Het vrouwenkoor Wishful Singing zingt op deze CD de Missa in Mysterium, die is samengesteld door Herman Finkers en musicoloog Jerry Korsmit. Het was een oude wens van Finkers om een gregoriaanse mis te helpen samenstellen waarin het mysterie goed voelbaar is. Dát is wat hij zo belangrijk vindt aan de katholieke geloofsbeleving hij mist (no pun intended) dat vaak. Ook hoort hij dikwijls technisch bijzonder knappe uitvoeringen van gregoriaanse muziek, waar door het focussen op techniek dat genoemde mysterie ver te zoeken is. Hij was dan ook verrukt toen hij het koor Wishful Singing ontdekte. Bij dit koor wordt er naar zijn oordeel én semiologisch verantwoord gezongen én je hoort nog steeds dat het gezongene een gebed betreft dat bedoeld is om mild en ontvankelijk te maken. Het gezamenlijk vormgegeven resultaat ging in première in de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek. De TV-uitzending op Eerste kerstdag 2016 maakte zoveel reacties los, dat deze CD wel móest volgen. Finkers zelf reciteert in het Twents het Lectio.
"Met het album "Chant - Music For Paradise" werden de Cisterciënzer monniken van het klooster Stift Heiligenkreuz in 2008 wereldberoemd. Plannen voor een vervolg hadden de monniken niet, totdat pater Wallner de Oostenrijkse zangeres Timna Brauer ontmoette. De zangeres is, als dochter van een Oostenrijkse vader en een Israëlische moeder, een fervent vertolkster van Jiddische liederen. Wallner: Timna vertelde over haar project Voices for Peace, waarbij Joden en Palestijnen gezamenlijk optreden. Ze stelde voor om samen iets te doen en al snel volgde er een concert bij ons in het klooster. Brauers hypnotiserende chassidische en Jemenitische vocalen, gecombineerd met de gregoriaanse zang van de monniken, werd een daverend succes. Plannen voor dit album kwamen er n.a.v. de aanslag op Charlie Hebdo: "Er werd toen weinig aandacht geschonken aan de slachtoffers in de Joodse supermarkt. Het antisemitisme neemt toe. Wij laten op dit album horen dat we allemaal dezelfde roots hebben"." (Inge Jongerman, Klassieke Zaken)
"Zorgvuldig opgebouwde bloemlezing van middeleeuwse Kroatische kerkmuziek, die balanceert op de grens van de rooms-katholieke en byzantijnse traditie. Krachtig is de Slavische vocaliteit en voordracht, met soms etnische elementen: ferm aangezet aan het begin van elke frase, hier een dramatisch portamento, daar een smeuïg glissando. Voorts hoor je ook ingetogen unisono passages, grillig versierde soli en geraffineerde, soms hartbrekend wringende samenklanken. De weelderige klank van vrouwentrio Dialogos (o.l.v. Katarina Livljanic) mengt schitterend met de wakkere mannenstemmen van de Kantaduri (zes cantores uit Kroatië o.l.v. Josko Caleta). Samen zingen ze het kerkelijk jaar rond. Latijnse meditaties en lofzangen worden afgewisseld met gepassioneerde smeekbeden in Kerkslavisch. Samen een verrassend vitaal portret van middeleeuws Kroatië. Dialogos en Kantaduri wijzen ons op de gloedvolle kleuren van een oude cultuur, geworteld tussen het West- en Oost-Romeinse rijk." (Margaretha Coornstra, Luister; cijfer: 9)
"Met deze CD is het authentieke gregoriaans weer helemaal terug in de belangstelling. En nu Sony Classical het label De Montfort Music geadopteerd heeft, komt er meer. Het gregoriaans is zo van een andere wereld, verklaart broeder Gerard Saguto het immer terugkerende succes. Er is altijd een roep in onze ziel die naar iets zoekt dat groter is dan het aardse leven. Deze Noord-Amerikaanse prior van de internationale Priestly Fraternity of St. Peter, kortweg The Fraternity, is een van de zangers op Requiem. De in 1988 opgerichte broederschap met wereldwijd een kleine 300 vertegenwoordigers heeft de beste zangers uit de VS bijeengebracht voor een gregoriaanse reis langs offertoria, responsoria en antifonen rond de dood, bijeengehouden door de gezangen van de traditionele requiemmis. Puur, diep en meeslepend. De CD is opgenomen door De Montfort Music van Kevin en Monica Fitzgibbons, een label dat zich specialiseert in religieuze muziek in de natuurlijke, historische context." (Paul Janssen, Klassieke Zaken)
