"De Goldbergvariaties nodigen uit tot een systematische uitbuiting van de enorme rijkdom van dit klavecimbel, en dat is precies wat Staier hier doet. Van het intieme luitregister tot het indrukwekkende volle register: alles past Staier met smaak en op het goede moment toe. Op de uitvoering is uiteraard weinig aan te merken; wel interessant is een vergelijking met andere grote vertolkers. In tegenstelling tot Leonhardt (47) en Gould (51) speelt Andreas Staier wel alle herhalingen. Als je die wegdenkt is hij echter nog steeds een flink stuk sneller (ca. 40), overeenkomstig Staiers typerend voortvarende aanpak. En dat kan geen kwaad voor het imago van het klavecimbel: Staiers uitvoeringen zijn bijna te beluisteren als vlammende betogen voor de rijkdom van dit instrument en haar muziek. Bachs meesterwerk is daar natuurlijk een perfect vehikel voor... gaat dat luisteren, kortom." (TC, Muziekweb) Dit is de 2015-heruitgave met de 2015-catalogus van Harmonia Mundi bijgevoegd.
Luister-10, juli 2014: "Alexei Lubimov is een nieuwsgierige pianist. Altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken op vertrouwde partituren. In die zoektocht spelen (eeuwen)oude instrumenten een cruciale rol. Debussy op een 100 jaar oude Bechstein, Mozart op een 200 jaar oude Walther, en hier Haydn op een tangentpiano. De tangent was rond 1800 modieus, maar werd snel ingehaald door de fortepiano. Nu bestaan er bestaan er nog maar zo'n 20. De tangent is het vervolg op klavichord en klavecimbel. De klank wordt veroorzaakt door een houten hamertje dat tegen de snaar slaat. Met een aantal hulpmiddelen kan de klank vervolgens gemanipuleerd worden. Een pedaal zorgt ervoor dat de snaren kunnen doorklinken, met een viltstrip kan de klank gedempt worden en met harde dempers kan een luit worden nagebootst. Op veel opnamen is de tangent niet te onderscheiden van zijn tijdgenoot de Hammerklavier. Maar hier haalt Lubimov echt het onderste uit de kan. De perfecte kennismaking met dit fossiele instrument." (Siebe Riedstra)
"Ook bij muziek van meer dan 200 jaar oud zijn er openbaringen mogelijk. Alleskunner Aleksej Ljoebimov zorgt voor zo'n revelatie met zijn C.P.E. Bach-vertolkingen. De frappe zit 'm vooral in Ljoebimovs fingerspitzengefühl voor de muziek van J.S.' tweede zoon, én het gebruikte instrument: een tangentenklavier. Dat is een tussenvorm tussen klavecimbel en fortepiano, met een heel eigen, metalige en rijkgeschakeerde klank. Met behulp demp- en doorklinkregisters kan die ook nog worden gevarieerd. Het instrument past als een handschoen om de avontuurlijke, vaak wat grillige muziek van C.P.E.. Opvallend is de extreme dynamiek die Ljoebimov toepast - vaak binnen één enkele frase - en die de dramatische werking enorm verhogen. De Freye Fantasie is het briljantst, frappant, maar dankzij de keuze die Ljoebimov uit Bachs toetsenoeuvre heeft gemaakt, blijft de CD aldoor boeien, zowel in de bijna aforistische fantasieën en solfeggio's als in de grote, pre-klassieke sonates." (Frits vd Waa, Volkskrant; 5 uit 5 sterren)
Giuseppe Domenico Scarlatti (1685-1757) is bekend geworden door zijn sonates voor klavecimbel, die door hun stijl en technische eisen een belangrijke invloed hebben gehad op de Spaanse en Engelse klaviermuziek - en indirect op de Duitse, Franse en Italiaanse klaviermuziek. Meer dan 90% van Scarlatti's tegenwoordig bekende oeuvre bestaat uit klaviersonates. Zij worden in toenemende mate uitgevoerd op de piano. De Engelse klavecinist Colin Tilney maakte al eerder (1981) een cd met werken van Scarlatti.
