"Met haar fascinerende tweede solalbum "Mighty Vertebrate" verzet de van oorsprong Australische bassiste/componiste Anna Butterss wederom muzikale bakens. "Mighty Vertebrate" is een rijk jazzalbum dat vele muzikale stijlen aantikt toch volslagen natuurlijk en coherent klinkt. Dan weer door groovy baspartijen gedreven vol atmosferische elementen dan weer Afrikaanse elementen aantikt, spiritual jazz omarmt, postpunk- en hiphop-elementen herbergt en een constante uitdagende avontuurlijke en vrije sfeer ademt. Ook maakt Butterss optimaal gebruik van geloopte samples. Dan keert ze terug naar basis van bas en sax (het fraaie "Ella") om daarna weer met lome/prachtige Lubbock de Tortoise (het aan Parker gelijke gitaarspel) hoek in te duiken. "Mighty Verbrate" is een cool en geweldig album, rijk in sferen, machtig in spel, steeds weer opzienbarend in composities. Een van de memorabele jazzalbums van dit jaar. Zonder enige twijfel." (Written in Music, 4,5 uit 5 sterren)
"Trombonist Nick Adema komt uit Canada en maakt deel uit van de Amsterdamse jazzscene. Met een nieuw ensemble nam hij "Urban Chaos" op. Opvallende naam is stersaxofonist Noah Preminger die op zeven van de twaalf stukken meedoet. Verder horen we gastbijdragen van strijkers, een altist, een gitarist en een zangeres. Adema pakt met dit debuut dus meteen flink uit. "Urban Chaos" is een titel die de lading goed dekt. Het bevat sfeervolle fusion, waarin de chaos van de grote stad wordt verklankt. Maar er zijn ook ingetogen stukken. Het korte intro zet meteen de toon: losse blazers en piano boven een opgeklopt ritme. De strijkers op "The Fool" geven het nummer een filmisch karakter en worden buitengewoon smaakvol gebruikt. Samen met trombone en tenorsax spelen ze pakkende melodische partijen. Het nummer bevat veel wendingen met verschillende ritmes. Het blijkt het handelsmerk van Adema. Basgitaar en effecten zorgen voor een elektronisch geluid." (Jazzenzo)
"A Dutchman in London; zo kun je saxofonist-fluitist Kasper Rietkerk wel duiden. Opgegroeid in Kampen en uitermate succesvol in de Nederlandse jazzscene, besluit hij toch naar Londen te verkassen en zich in te schrijven bij de Royal Academy of Music. Een sprong in het diepe. Dat Kasper zijn hoofd boven water houdt in deze competitieve jazzgemeenschap blijkt wel uit zijn CD "The Island" met zijn nieuwe band KRSIX. Die is voor dit project uitgebreid met een strijkerssectie en extra gastmuzikanten, onder wie tenorfenomeen Emma Rawicz. De CD opent met het massieve "Baiji"; een heftige binnenkomer. Direct daarna is er rust in de tent met het "Intro To Roll It In Glitter". Natuurlijk gevolgd door het nummer "Roll It In Glitter" met een meeslepende partij accordeon van Anatole Muster en tekstloze vocalen van Immy Churchill. Prominent in het groepsgeluid is de trombone van Max McLeish. Maar vlak ook Rietkerk zelf niet uit; hij speelt juichend en jubelend op zijn altsax." (Jazzflits 421)
"Het is al vaker uitgelegd, maar eigenlijk is het simpel: als een jazztrio zich De Beren Gieren noemt, moeten zich daar speciale creatieve geesten achter verschuilen. Inmiddels kennen we pianist/keyboardspeler Fulco Ottervanger ook van zijn talloze andere projecten: solo in het Nederlands, samen met drummer Lander Gyselinck in BeraadGeslagen, en van de band Stadt. Meesterdrummer Simon Segers hoor je ook bij onder meer Black Flower, Sylvie Kreusch en The Bony King Of Nowhere, en bassist Lieven Van Pée bij John Ghost en Echoes Of Zoo. Stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande acts. Het album heeft zoals gewoonlijk even tijd nodig, want alles gaat er eigenzinnig, organisch en vrij aan toe. Segers bezit een kenmerkende urban tribal-klank, Van Pée strijkt soms heel Perzisch en Ottervanger is een romanticus die melodieën laat sprankelen in een wild golvend kader. In grote bogen, maar ook dat filmische en repetitieve maken dit geluid opnieuw typisch De Beren Gieren." (OOR)
