Alles wat gezegd en geschreven is over Ramses Shaffy (1933-2009), getuigt van zijn ongelooflijke drang om groots en meeslepend te leven. De vele verhalen vertellen hoe aanstekelijk en inspirerend dat voor velen is geweest, maar ook hoe verpletterend en destructief het kon zijn. En soms getuigen de verhalen en zijn liedjes van een hartverscheurende eenzaamheid. Over al deze kanten van het leven van Ramses Shaffy gaat de vierdelige dramaserie 'Ramses'. De serie speelt zich af tussen de jaren 1959 en 1978 en is vooral een ode aan Ramses levensvreugde en -kracht. (bron: A-Film) Met een werkelijk fantastische titelrol van de ook bijzonder sterk zingende Maarten Heijmans, over wie Liesbeth List bewonderend zei: 'Hij is Ramses, je vergeet dat hij een rol speelt'. Het camerawerk van Stephan Vanfleteren is daarbij prachtig. Intrigerend zijn de korte stukjes authentieke jarenzestigdocumentairebeelden die Michiel van Erp (die zelf een documentaire-achtergrond heeft) door de film weeft.
Negen uur durende serie waarin Wagners leven en zijn werken komen uitgebreid aan bod komen. Ook zijn sociale leven, waarin hij contact had met de vreemdste mensen, waaronder de "idiote" Ludwig II van Beieren, wordt niet vergeten, alsmede zijn vreemde politieke ideeën en zijn vermeende antisemitische opvattingen. Alleen een acteur met een staat van dienst als Richard Burton was degene die het gigantische karakter van Richard Wagner gestalte kon geven. In zijn laatste grote rol kreeg Burton te maken met een artistiek zeer uitdagend en fysiek zeer veeleisende rol van zijn carrière. Hij weet als geen ander de arrogantie, het egoïsme, de obsessies en zachtheid van Wagners karakter bloot te leggen. Naast Richard Burton schittert Vanessa Redgrave als Cosima, Wagners tweede vrouw. Ook met andere legendarische grote namen als Sir Laurence Oliver, Sir John Gielgud.
Muzikale én zeer komische TV-serie rond het Nieuw Zeelandse duo Jemaine Clement en Bret McKenzie. "Deze muzikale genieën verruilen de inteelt van Nieuw-Zeeland voor de smeltkroes die New York heet. Daar willen de droogkloten doorbreken én natuurlijk chicks scoren. Hoogtepunt in iedere aflevering is als de twee spontaan een nummer inzetten over alledaagse lulligheden." (Philippus Zandstra, Oor)
"Een half dozijn jongelui heeft WO II vanaf een afstand meegemaakt. Zij ontmoeten elkaar na afloop van de oorlog in het eerste jaar Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zij discussiëren over literatuur, schrijvers en boeken en hebben allen de ambitie schrijver te worden. Na deze verwachtingsvolle periode gaat de film een kwart eeuw later verder en toont een vaak pijnlijke afrekening. Eigenzinnige, oer-Hollandse tv-serie die op de Nederlandse Filmdagen van 1991 drie Gouden Kalveren kreeg." (VPRO). Theo Nijland componeerde een bij de inhoud passende soundtrack. Weemoedig en verstild pianospel afgewisseld met enkele liedjes. (GR Muziekbank).
The Comic Strip was een komisch acteurscollectief dat in de jaren '80 in totaal 39 afleveringen van de TV-reeks "The Comic Strip Presents..." presenteerde. Geen sketches, geen sitcom, maar losstaande afgeronde verhaaltjes. De kernleden kennen we uit The Young Ones (Rick Mayall, Adrian Edmondson, Nigel Planer) en French & Saunders. Succesvolle afleveringen kregen een vervolg. Dat geldt in sterke mate voor "Bad News Tour". Deze vierde aflevering, uit begin 1983, is een fake-documentaire over een (lekker slechte) hardrockgroep aan het begin van z'n carrière. Het kan niet anders of dit moet een flinke inspiratiebron zijn geweest voor "This Is Spinal Tap" uit 1984, dat ook een fake-documentaire-opzet heeft en dezelfde hardrockcliché's behandelt. Net als Spinal Tap ging Bad News ook echt live optreden en maakte een door Brian May(!) geproduceerd album (ook in onze collectie). Maar het is niet de enige muzikale aflevering. Er is ook een mooie persiflage op een Kajagoogoo-achtig New Romantics-fenomeen bijvoorbeeld.
De drie dikke dames presenteerden in 1987 als allereersten Villa Achterwerk. De dames (dik gemaakt met een foampak) zaten in uitbundige jurken en een knotje op hun hoofd in een krappe driezitsbank (later vanuit een keuken), vanaf waar ze wekelijks op zondagochtend twee uur lang de kinderprogramma's van de VPRO aan elkaar praatten. De drie dames namen destijds met zes videoclips op vrolijke wijze afscheid van de presentatie bij de VPRO op de zondagochtend. De zes liedjes die speciaal voor hen zijn geschreven en gecomponeerd staan op deze CD. (VPRO)
"Kees Prins als Johnny Jordaan? In de hoogtijdagen van Jiskefet was de gedachte eraan alleen al goed voor een heleboel voorpret, maar de door wijlen Willem van de Sande Bakhuyzen gerealiseerde dramaserie uit 2000 bleek geen meesmuilwekkende pastiche. Dit was een serieuze poging om het turbulente levensverhaal van de Amsterdamse volkszanger recht te doen. "Waar De Jongens Met De Meiden Dansen Gaan" luidt de titel van de tweede aflevering, maar de tragiek van Johnny was juist dat hij liever met die jongens danste en dat pas laat aan zichzelf durfde toe te geven. Wie toch al nooit die Westertoren-romantiek voor zoete koek heeft geslikt, zal ook na het zien van deze serie, de intens treurige straatjes en de verstikkende tuttigheid van de interieurs, geen bekeerling worden. Naast Prins, die meer dan geweldig is en zelf zingt, scoort vooral Jeroen Willems als Wim Sonneveld, wiens seksuele relatie met Johnny de lont in het kruitvat zou zijn." (Chris van Oostrom, Revolver; waardering: 4 uit 5 sterren)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.