"De tweede cd in een reeks met klavecimbelmuziek van Froberger is deels gewijd aan de zes suites uit de Libro Secondo van 1649. Deze muziek wordt prachtig gespeeld door Bob van Asperen op een historisch instrument, waaraan maar liefst drie belangrijke bouwers gesleuteld hebben, namelijk Couchet (1671), Blachet (1757) en Pascal Taskin (1778)." (Muziekweb)
"Dat Mozart als wonderkind ook in Nederland furore heeft gemaakt, is al vaak geschreven. Minder bekend is dat de vier jaar jongere Jan Ladislav Dussek destijds als jeugdige pianovirtuoos is doorgebroken met een optreden in Amsterdam. Dit had zon groot succes dat stadhouder Willem V en diens echtgenote Wilhelmina van Pruisen hem aanstelden als pianoleraar van hun drie kinderen. Het was het begin van een triomftocht door heel Europa. Alexei Lubimov heeft voor zijn bijdrage aan de serie met alle pianosonates van Dussek er twee uitgekozen uit een latere tijd, toen de man uit Bohemen zich kon meten met de tien jaar jongere Beethoven. Opus 44 is in 1800 door Muzio Clementi in Londen uitgegeven met de bijnaam The Farewell. Het werk doet ook aan als een afscheid van de achttiende eeuw, met een ontregelende romantiek in de expressie. (...) Lubimov is de gedroomde vertolker van deze geweldig inspirerende muziek". (Eddie Vetter, Klassieke Zaken)
"In januari 2012 overleed de nestor van de oude muziek in Nederland: Gustav Leonhardt. Samen met Harnoncourt behoorde hij tot de pioniers van de authentieke uitvoeringspraktijk. Leonhardt was een heer aan het klavier. Alleen al zijn aristocratische beheersing van de Franse klavecinisten, met al die complexe versieringen en declamaties, was ongeëvenaard. En toch beschouwde hij Bach als de grootste componist ooit. Zijn muziek is ongelooflijk veelzijdig, interessant, intelligent., aldus Gustav Leonhardt in een interview met het Reformatorisch Dagblad." (Muziekweb) Al voor zijn overlijden verschenen enkele kloeke boxen (die natuurlijk daarna meteen heruitgebracht werden), waaronder een gewijd aan 's mans Bach-opnamen. De Engelse suites ontbreken daarin. Vandaar dat deze aanvulling noodzakelijk blijft.
Johann Kaspar Ferdinand Fischer (Schönfeld (Bohemen), 6 september 1656- Rastatt, 27 augustus 1746) was een Duits componist en organist. Zijn werk wordt gekenmerkt door een grote beheersing van het contrapunt en van de Franse barokstijl van componisten als Lully. Carl Philipp Emanuel Bach schrijft dat zijn vader (Johann Sebastian Bach) Fischers werk zeer waardeerde en hem als een van de grootste componisten van zijn tijd beschouwde. Op deze CD een selectie uit Pièces de Clavessin (1696) en Le Parnasse Musical (1738)
"Op de hoes van deze klavecimbel-CD van Andreas Staier staat een uitsnede van een schilderij van Giorgione. Die is niet zomaar gekozen. Nadat Staier een aantal kunstwerken had gezien van Dürer, Giorgione, Domenico Feti en Georges de la Tour over het thema melancholie onstond het idee daar een muzikale vorm voor te vinden. Johann Jacob Froberger, barokcomponist, leverde de eerste aanzet met zijn Suite 'Plainte faite à Londres pour passer la Mélancolie'. Langzaam en discreet te spelen, staat erbij. Dat laatste neemt Staier letterlijk. Hij lijkt te mediteren over de stukken van Louis Couperin, d'Anglebert, Clérambault, Muffat en Fischer. De vrijheden die hij neemt liggen vlak tegen de grens van het breken van de muzikale lijn. Soms gaat hij daar bewust overheen. Dan stokt de muziek en houd je als ook luisteraar je adem in. Alleen een grootmeester als Staier kan je verleiden zo ver voorbij je eigen muzikale grenzen te gaan." (Biëlla Luttmer, Volkskrant; waardering: 5 uit 5 sterren)
"Van de "Sonates en partita's voor viool solo" van Johann Sebastian Bach is bekend dat Bach ze soms in een aangepaste versie op toetsinstrumenten speelde. Zo werd bijvoorbeeld de "Sonate in a BWV.1003 voor viool solo" eveneens overgeleverd als de "Sonate in d BWV.964 voor klavecimbel", waarbij niet uit te sluiten is dat het Bach zelf geweest is die deze bewerking heeft gemaakt. Hetzelfde geldt voor het eerste deel uit de "Sonate in C BWV.1005", dat we eveneens kennen als het "Adagio in G BWV.968". Andreas Staier speelt beide sonates op een onlangs verschenen cd, waarbij hij met betrekking tot de laatst genoemde sonate voor eigen aanvullingen moest zorgen. Andreas Staier speelt tevens een aantal transcripties van Bach, naar delen uit de "Hortus musicus" van Reincken. Het voortreffelijke spel van Staier bewijst dat deze boeiende muziek meer aandacht verdient dan ze tot nu toe heeft gekregen." (H.J., Muziekweb)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.