""Valleys & Mountains" is het derde studioalbum van Rymden (Zweeds voor ‘ruimte’), het trio van [de Noorse toetsenist] Bugge Wesseltoft [en de Zweedse voormalige Esbjörn Svensson Trio-ritmesectie] Dan Berglund en Magnus Öström en laat een nieuwe fase horen in de ontwikkeling van de band. "Valleys & Mountains" heeft een meer akoestisch en ingetogen karakter. Dit sluit wellicht aan bij de voor dit ‘ruimtetrio’ andere, aardse thematiek. De inspiratie komt, heel 'Nordic', van de natuur, getuige titels als "The Hike", "A Walk In The Woods", "The Mountain" en "Songs From The Valley". Het geluid is donker (Berglunds machtige basgeluid!) en weids en toch weer typisch Rymden. Neem openingsnummer "The Hike" dat is opgebouwd rond een pianoriff en al snel overgaat in een opgeruimde, wat logge swing, waarin je lekker kunt hangen. De surprise is de gastbijdrage van John Scofield met een meesterlijke lange gitaarsolo." (Jazzenzo)
The electric guitar innovator in the 1970s. This box set in ECMs Old & New Masters Series collects Terje Rypdals two-LP Odyssey album heard on CD, for the first time, in its entirety, including the much-requested and epically-rocking Rolling Stone and "Unfinished Highballs", a recently unearthed 1976 radio recording that documents the Norwegian guitarists work for his Odyssey quartet and the Swedish Radio Jazz Group. The complete Odyssey may address a longstanding demand, but Unfinished Highballs will surprise even Rypdals most committed fans. It reveals that not only were many of the markers which would come to define his career already in place, but the intrepid guitarist was already searching for ways to include, rather than exclude, in his approach to composition and performance. (bron: ECM) "A magnificant effort that combines crushingly powerful rock/jazz ("Over Bierkerot" is a killer) with long, brooding electric ruminations." (Michael P. Dawson, Allmusic)
"Ze zijn inmiddels alweer langer bij elkaar dan tijdens hun eerste incarnatie. Saxofonist Joshua Redman vormde in 1994 een band vol young neo-bop lions met pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade. Een samenstelling die een kort leven beschoren was omdat alle leden individueel snel uitgroeiden tot invloedrijke jazzmuzikanten en bandleiders. Het enige wapenfeit Moodswing (1994) kreeg in 2020 een verrassend vervolg met RoundAgain (2020), een doorwrocht jazzalbum van vier wereldberoemde en gelauwerde muzikanten. De supergroep komt opnieuw bijeen op Long Gone. Even ontspannen als inventief wordt er gemusiceerd in vijf nieuwe stukken die lonken naar de stijlvaste neo-bop van weleer. Nummers die altijd swingen en tegelijk nooit recht-toe-recht-aan worden gespeeld. Het album eindigt met een live-uitvoering van Rejoice dat afkomstig is van Moodswing en werd gespeeld tijdens de tournee naar aanleiding van RoundAgain." (Muziekweb)
"Najaar 2015 verschenen vrijwel gelijktijdig twee bij elkaar behorende albums van de productieve trompettist/componist Ibrahim Maalouf en componist: naast deze ook "Kalthoum". "Red & Black Light" is een ode aan de hedendaagse vrouw, "Kalthoum" eert vrouwen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd, in het bijzonder de legendarische Egyptische zangeres Umm Karthoum, een icoon in de Arabische geschiedenis. Maalouf arrangeerde daartoe een van de grootste successen van de Arabische diva tot een plaatlange suite voor zijn jazzkwintet. Waar "Kalthoum" akoestisch van opzet is, gaat "Red And Black Light" juist richting electropop en wereldmuziek. Heel toepasselijk, tenslotte is dat album opgedragen aan de moderne vrouw, waarvan Maalouf denkt dat zij een fundamentele rol zal spelen bij het creëren van een betere toekomst. Het resultaat is een zeldzame en schitterende dialoog tussen traditionele Arabische muziek en moderne jazz." (Jos van den Berg, Platomania)