"One among many monophonic chant recordings made by Dr. Ruhland over a period of 5 decades. This particular recording was made in the Parish Church of St. Martin in Högling, Bavaria, in 1966, and was released on LP in 1967 under the title "Gregorianische Gesänge; Hymnen, Sequenzen, Responsorien um 400-1400". Capella Antiqua München's performance of chant was state-of-the-art in 1966 - and still is. After all, Gregorian chant isn't subject to radical fluctuations in interpretation. Experienced listeners of chant will note that the disc opens with a couple of familiar 'hits', the advent hymn Conditor alme Siderum and the Christmas sequence Nato canunt Omnia. It is in the performance of the sequences where this collection truly excels, with Peter Abelard's Mittit ad Virgenem being of especial interest here. The choir even breaks into polyphony briefly at the beginning of the 14th-century Bavarian Kyrie fons Bonitatis, so the program is not entirely dominated with a single musical texture." (D. Lewis, Allmusic)
"Divina-Commediakenner Jacques Janssen kreeg het idee de verschillende gregoriaanse gezangen, welke Dante in zijn meesterwerk hoort klinken of noemt, op CD te zetten. We volgen aan de hand van declamator lvan Aguzzoli Dante op zijn tocht door het Purgatorio, het Paradiso en de Inferno, hoewel in dat laatste oorspr. geen muziek zat, en horen telkens de betreffende gezangen. De samenstellers hebben daarnaast de structuur van de Commedia gevolgd en op bepaalde plaatsen toepasselijke gezangen ingevoegd, ook dus in het Inferno-gedeelte. De keuze van de gregoriaanse stukken werd gemaakt door dirigent Stan Hollaardt en diens broer, de liturgist Augustinus Hollaardt. Deze selectie getuigt van goede smaak en werd gedaan in de geest van Dante. De uitvoering van het gregoriaans is, zoals we dat van Karolus Magnus gewend zijn, helder, mannelijk, met strakke dynamiek, in een beslist niet te langzaam tempo - en prijzenswaardig doortrokken van een objectieve liturgisch-dienstbare geest." (Dr. Anton Vernooy, Gregoriusblad)
"De Mozarabische gezangen werden ontwikkeld aan het begin van de kerstening van de provincies van het Romeinse Spanje. De consolidatie van de liturgie vond plaats tijdens het bewind van de Visigothen (466-711). De liturgische hervormingen van de Romeinse liturgie en de pogingen van de Carolingen hadden geen invloed op het Iberisch schiereiland. Pas in 1081 besloot het concilie van Burgos tot het vervangen van de Spaanse gezangen door het gregoriaans. Deze hervormingspoging bleef echter op verzet stuiten, ondermeer in Toledo. In de 15de eeuw besloot de kardinaal van Toledo, Jimenez de Cisneros een kapel te bouwen, gewijd aan het "Corpus Christi" waarin de oude Spaanse liturgie wel was toegestaan. Deze CD van Ensemble Organum o.l.v. Marcel Pérès bevat gezangen uit de koorboeken van kardinaal Cisneros. Deze gezangen weerspiegelen daarmee de praktijk van de 15de eeuw, maar de traditie die zij vertegenwoordigt is vele eeuwen ouder en bevat echo's van de Afrikaanse kerken uit de oudheid." (HJ, Muziekweb)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.