"Zorgvuldig opgebouwde bloemlezing van middeleeuwse Kroatische kerkmuziek, die balanceert op de grens van de rooms-katholieke en byzantijnse traditie. Krachtig is de Slavische vocaliteit en voordracht, met soms etnische elementen: ferm aangezet aan het begin van elke frase, hier een dramatisch portamento, daar een smeuïg glissando. Voorts hoor je ook ingetogen unisono passages, grillig versierde soli en geraffineerde, soms hartbrekend wringende samenklanken. De weelderige klank van vrouwentrio Dialogos (o.l.v. Katarina Livljanic) mengt schitterend met de wakkere mannenstemmen van de Kantaduri (zes cantores uit Kroatië o.l.v. Josko Caleta). Samen zingen ze het kerkelijk jaar rond. Latijnse meditaties en lofzangen worden afgewisseld met gepassioneerde smeekbeden in Kerkslavisch. Samen een verrassend vitaal portret van middeleeuws Kroatië. Dialogos en Kantaduri wijzen ons op de gloedvolle kleuren van een oude cultuur, geworteld tussen het West- en Oost-Romeinse rijk." (Margaretha Coornstra, Luister; cijfer: 9)
Uitvoering van de goddelijke liturgie van de Heilige Vader Johannes Chrysostomus (naar de Byzantijns-Slavische ritus), door Der Chor des Missions-Priesterseminars der Spiritaner Knechtsteden bei Köln. Deze CD bevat één van de favoriete opnamen van dit werk van Walter Fennis. Deze voormalige artistiek directeur van het Orkest van het Oosten gaf op 25 februari een drukbezochte Luisterrijk-lezing over Russisch-Byzantijnse muziek.
Deze CD biedt een bondig overzicht van ruim 1000 jaar zangtraditie in de Bulgaarse kerk. Prominente componist van traditionele orthodoxe kerkliederen is Ionnnis Koukouzelis. Hij hanteerde de toenmalige wetten der Griekse muziek. In de 19de eeuw werd de Russische invloed belangrijker: de Russische wijze van meerstemmige koorzang werd populair en Bulgaarse componisten als Yoan Ohridsky gingen in die stijl schrijven. Het album sluit af met werken van enkele 20ste eeuwse componisten, waaronder Apostol Nikolaev-Stroumsky.
Deze CD met oosters-liturgische muziek is één van de favoriete opnamen op dit gebied van Walter Fennis. Deze voormalige artistiek directeur van het Orkest van het Oosten gaf op 25 februari een drukbezochte Luisterrijk-lezing over Russisch-Byzantijnse muziek.
Heruitgave van opname uit 1994, die toentertijd op het Olympia-label verscheen. Aleksandr Tichonovitsj Gretsjaninov (1864-1956) is een Russisch componist. Hij studeerde in Moskou en St. Petersburg. Hij vertrok uiteindelijk uit Rusland en kwam via Parijs (plusminus 1925) uiteindelijk in de VS terecht. Hij schreef opera's, symfonieën en toneelmuziek, maar zal vooral herinnerd worden om zijn liefst 44 liturgieën voor de Russisch-Orthodoxe kerk. Vier waren er gewijd aan de heilige Johannes Chrysostomus. Dit is de laatste, geschreven in 1943, toen hij dus al een flinke tijd in de VS woonde. De a cappela koormuziek volgt de orthodoxe traditie, die teruggaat tot de Kerk van Byzantium.
In 1988 door Dureco in samenwerking met de Nederlands Klassiek Vakhandel (de voorloper van de Vereniging Klassieke Zaken) op CD uitgebrachte opnamen die in 1980 via Intercord al op LP waren verschenen onder de titel "Choräle aus dem alten Russland". Het boekje bevat korte toelichtingen per gezang. Ook lezen we hier dat dirigent professor Dr. Schumilin deze oude melodieën vond in het Lawra-klooster in Kiev en bewerkt heeft voor zijn koor. Ze zijn aan verschillende diensten ontleend en worden zonder begeleiding gezongen in de originele, oud-slavische taal. "Toch heeft de geweldige kracht der tonen, zelfs als de tekst niet begrepen wordt, een welsprekender taal dan de taal in woorden", aldus de anonieme schrijver van de hoestekst.
Er is een groeiende belangstelling voor de meeslepende Slavische koormuziek en in het bijzonder voor expressief doorleefde Byzantijnse koorstukken. Sinds de val van het IJzeren Gordijn is het gemakkelijker om aan repertoire uit Sovjet-archieven te komen. Dit heeft mede in 2000 geleid tot de oprichting van dit koor. Dat men een hoog niveau heeft bereikt is op deze eerste CD te horen. "Dirigent Stouwdam heeft in die korte periode een goed klinkend koor weten te bouwen met een eigen klankkarakter." (TC-Tub.)
Uitgevoerd door het Johannes-Damascenus-Chor fur Ostkirchliche Liturgie Essen olv Karl Linke.
Er is een groeiende belangstelling voor de meeslepende Slavische koormuziek en in het bijzonder voor expressief doorleefde Byzantijnse koorstukken. Sinds de val van het IJzeren Gordijn is het gemakkelijker om aan repertoire uit Sovjet-archieven te komen. Dit heeft mede in 2000 geleid tot de oprichting van dit koor. Dat men een hoog niveau heeft bereikt is op deze eerste CD te horen. "Dirigent Stouwdam heeft in die korte periode een goed klinkend koor weten te bouwen met een eigen klankkarakter." (TC-Tub.) Dit is de tweede CD, die in februari 2014 is verschenen. Op de website van het koor zijn vertalingen van de gezongen teksten te vinden, alsmede aanvullende informatie.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.