Luister-10 mei/juni 2014: "De op Kreta geboren kunstschilder Domenikos Theotokópoulos werkte enige tijd in Rome voordat hij zich in 1577 vestigde in het Spaanse Toledo. Daar bereikte hij het toppunt van zijn roem. Hij kreeg er ook de bijnaam El Greco. Deze sublieme naar hem vernoemde CD bevat muziek van tijdgenoten. Eerst oosterse klanken uit z'n geboortestreek. Daarna volgt de tocht naar het westen. Dansmuziek van de Italiaan Fabrizio Caroso, swingend en opzwepend met donderende trommels. Castagnetten verbeelden de aankomst in Spanje. Daar ontmoeten we het schitterend uitgevoerde, door kornetten en baroktrombones begeleide 'Alma redemptoris mater' van Tomás Luis de Victoria. Werken van Diego Ortiz, Orlando di Lasso en anonieme componisten completeren de reis Wat een prachtige repertoirekeus, met een boeiende afwisseling van religieuze motetten en meeslepende wereldse ritmes. Schitterend uitgevoerd; soms uitbundig en feestelijk, dan weer introvert en verstild, altijd pakkend en warmbloedig." (Frank Pothoven)
Geschiedenis van de opkomst van Europa als wereldmacht aan de hand van biografieen van negen personen die elk een doorbraak realiseerden op hun eigen terrein.
"Een markant figuur was Oswald von Wolkenstein (ca. 1376-1445) zeker. Hij was kasteelheer in Tirol, diplomaat en ridder en reisde naar het Heilige Land. O ja: hij was ook dichter en musicus. Zijn oeuvre omvat circa 130 liederen, waarbij deze CD zich toelegt op de exemplaren die tot nu toe niet of nauwelijks werden uitgevoerd vanwege problemen met de interpretatie van de notatie of veronderstelde ontoegankelijkheid van de muziek. Daarbij zijn sommige liederen pittig om uit te voeren: voor solostem, lang, ritmisch complex én a capella. En dit alles op Oswalds favoriete thema's: reizen, God en seks. Voeg daarbij een bont gezelschap aan begeleidende instrumenten en je hebt een veelzijdige, kleurrijke CD. Met koehoorn, draailier, harp, ratel, doedelzak, luit en fluit. Ensemble Leones (3 vrouwen, 2 mannen) voert alles mooi uit. je waant je in de vroege Renaissance, waarin het geluid van de Middeleeuwen nog na-ijlt. Heel onderhoudend met zijn vaak spannende samenklanken." (Frank Pothoven, Luister; 4 uit 5 sterren)
In het kort wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de wereld. Met veel illustraties in kleur. Vanaf ca. 12 jaar.
"Tweede deel van het eerbetoon aan Montserrat Figueras. Uiteraard met een prachtige verzameling liederen uit het brede en grote repertoire van deze Catalaanse grootheid. Sefardische en Catalaanse liederen, van Carceres, Caccini tot Sor en Reger. Het bijzondere van deze uitgave is de DVD met een documentaire over haar leven. Een overzicht met veel muziek en getuigenissen van haar gezin, familieleden, vrienden en muzikanten. Alle spreken in superlatieven over 'Montse' en van haar grote betekenis voor de muziek. Maar bovenal van haar interpretaties, haar 'geconcentreerde emotie'. Een historisch beeld van haar leven in de muziek samen met Jordi Savall waarin een schets van het ontstaan van ensembles als Hesperion, Capella Reial de Catalunya en Les concerts des nations." (Peter Simmers, Platomania; cijfer: 8,0) NB: Beide DVD's bevatten dezelfde documentaire, alleen bevat de tweede schijf nog een aantal aanvullende ondertitelingsopties.
De veranderingen op politiek, cultureel, godsdienstig en handelsgebied in de tijd van de Renaissance, waarbij vooral een historisch tijdsbeeld wordt gegeven: oorlogen, ontdekkingsreizen, vorsten, handel en zeevaart.
"Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de Wittenbergse kerkdeur spijkerde. Hij veroorzaakte een kerkscheuring die doorwerkt tot op de dag van vandaag. Ook in de muziek, want zonder lutheranisme geen passie van Bach. Het Vlaamse Vox Luminis belicht kerkmuziek van vóór Bach. CD1 doorloopt het kerkelijk jaar van advent tot Pasen, met muziek van o.a. Praetorius en Scheidt. CD2 brengt lutherse genres in kaart als de Passion en de Duitstalige mis. Aanvankelijk draait in het lutheranisme alles om eenvoud en meezingbaarheid. Heinrich Schütz (1585-1672) maakte de grond pas rijp voor de dramatiek waarmee Bach een eeuw later zijn Matthäus en Johannes oppept. Ironie: Schütz scherpte zijn neus voor theater in het katholieke Italië. Daar was de kunstvorm opera zojuist met bombarie ten tonele gesprongen. Vox Luminis zingt de kerkmuziek met behaaglijk resonerende koorstemmen. Bart Jacobs laat de pijpen ronken bij het mysterie van de verrijzenis." (Guido van Oorschot, Volkskrant)
"Wie denkt dat middeleeuwse polyfonie de imitatie is van ijle engelenstemmen vergeet de muziek van Johannes Ockeghem: doorwrocht, met een geniaal gevoel voor densiteit en dynamiek, adembenemend en altijd pakkend. Is het landschap een uitvinding van de 15de eeuwse primitieven, dan is het Ockeghem die voor het eerst klanklandschappen schept: louter intensiteiten en snelheden, turbulenties en temperaturen, stromen, sublieme vergezichten. Zijn imposante en aangrijpende Missa Caput is hier een prachtvoorbeeld van. Verwacht u bij Graindelavoix niet aan de heldere, ingehouden en hemelse polyfonie van ensembles zoals Huelgas. Björn Schmelzer en de zijnen geven dit meesterwerk van Ockeghem een rauwe directheid waarbij het hen vooral om het verhaal van de individuele stemmen, de kleur en de spanning van het moment en de versiering volgens de inspiratie van het ogenblik te doen is. Wetenschappelijk bekeken is dit een interessant experiment, vanuit muzikaal perspectief is het ronduit boeiend." (Early Music Review)
Dat Johannes Ockeghem één van de grootste componisten uit de vijftiende eeuw was, bleek al snel, toen niemand minder dan Josquin Desprez een ontroerend en indrukwekkend stuk voor zijn overleden meester schreef, 'Nymphes des bois'. En hij was niet de enige: Ockeghem werd door dichters en musici uit zijn tijd direct gezien als een grootmeester, als componist en als zanger. Tegenwoordig wordt zijn muziek veelal omschreven als relatief ontoegankelijk, omdat die in één enkele polyfone stroom doorgaat, zonder dat er duidelijke scheidingen worden aangebracht die ons oor wat ademruimte geven. Juist deze eigenschap geeft Ockeghems muziek echter ook zijn bijzondere spanning en concentratie. De muziek van Ockeghem is inderdaad niet makkelijk in het oor liggend, maar wel verfijnd van structuur en zacht van klank. (TC, Muziekweb).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.