Bundel met artikelen over de hedendaagse nalatenschap van de Franse keizer Napoleon.
Waarom hebben we een achternaam? En waarom rekenen we bijna overal in Europa met liters, kilo's en meters? Over de opkomst en ondergang van keizer Napoleon Bonaparte en de invloed die hij op Nederland heeft uitgeoefend. Vanaf 11 jaar.
Op 5 september 1786 stuurde stadhouder Willem V van Oranje-Nassau achthonderd man troepen naar de opstandige stadjes Hattem en Elburg. De inwoners waren in verzet gekomen tegen de in hun ogen tirannieke macht van Willem V en diens aanhangers. De gebeurtenissen in Gelderland vormden de opmaat tot de burgeroorlog die in mei 1787 in alle hevigheid in de provincie Utrecht losbarstte en vier maanden later zijn dieptepunt bereikte toen een Pruisische interventiemacht van 20.000 man de Republiek binnentrok en Holland bezette. Het gangbare beeld van de Nederlandse Burgeroorlog is er een van een schertsvertoning. De patriotten zouden goed zijn geweest in het spelen van soldaatje, maar geen benul hebben gehad van het echte oorlog voeren, en de rol van de Nederlandse beroepssoldaat in het binnenlandse conflict wordt gemarginaliseerd tot die van toeschouwer. Het doel van dit boek is om dit beeld te corrigeren en daardoor een nieuwe impuls te geven aan het debat over het erfstadhouderschap van Willem V, de patriottenbeweging en de rol die het leger heeft gespeeld in de binnenlandse politieke verhoudingen tussen 1748 en 1815. Dit is nodig omdat anders de werkelijke aard, betekenis en draagwijdte van de Burgeroorlog voor onze geschiedenis in nevelen gehuld blijvenOverzicht van de politieke onrust en gebeurtenissen op politiek terrein in Nederland vanuit militair perspectief.
Geschiedenis van de ineenstorting van het Franse regime in 1813 en de vestiging van een nieuw bestuur, gezien vanuit het perspectief van een aantal Nederlandse steden.
Geertje Schmidt (12) reist in het jaar 1804 met haar pleegouders naar een soldatenkamp bij Zeist. De soldaten gaan een enorme piramide bouwen als eerbewijs aan Napoleon. Geertje besluit weg te lopen bij haar pleegouders. Vanaf ca. 10 jaar.
Verslag van het bezoek dat Napoleon in 1811 aan Nederland bracht, welke bezienswaardigheden hij bezocht, welke indrukken hij opdeed en wat de Nederlandse onderdanen van hun vorst vonden.
Dagboekaantekeningen (in modern Nederlands) van een Zaltbommelse predikant die in 1795 getuige was van de intocht van de Fransen in Nederland, afgewisseld met de belevenissen van een naar Nederland gevluchte Franse aristocrate.
Geschiedenis van de ruim achttienjarige ballingschap van prins Willem V en zijn gezin, nadat ze voor het oprukkende Franse leger in 1795 naar Engeland waren gevlucht.
Geschiedenis van Nederland en België in de periode 1794-1815.
Geschiedenis van Nederland tijdens de inlijving bij het Franse keizerrijk (1810-1813) en van de laatste regeringsjaren van Napoleon Bonaparte tot en met de slag bij Waterloo (1815).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.