"Dies ist der zweite Teil des laufenden Projekts eines vollständigen Sinfoniezyklus von Ferdinand Ries (1784–1838) durch die Tapiola Sinfonietta und den Dirigenten Janne Nisonen. Er enthält die Sinfonien Nr. 4 und 5 des Komponisten. In der Musikgeschichte oft als Beethovens »rechte Hand« bezeichnet, offenbaren diese neuen Aufnahmen der Tapiola Sinfonietta einen bedeutenden Sinfoniker. Die erste Folge der Reihe erhielt hervorragende Kritiken in der deutschen Musikpresse. Obwohl sie als fünfte Sinfonie des Komponisten gezählt wird, stammt die d-moll-Sinfonie aus dem Jahr 1813 und war die zweite Sinfonie des Komponisten, die vollendet wurde. Die Sinfonie war Ferdinand Ries’ Einstand bei der London Philharmonic Society, die in den nächsten elf Jahren einen wichtigen Einfluss auf seine Karriere haben sollte, nachdem er sich in der Stadt niedergelassen hatte. Die Uraufführung der Sinfonie war ein großer Erfolg. (...)" (jpg.de)
Het orkest werd in 1972 opgericht door Sigiswald Kuijken en Gustav Leonhardt. Als kenner op het gebied van authentieke uitvoering van oude muziek kreeg Kuijken de vraag van het Duitse Harmonia Mundi, om Le Bourgeois Gentilhomme van Jean-Baptiste Lully op te nemen onder leiding van Gustav Leonhardt. De naam werd ontleend aan het orkest van Lully zelf aan het hof van Lodewijk de XIV. Onder meer door authentieke instrumenten te gebruiken en de oude speelwijze in ere te herstellen, streeft het orkest ernaar de oude muziek, zowel qua interpretatie als qua klankbeeld, zo getrouw mogelijk te laten herleven. In 2004 introduceerde Sigiswald Kuijken de "violoncello da spalla" (schoudercello) aan het publiek. Op basis van enkele overgeleverde instrumenten en na grondig onderzoek (onder meer rond de snaren) bouwde de Belgisch-Russische instrumentenbouwer Dmitry Badiarov een eerste prototype, dat in de loop van de jaren nog verfijnd werd. (nl.wikipedia.org)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.