"Met hun zesde album "Everything Is Going To Be OK" is Gogo Penquin [na de coronatijd] weer echt terug en het album laat ook een echt andere sound horen. Van de oosters aandoende openingstrack "You’re Stronger Than You Think" wordt al snel duidelijk dat het trio met tracks als "Glimmerings", het net wat pittiger "Saturnine" en "Glow" een wat ingetogener koers vaart. Pas met een briljant opgebouwde pianopartij in "Friday Film Special" komt de band echt op stoom. En wat een verrukkelijke track is dat dan ook gelijk weer. Absolute GoGo Penguin-klassieker. Ook met tracks als "Soon Comes Night" en "An Unknown Thread Of Awareness" duikt de band weer de atmosferische melancholie in om daar vervolgens met het machtige "We May Not Stay" weergaloos en vol energie weer uit te treden. Fantastische track ook weer! Ook de titeltrack heeft weer dat ondefinieerbare opwindende dat dit trio zo speciaal maakt." (WrittenInMusic; 4,5 uit 5 sterren)
"Trompettist Eric Vloeimans schreef muziek bij Wild Port of Europe. Een natuurfilm over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in de Rotterdamse havens. De muziek van Eric Vloeimans heeft zich door de jaren ontwikkeld tot een po?isch klankveld. De stem van zijn trompet zwerft in composities en improvisaties met een beeldend karakter. In zijn project "Oliver?s Cinema" maakte hij eerder al ?soundtracks voor imaginaire films?. De opdracht die Vloeimans van de filmmakers meekreeg: ?Zoek het in het kleine en richt je aandacht op de dieren?, heeft hij vertaald in ruimtelijke melodie? en sferen. Voor de opname van de muziek werkte hij samen met cellist J?g Brinkmann en drummer Dirk-Peter K?sch." (Jazzism)|
"Tenorsaxofonist Yuri Honing beschikt over een eigen en herkenbaar geluid. Hadden de voorgaande albums een duidelijke link met de klassieke muziek, zijn nieuwe album richt de focus op de beleving van de natuur. De cover verwijst naar een bosrijke omgeving maar de muzikale uitwerking is eerder hemels. Iets wat nog eens extra geaccentueerd wordt door een forse dosis digitale echo. In de solo’s van de leider voel je de invloeden van John Coltrane, Charles Lloyd en Pharoah Sanders, musici die aan de basis stonden van de spiritual jazz. Maar waar het bij de genoemde uitvinders min of meer een vanzelfsprekendheid was, lijkt het bij Honing meer een opgewekt effect. Het iets te bewuste trage tempo van de muziek en de grote nadruk op elke voortgebrachte noot gaan op den duur irriteren. Na twintig minuten snak je als luisteraar echt naar een ander tempo en een minder plechtstatige insteek." (Jazzenzo)
De laatste jaren is drummer Makaya McCraven uitgegroeid tot een van de interessantste en veelzijdigste vernieuwers in de jazz. Hij is de spil in de zeer levendige jazzscene in Chicago en de belangrijkste muzikant op het label International Anthem. Naar verluidt werkte hij zeven jaar aan dit nieuwe album, dat hij in vijf studio’s opnam. Op het knap geconstrueerde album horen we meer dan een dozijn muzikanten met een hoofdrol voor een heus strijkkwartet naast harpist Brandee Younger, gitarist Jeff Parker en fluitist De’Sean Jones. Ook de namen van McCravens vaste partners Junius Paul (bas) en Joel Ross (vibrafoon) duiken op. McCraven gaat net zo te werk als op eerdere albums: hij plakt en knipt stukken muziek aan elkaar en bouwt zo nieuwe constructies. Eerder ging hij al zo aan de slag met stukken uit de Blue Note-catalogus maar nu is het zijn eigen werk waar hij fraaie sax- en diepe gitaarsoli uit destilleert. Jazz vloeit moeiteloos samen met soul. Prachtig bezwerende muziek. (Gijsbert Kramer)|
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.