artistiek testament, dan verlaat iedereen het barokstrijdperk met opgeheven hoofd. Vaak klinken deze twaalf concerten als uit de kluiten gewassen kamermuziek. De Vriend, met zijn maestro-ervaring, smeedt ze om tot beeldende operaminiaturen en slanke orkestmuziek. Met de verkleedkist en een schminkdoos onder handbereik, geeft hij elk deeltje smoel. Speels, meeslepend, doortrapt: veel authentieker kun je Händel niet krijgen." (Guido van Oorschot, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren) Wij kennen De Vriend natuurlijk vooral ook als dirigent van 't Nederlands Symfonie Orkest, waar hij hier enkele leden uit 'leent', o.a. René Geesing.
Luister-10, oktober/november 2011: "Levendige Franse barokmuziek van het allerhoogste niveau, uitgevoerd op het hoogste niveau door het Spaans/Catalaanse toporkest Le Concert des Nations, onder de bezielende leiding van Jordi Savall: mooier kun je het misschien niet krijgen. Het gaat om vier orkestsuites van Rameau. Deze zijn meestal niet als concertmuziek ontstaan, maar als theatermuziek: voor opera's en balletten. Maar ook al in Rameau's eigen tijd was het niet ongebruikelijk dat ze ook 'gewoon' instrumentaal werden utigevoerd. Ze vertonen wel alle trekken van hun oorsprong: een sprankelende en beeldende afwisseling van dansen, fanfares, jachtmuziek, ingetogen ballades, juichende koren, meeslepende aria's - alles subliem georkestreerd. Savall en co. leveren er schitterende uitvoeringen van, waarin alles klopt: de tempi, de sfeer, de elegantie, de uitbundigheid, de statigheid, de warmte, de lyriek, de stilistische opvattingen, het technische spelpeil. Inderdaad: mooier kun je 't niet krijgen." (René de Cocq)
"Met zijn all-star-barokorkest Le Concert des Nations maakte Jordi Savall twee CDs met orkestmuziek aan de hoven van Lodewijk XIII en XIV. Van het homogeen samengestelde renaissanceorkest, met alleen strijkers of alleen blazers, ging de ontwikkeling naar het heterogene barokorkest met strijkers, hobos, fluiten en fagotten. Wat goed tot uiting komt op deze compilatie van beide CDs, aangevuld met een Concert Royal van Couperin. De oudste muziek, anonieme gebruiksmuziek voor blazers, zit ingeklemd tussen de meer uitgekristalliseerde composities van bijvoorbeeld Lully. Zo is goed te horen wat Lullys muzikale voorland was en welke ontwikkelingen hij in gang heeft gezet. Savalls uitvoeringen zijn altijd even vorstelijk en zelfs van op papier nogal lullige dansmuziekjes weet hij echte showstoppers te maken. Daarbij heeft hij altijd de beschikking over de allerbeste barokinstrumentalisten. Zelf zorgt Savall op zijn gamba voor een paar intieme momenten temidden van de ceremoniële hofmuziek." (Klassieke Zaken)
Het programma op deze CD biedt een overzicht van de levendige en caleidoscopische carrière Telemann, gekenmerkt door een perfecte assimilatie van verschillende nationale stijlen en een duidelijke voorliefde voor het schilderachtige. Parfum uit Spanje, Italiaanse gerechten, Franse smaak, Pools geuren, en dat allemaal op een degelijke Duitse basis... Telemann biedt ons een schat aan prachtige muziek. Hij zoog vele culturen op, wat steeds andere accenten in zijn muziek veroorzaakte. Hij werkte bovendien voor een breed publiek en schreef opdrachtwerken voor zowel vrijgevig prinsen als bescheiden amateurs. Een moderne muzikant in de ruimste zin van het woord. De werken hier worden vertolkt door Europa Galante, het veelvuldig bekroonde Italiaanse ensemble rond violist Fabio Biondi. Ook deze CD werd in de Franse pers al juichend ontvangen en verdiende een 'Classique d'Or' bij RTL France. Het is een uitgave van het jonge label Agogique, dat zich op de kaart zette met het bijzondere 'La Nascita del Violoncello'.
Een aantal kenners hebben deze cd met de Water Music en Fireworks van Händel al naar de prullenmand verwezen, ook vanwege enkele inhoudelijke onjuistheden in het cd boekje. De uitvoering is inderdaad wat uit de losse pols, met de franse slag. Voor de liefhebbers van Herve Niquet, een eigenzinnige barokspecialist zonder pretenties voor wie de partituur en de muziek niet al te heilig zijn, zal dit geen reden zijn om de cd niet te beluisteren. Händel zou om deze uitvoering geglimlacht hebben.
In 1725 bezocht de beroemde Duitse fluitist/componist Joachim Quantz Napels. Tijdens zijn bezoek inspireerde hij de grote Alessandro Scarlatti en enkele van zijn meest getalenteerde opvolgers tot het schrijven van muzikale meesterwerken. De Zwitserse blokfluitist Maurice Steger heeft parels uit een Napolitaanse bundel uit 1725 opgenomen en laat u kennismaken met deze werken. Steger heeft voor de opname barokspecialisten uitgenodigd; op de bonus-DVD kunt u kennis maken met ze. Een overweldigende opname! (bron: Harmonia Mundi) "Steger brengt deze erfenis fenomenaal tot leven. Of het nu gaat om Alessandro Scarlatti's improvisatie over Follia di Spagna, de concerten van Domenico Sarro en Leonardo Leo of de Sinfonia van Domenico Scarlatti: alles is even inspirerend en smaakvol gespeeld en geregistreerd. Steger weet met briljant lyrisch spel het operateske karakter van deze Napolitaanse muziek te onderstreken. Een juweel van een barokplaat." (Paul Janssen, Luister; 4 uit 5 sterren voor uitvoering en registratie)
De eerste uitvoering van 'Alcione' vond plaats in het Théâtre du Palais Royal in Parijs op 18 februari 1706. Naast 'Sémélé' is dit de enige opera gecomponeerd door Marin Marais. Kort na de première besloot Marais om de mooiste muziek te verzamelen, inclusief het beroemde 'Tempest', en het in vier suites vorm te geven. Le Concert des Nations en Jordi Savall onthullen volledig de kleuren van dit levendige werk. Dit is een heruitgave, die met de beste technische mogelijkheden is geremasterd. Via het SACD-spoor is de opname ook in multi-channel-vorm te beluisteren. Tevens is een rijkelijk gedocumenteerd boekje bijgevoegd (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans).
De Volkskrant liet in maart 2017 een kennerspanel een Telemann-compositie-toplijst opstellen. Daarin eindigde Burlesque de Quixotte op de 11de plaats: "Een radicaal verschil met Bach is dat Telemann ook programmamuziek schreef: muziek waarin een verhaal wordt verteld. Zo zette hij scènes uit Don Quichot van Miguel Cervantes op muziek. We horen de titelpersoon tegen windmolens vechten, we horen hoe de ezel van Sancho Panza zich met horten en stoten voortbeweegt. 'De scènes die Telemann op muziek zette, zijn hilarisch, en de noten ook', schrijven Judith en Tineke Steenbrink van respectievelijk violist en klavecinist van het oudemuziekensemble Holland Baroque. 'Telemanniaanser krijg je het niet. Je ziet de film voor je.'" (Merlijn Kerkhof)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.